Ως ”εγγυητής” της Ανατολικής Ευρώπης εμφανίζεται η Βρετανία απέναντι στην ”επιθετικότητα” της Μόσχας
ΗΜαύρη Θάλασσα ξεχωρίζει όλο και περισσότερο ως μία από τις περιοχές με την μεγαλύτερη ένταση παγκοσμίως. Μετά την επανάσταση στην Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αυξήσει την παρουσία του από το 2014 στην περιοχή. Για την βρετανική κυβέρνηση, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς αυξημένης στρατιωτικής και πολιτικής επέμβασης στον κόσμο.
Το 2021 συνοδεύτηκε από δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ (Defender Europe21 και Sea Breeze21), όπου πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι εντάσεις έφτασαν σε νέα επίπεδα-κορυφή, με το πλοίο του βρετανικού ναυτικού, HMS Defender, να εισέρχεται στα χωρικά ύδατα της Κριμαίας, μια κίνηση που η Ρωσική Ομοσπονδία αξιολόγησε ως παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και απάντησε με προειδοποιητικούς πυροβολισμούς προς το βρετανικό πλοίο.
Εν τω μεταξύ, σημαντικά Βρετανικά Think Tanks συζητούν τα γεγονότα και τις στρατηγικές της Βρετανίας σχετικά με τον Εύξεινο Πόντο.
Ένα από αυτά, το Council of Geostrategy, στο οποίο μεταξύ άλλων ασκεί τα καθήκοντα του ο Andrew Bowie, Αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, θέτει την ακόλουθη ερώτηση:
«Βρετανία: Ο νέος εγγυητής της Ανατολικής Ευρώπης;»
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου, οι συγγραφείς Richard Whitman και James Rogers συγκρίνουν την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου με αυτήν της ευρωπαϊκής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η βρετανική θέση ως προς τη Ρωσία έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση των γαλλικών και γερμανικών κυβερνήσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι σχέσεις της ΕΕ με το Κρεμλίνο μπορούν να εξομαλυνθούν».
Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, μπορεί «ο ρόλος του εγγυητή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ανατολική Ευρώπη να αυξηθεί ακόμη περισσότερο». Υπογραμμίζουν την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς η χώρα παρέχει τον μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων στις ΝΑΤΟικές αποστολές, υποστηρίζει τις αποστολές επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα και επιδιώκει μια προηγμένη αμυντική συνεργασία με την Ουκρανία μέσω της επιχείρησης ORBITAL.
Υποδεικνύοντας ότι η διοίκηση του Μπάιντεν μπορεί να «δεχτεί συμβιβασμούς στην Ανατολική Ευρώπη με αντάλλαγμα τη ρωσική υποστήριξη απέναντι στην Κίνα» οι συγγραφείς καταλήγουν:
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί να ”γείρει” περαιτέρω προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και προς τη Βαλτική, ως το νέο κεντρικό σημείο της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η ανάσχεση της Ρωσίας και η αποτροπή άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών από το να συνεταιριστούν τη Ρωσία, είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή ειρήνη τον 21ο αιώνα».
Η ευρωπαϊκή ήπειρος μπορεί να «χωριστεί από τον αγγλοαμερικανικό κόσμο»
«Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι μια μεγάλη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας μπορεί να χωρίσει την ευρωπαϊκή ήπειρο από τον αγγλο-αμερικανικό κόσμο», ανέφερε ο Βρετανός αναλυτής Γκουλντ-Ντέιβις, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανάπτυξης μεγάλων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ανατολικά της Ουκρανίας.
Συνοπτικά, τα Βρετανικά Think Tanks συνεχίζουν να θεωρούν τη Μαύρη Θάλασσα ως ένα σημαντικό ”τοπίο” για να πιέσουν τη Ρωσία και να καταστήσουν ακόμα πιο σαφή την αυξανόμενη διαφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά προς τη Γερμανία και τη Γαλλία.