Προστίθεται στην αποπομπή του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας SBU και της γενικής εισαγγελέως

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει το «προγκρόμ» που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες κατά ανώτατων Ουκρανών αξιωματούχων που ο ίδιος έχει επιλέξει και αντικατέστησε κορυφαίο αξιωματικό του στο Ντόνμπας μετά από τις μεγάλες απώλειες εδαφών και τις απανωτές ήττες του ουκρανικού Στρατού.

Με διάταγμά του, ο αρχηγός του κράτους καθαίρεσε τον Χριχόρι Χάλαχαν και διόρισε στη θέση του τον Βίκτορ Χορένκο.

Ο υποστράτηγος Χάλαχαν, 44 ετών, ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Αύγουστο του 2020.

Αν τα πράγματα πηγαίναν καλά όπως ήθελε να διαδίδει η ουκρανική προπαγάνδα δεν θα έχανε ποτέ την θέση του ο Χάλαχαν. Όποιος κερδίζει εν καιρώ πολέμου ποτέ δεν αλλάζει…

Μετά έναρξη της ρωσικής επέμβασης την 24η Φεβρουαρίου, η Ουκρανία απώλεσε πλήρως τον έλεγχο της περιφέρειας Λουγκάνσκ και αναμένεται να συμβεί το ίδιο τον επόμενο μήνα και στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ.

Περίπου το 50% της γειτονικής περιφέρειας Ντανιέτσκ έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό. Πριν από την εισβολή, το 30% του εδάφους της περιφέρειας ελεγχόταν από τους ρωσόφωνους.

Πρόσφατα ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε πως το Κίεβο έχει χάσει τον έλεγχο του 20% της ουκρανικής επικράτειας, μόνο που τείνει να φτάσει στο 30%.

Το γενικό επιτελείο στο Κίεβο παράλληλα αναγνώρισε ότι χθες ρωσικές μονάδες κατέλαβαν τον λιγνιτικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Μπουρλεχίρσκ στο Μπάκχμουτ, που πολιορκούσαν για αρκετές ημέρες.

Σημειώνεται ότι πριν από μία εβδομάδα η ουκρανική Βουλή ενέκρινε την απομάκρυνση του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας SBU και της γενικής εισαγγελέως, που πρότεινε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Βουλή ψήφισε υπέρ του τερματισμού των καθηκόντων της Ιρίνα Βενεντίκτοβα στη θέση της γενικής εισαγγελέως”, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο βουλευτής Ντέιβιντ Αραχάμια. Πολλοί άλλοι βουλευτές ανακοίνωσαν επίσης την απομάκρυνση του επικεφαλής της SBU, Ιβάν Μπακάνοφ.

Η αποπομπή του Μπακάνοφ, παιδικού φίλου του προέδρου, εγκρίθηκε από 265 βουλευτές έναντι ενός ελάχιστου 226 που απαιτούνταν και εκείνη της Βενεντίκτοβα, από 264 βουλευτές, έγραψαν στα κανάλια τους στην εφαρμογή Telegram οι βουλευτές Ολεξίι Γκοντσαρένκο και Ιαροσλάβ Γελεζνιάκ.

Η αντικατάσταση των δύο αξιωματούχων ανακοινώθηκε από τον αρχηγό του κράτους που τους καταλόγισε ανεπαρκείς προσπάθειες σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά Ρώσων κατασκόπων και συνεργατών της Μόσχας.

 Αμέσως μετά, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης μια “αναθεώρηση στελεχών” στο εσωτερικό της SBU καθώς τουλάχιστον τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας θεωρούνται ύποπτοι για εσχάτη προδοσία τους τελευταίους μήνες.

“Όλος ο κόσμος περίμενε” από τους αποπεμφθέντες “πιο χειροπιαστά αποτελέσματα” στην “εκκαθάριση των συνεργατών και των προδοτών” που παρεισέφρησαν στις δομές της υπηρεσίας, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Αντρίι Σμιρνόφ.

Οι αποπομπές τόσων σημαντικών στελεχών από τον Β.Ζελένσκι δεν θα γίνονταν χωρίς την έγκριση των Αμερικανών οι οποίοι είχαν εγκρίνει και στην αρχή τον διορισμό αυτών των στελεχών που τώρα θεωρούνται «κόκκινο πανί».

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Οι Ουκρανοί χάνουν τον πόλεμο και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κατασκοπείας που έχουν σε όλες τις δομές τους καθώς το 40% του ουκρανικού πληθυσμού είναι ρωσόφωνο και δείχνει να επιστρέφει στην ρωσική εθνική συνείδηση.

Αυτό που ενοχλεί το Κίεβο και την Ουάσινγκτον είναι η ευκολία με την οποία οι Ρώσοι εντοπίζουν και καταστρέφουν τα δυτικά οπλικά συστήματα.

Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να είναι εφικτό εάν δεν υπήρχε μαζική υποστήριξη από τους ντόπιους πληθυσμούς.

Ακόμα και σε κατεξοχήν ουκρανόφωνες περιοχές όπως το Λβιβ, υπάρχουν ρωσόφωνοι της τάξης του 15-20% που είναι αρκετοί για να προκαλέσουν «ζημιές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »