«Οι απώλειες τους είναι πολλαπλάσιες από των Ρώσων»
Αποκαλυπτικός -για ακόμη μια φορά- για την κατάσταση σε Ρωσία και Ουκρανία ήταν ο συνταγματάρχης ε.α. Douglas Macgregor ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε πως oι Ουκρανοί έχουν χάσει 122.000 στρατιώτες (συνολικά 157.000 μαζί με τους αγνοούμενους) ενώ οι Ρώσοι μετρούν 20.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες.
Φυσικά καμία σχέση με τα νούμερα που δίνουν τα δυτικά ΜΜΕ, όπου οι Ουκρανοί παρουσιάζονται ως «σούπερμαν» και οι Ρώσοι ως ανίκανοι που σκοτώνονται με ευκολία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει τώρα σε ένα κρίσιμο σημείο, σχεδόν έντεκα μήνες μετά την έναρξη των μαχών.
Υπάρχει όμως τόση παραπληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στο μέτωπο, ειδικά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα και την προπαγάνδα.
Και αυτή η προπαγάνδα – διογκωμένες αναφορές για τις “επιτυχίες” του ουκρανικού Στρατού και τον τεράστιο αριθμό πεσόντων Ρώσων στρατιωτών και τις δυνατότητες του καθεστώτος στο Κίεβο να “απελευθερώσει” ακόμη και την Κριμαία με νέα δυτικά όπλα – είναι, διογκωμένη κατά 90%.
Αντίθετα, ορισμένοι αναλυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν ορθολογικά τη σύγκρουση στην Ουκρανία με βάση αντικειμενικά δεδομένα και αξιολογήσεις ικανοτήτων.
Σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του στο podcast “Judging Freedom” , για παράδειγμα, ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη στρατιωτική στρατηγική, Douglas Macgregor , εξήγησε αρκετά σημαντικά θέματα και επίσης τις σχέσεις μεταξύ εκείνων που έπεσαν στη Ρωσία. Ουκρανικός πόλεμος, που μέχρι τώρα θεωρούνταν μεγάλο μυστικό.
«Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Ρώσο στρατιώτη που σκοτώνεται, πέφτουν οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες. Αυτός είναι ένας χαμένος υπολογισμός για κάθε στρατό.
Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν 122.000 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί με βάση δημόσιες πηγές – εφημερίδες, μοιρολόγια, άτομα στο έδαφος που κάνουν την καταμέτρηση.
Ταυτόχρονα, ανακαλύψαμε επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 35.000 στρατιώτες που θεωρούνται «αγνοούμενοι εν ενεργεία» – πιθανότατα νεκροί. Αν αθροίσουμε αυτούς τους αριθμούς, τότε φτάνουμε σε περίπου 157.000 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες.
Και αν προσθέσετε σε αυτά περίπου 300.000 τραυματίες, τότε έχετε μια εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής του ουκρανικού Στρατού με τον οποίο ξεκίνησαν τον πόλεμο. Στη συνέχεια προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις αυτού με εφεδρείες και μη εκπαιδευμένες μονάδες.
Από την άλλη πλευρά, στη ρωσική πλευρά μπορούμε να μετρήσουμε κάπου μεταξύ 16.000 και 20.000 νεκρών στρατιωτών και ίσως 50.000 τραυματιών. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Ρώσο στρατιώτη που σκοτώνεται, πέφτουν οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες. Αυτός είναι ένας χαμένος υπολογισμός για κάθε στρατό».
Φυσικά, η ουκρανική πλευρά δεν είπε ποτέ την αλήθεια και τους πραγματικούς αριθμούς. Επίσης, δεν θα επαληθεύσετε αυτούς τους αριθμούς από την ουκρανική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση. Από την άλλη, έλεγαν συνεχώς ψέματα για τα ρωσικά στρατεύματα που υποτίθεται ότι θα σκότωναν θεωρητικά. Αλλά αυτοί οι αριθμοί είναι αρκετά αξιόπιστοι.
Προέρχονται από ανθρώπους στο έδαφος που είναι σε διεθνείς οργανισμούς, ανθρώπους που εξετάζουν καταστάσεις μέσω δορυφόρων και κάνουν κρίσεις με βάση έναν συνδυασμό όλων αυτών, διαβάζοντας ρεπορτάζ, εφημερίδες και άλλα παρόμοια. Είναι μια καλή επισκόπηση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε».
Αυτό αποδεικνύεται και από τα πλάνα εκατοντάδων νεκρών Ουκρανών στρατιωτών μετά την κατάληψη του Soleda
Τα ουκρανικά κανάλια υποστηρίζουν ότι πρόκειται για Ρώσους στρατιώτες μεταμφιεσμένους με ουκρανικές στολές …
Ο Douglas Macgregor εξήγησε επίσης τη διαφορά μεταξύ των πρώην ρωσικών επιχειρήσεων και των σημερινών και αυτών που θα αναπτυχθούν:
«Όλοι πηγαίνουν στις αξιολογήσεις στην αρχή αυτής της επιχείρησης τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν οι Ρώσοι ξεκίνησαν την επιχείρηση με διαφορετικές υποθέσεις και, γνώμη μου, έκαναν λάθος. Ήλπιζαν να καταλήξουν σε κάποιου είδους διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων. Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν μικρότερες δυνάμεις για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά.
Αλλά αυτοί στη Δύση που το ακολουθούσαν, το εκτίμησαν λάθος ως ρωσική ανικανότητα, έκριναν ότι οι Ρώσοι ήταν κακοί και δεν ήξεραν τι έκαναν. Δεν ήταν αλήθεια, αλλά αυτό νόμιζαν εκείνη τη στιγμή.
Και όπως γνωρίζετε, η Ουάσιγκτον ιστορικά αντιδρά πάντα συναισθηματικά, όχι σκεπτόμενη. Ήταν τόσο πεπεισμένοι ότι οι Ρώσοι ήταν κακοί που διπλασίασαν τις προσπάθειές τους. Και το αποτέλεσμα είναι ότι η Ουκρανία έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τις δυνατότητές της, ενώ η Ρωσία μόλις τώρα αυξάνει την πίεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν την καταστροφή».
Τι θα μπορούσαν λοιπόν να έχουν αλλάξει τα γαλλικά ή τα γερμανικά τανκς, δεδομένου ότι ο στρατηγός Zaluzhny , διοικητής του ουκρανικού στρατού, είπε πρόσφατα ότι χρειαζόταν 500 τανκς, 800 τεθωρακισμένα οχήματα και ούτω καθεξής…
Απαίτησε πραγματικά νέο στρατό;
«Ακριβώς, και φυσικά δεν μπορεί να το έχει. Είναι άλλο πράγμα να αποκτάς νέο εξοπλισμό, άλλο πράγμα να αποκτάς διάφορους τύπους διαφορετικού εξοπλισμού και το τρίτο πράγμα είναι να βρίσκεις ανθρώπους που είναι αρκετά καλά εκπαιδευμένοι για να χρησιμοποιούν αυτόν τον εξοπλισμό αποτελεσματικά. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», επισημαίνει ο Macgregor.
Στη συνέχεια εξηγεί τι είναι τα «Bradley», τι είδους εξοπλισμό έχουν κ.λπ.: «Είναι καλό σύστημα, δεν είναι επαναστατικό, έχει και τις αδυναμίες του όπως όλοι, αλλά το πρόβλημα είναι ότι για τους Ουκρανούς αυτός είναι εντελώς νέος εξοπλισμός .
Δεν έχουν την υποδομή, τα logistics για αυτό, και είναι ένα σύστημα που δεν γνωρίζουν.
Χρειάζεται πολύς χρόνος για να μάθετε πώς να χειρίζεστε και να συντηρείτε ένα κύριο πιστόλι 25 mm, το οποίο έχει ίσως χίλια κινούμενα μέρη. Το ίδιο ισχύει και για τους πυραύλους TOW… Και ακόμη κι αν έρθουν στο πεδίο της μάχης, η επίδρασή τους θα είναι περιορισμένη».