Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την γειτνίαση της με την Ρωσική Υπερδνειστερία, έχει γίνει πολλές φορές λόγος για την επικινδυνότητα που παρουσιάζει ως χώρα η Μολδαβία να είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας, με Ευρωπαϊκά ΜΜΕ να κάνουν ευθεία αναφορά για απόπειρες του Κρεμλίνου να ανατρέψει την νυν φιλοδυτική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μολδαβία δεν ανήκει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ όπως και η Ουκρανία, γεγονός που την καθιστά εν δυνάμει στόχο για τον Πούτιν.

Η ΕΕ αγοράζει και τοποθετεί ραντάρ μεγάλης εμβελείας στην Μολδαβία

Ωστόσο η ΕΕ αντιλαμβανόμενη τα παραπάνω προβαίνει σε ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Μολδαβίας, αφού σύμφωνα με ΜΜΕ της εν λόγω χώρας  ,  πρόκειται να διαθέσει  40 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό, επισημαίνοντας:

“Μεγάλο μέρος του ποσού θα δαπανηθεί για την αγορά ενός «κινητού ραντάρ επίγειας επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας» για να βοηθήσει τη Μολδαβία να παρακολουθεί τον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα της ΕΕ με ημερομηνία 13 Μαρτίου, το οποίο επικαλείται το EUObserver.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για ελαφρά τακτικά οχήματα μάχης, φορτηγά, εξοπλισμό επικοινωνιών, καθώς και εξοπλισμό υλικού και λογισμικού κατά κυβερνοεπιθέσεων, Το ποσό θα καταβληθεί «σχετικά γρήγορα», ανέφεραν πηγές της ΕΕ.

Τα χρήματα θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF), ένα κοινό ταμείο 8 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από χώρες της ΕΕ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δαπανάται για την Ουκρανία.

Η διαχείριση των προμηθειών για τη Μολδαβία θα γίνεται από την Εσθονία, μέσω του Κέντρου Επενδύσεων Άμυνας.

Η Γερμανία, η Ρουμανία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ βοηθούν επίσης τη Δημοκρατία της Μολδαβίας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε διμερή βάση, αναφέρει επίσης το έγγραφο της ΕΕ, σύμφωνα με την επικαλούμενη πηγή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «πιθανώς θα αυξήσουν τη σημαντική δέσμευσή τους το 2023 σε επίπεδο κοντά, αλλά κάτω από» τη νέα επιχορήγηση της ΕΕ των 40 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρεται στο μνημόνιο.

Από την άλλη πλευρά, η Μολδαβία σκοπεύει να αγοράσει «ένα σύστημα ραντάρ εναέριας επιτήρησης, επιπλέον του ραντάρ που προτείνεται ως μέρος αυτού του μέτρου βοήθειας», αναφέρεται στο πληροφοριακό σημείωμα.

Οι αγορές ραντάρ έρχονται αφού η Ρωσία εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους μέσω του εναέριου χώρου της Μολδαβίας για να χτυπήσει στόχους στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει τις προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει πραξικόπημα στη Μολδαβία για να εκδιώξει τους φιλοδυτικούς ηγέτες της, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην ΕΕ πέρυσι.

Η απόφαση για τη διάθεση κεφαλαίων στη Μολδαβία αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές Απριλίου.”

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Μολδαβία που κινδυνεύει από το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η γειτονική Ρουμανία, η οποία όμως ανήκει στο ΝΑΤΟ και χαίρει συνεπώς της ασπίδας προστασίας της Συμμαχίας.

Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ προβαίνουν σε πώληση στρατιωτικού υλικού τους προς το Βουκουρέστι, επαυξάνοντας έτσι τις στρατιωτικές του δυνατότητες.

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ρουμανία 

Σύμφωνα με επίσημες αμερικανικές πηγές, “το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποφασίσει να εγκρίνει πιθανή Ξένη Στρατιωτική Πώληση στην Κυβέρνηση της Ρουμανίας ενενήντα πέντε (95) φορέων Joint Light Tactical Vehicles (JLTVs) και σχετικού εξοπλισμού  εκτιμώμενου κόστους 104,0 εκατομμυρίων $.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ζήτησε να αγοράσει επιπλέον ενενήντα πέντε (95) ελαφρά τακτικά οχήματα .

Η αρχική προμήθεια ήταν αξίας 43,73 εκατομμυρίων δολαρίων και περιελάμβανε τριάντα τέσσερα (34) Heavy Gun Carriers JLTV.

Επομένως, με αυτήν την αγορά θα μιλάμε συνολικά  για εκατόν είκοσι εννέα (129) Μ1278A1, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται ασύρματοι VRC-104 και VRC-114.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Oshkosh Corporation, Oshkosh, WI. και Oshkosh Defense, LLC, Oshkosh, WI. Δεν έχουν προταθεί γνωστές συμφωνίες αντιστάθμισης σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση.”

Το M1280 JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) είναι ένα σύγχρονο αμερικανικό ελαφρύ τακτικό όχημα.

Τα πρώτα πρωτότυπα του αυτοκινήτου κατασκευάστηκαν το 2005 και η παραγωγή της μικρής σειράς ξεκίνησε το 2016.

Η κίνηση παρέχεται από έναν μόνο κινητήρα Gale Banks Engineering 866T χωρητικότητας 6,6 λίτρων.

Η μέγιστη ταχύτητα υπολογίζεται στα 110 km/h περίπου. Το παρουσιαζόμενο όχημα αναπτύχθηκε από την Oshkosh Defense για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Υποτίθεται ότι τα οχήματα JLTV (σε διάφορες εκδόσεις και παραλλαγές) θα αντικαταστήσουν εν μέρει τα ολοένα και πιο φθαρμένα οχήματα της οικογένειας HUMVEE.

Σε σύγκριση με αυτά τα οχήματα, η νέα γενιά αμερικανικών οχημάτων παρέχει πολύ καλύτερη βαλλιστική προστασία, αλλά και εγγυάται μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο με τις ίδιες ή καλύτερες ιδιότητες για οδήγηση στο δρόμο και εκτός δρόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »