Βγήκαν τα ”μαχαίρια” στην Τουρκία εν μέσω κρίσης σε Αιγαίο-Μεσόγειο
Πυρ και μανία κατά των ΗΠΑ είναι ο γνωστός Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Τσεμ Γκιουρντενίζ μιλώντας για σχέδιο περικύκλωσης της τουρκικής επικράτειας από την Δύση, ενώ στοχοποιεί ξεκάθαρα την χώρα μας ως “ πολιορκητικό κριό των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας”

Με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας να βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη δηλώνει ο ίδιος:

«Από τη μία πλευρά βλέπουμε τη βία με την οποία η Ελλάδα απορρίπτει τους μετανάστες, σε μια σαφή παραβίαση του ναυτικού δικαίου, αφετέρου βλέπουμε συνεχείς προσπάθειες της Αθήνας να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας, χάρη στην υποστήριξη άλλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες την χρησιμοποιούν ως “πολιορκητικό κριό” για να χτυπήσουν την Τουρκία “, λέει ο Γκουρντενίζ, αναφερόμενος στη διαμάχη για την υφαλοκρηπίδα.

Ένας πόλεμος στο Αιγαίο για τον ίδιο, θα σήμαινε το τέλος του ΝΑΤΟ και θα ωθούσε την Τουρκία οριστικά σε ρωσική τροχιά”.

Ο Cem Gurdeniz που τώρα είναι επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Koc, κοσμικός, εθνικιστής, σε μια συνέντευξη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, διευκρινίζει ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan στα τουρκικά) δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ και με το κόμμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο, εμπνέεται από αυτό για τις δικές του πολιτικές.

Η θεωρία της γαλάζιας πατρίδας ουσιαστικά είναι έργο των Κεμαλιστών που υλοποιεί τώρα για ίδιο όφελος ο Τούρκος πρόεδρος.

“Το σχέδιο Mavi Vatan περιγράφει την επιστροφή της Τουρκίας στις ανοικτές θάλασσες, με την ένωση μεταξύ της Ανατολίας και της Ανατολικής Μεσογείου, που αποτελεί ένα δόγμα με το οποίο η Τουρκία επιδιώκει να λάβει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο”, διευκρινίζει ο Ναύαρχος.

Σε μια υπενθύμιση του ίδιου της οθωμανικής περιόδου σε σχέση με το σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται ξανά μόνη της εναντίον της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου, των ΗΠΑ και της ΕΕ σύμφωνα με τον Γκουρντενίζ, ακριβώς όπως το 1920″, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία διαλύθηκε κατόπιν αιτήματος των δυτικών δυνάμεων.

«Σήμερα, όπως και τότε, η Τουρκία βρίσκεται μόνη της να αγωνίζεται για τα σχέδια της. Στο παρελθόν, ο στόχος των δυτικών δυνάμεων ήταν να περιορίσουν την Τουρκία εντός των συνόρων της Ανατολίας, αλλά τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει,και από το 2002 μέσω του Mavi Vatan θα διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, μέσω της διπλωματίας των πολεμικών μας πλοίων”, δηλώνει ο Gurdeniz.

Με την κρίση να είναι ενεργή με την Ελλάδα ο Τούρκος Ναύαρχος Gurdeniz έχει σαφείς ιδέες σχετικά με την εγκυρότητα της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.

“Η Ελλάδα ζει στον κόσμο των ονείρων. Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι αδιανόητα, ερχόμενα σε αντίθεση με το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Το Κάιρο δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της Ελλάδας, επειδή δεν υπάρχουν ελληνικά νησιά που “βλέπουν” προς τις αιγυπτιακές ακτές.

Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη. Η Αθήνα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ και τώρα ισχυρίζεται ότι θα επεκτείνει την υφαλοκρηπίδα της κατά 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα λόγω ύπαρξης ΑΟΖ του Καστελόριζου, ενός νησιού λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων, 580 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το δικό της πολεμικό ναυτικό. Ας είμαστε ξεκάθαροι προς στις ΗΠΑ και την ΕΕ “, συνεχίζει ο ίδιος.

Η μητέρα όλων των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, παραμένει το ζήτημα της Κύπρου, μια κρίση που συνεχίζεται από το 1974, και για την οποία ο Γκουρντενίζ έχει πολύ ξεκάθαρες ιδέες.

Ο ίδιος μιλά για την μόνη λύση που είναι αυτή των δύο ανεξάρτητων κρατών,ο φεντεραλισμός θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σύγκρουση, αλλά το πρώτο θεμελιώδες βήμα είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίζει τα δικαιώματα του τουρκικού τμήματος του νησιού, και να αποδεχθεί συν διαχείριση των εσόδων των ενεργειακών πόρων, αντί να ενεργεί κρυφά για δικό της όφελος”.

Για το Αιγαίο,σύμφωνα με τον Τούρκο Ναύαρχο, “το 75% των ρωσικών εσόδων από το θαλάσσιο εμπόριο διέρχεται από το Αιγαίο, και μια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ωθούσε σίγουρα την Άγκυρα στη ρωσική τροχιά με τις ΗΠΑ να χάνουν τις βάσεις τους στην Ανατολία, φέρνοντας το τέλος του ΝΑΤΟ”.

Ο συγκεκριμένος εθνικιστής Τούρκος ανώτατος αξιωματικός είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα Τούρκου αξιωματούχου (Πασά) που ενδημεί πλέον στα σαλόνια της τουρκικής εξουσίας, η οποία είχε ετοιμάσει στρατιωτικά σχέδια κατά της Ελλάδος εδώ και χρόνια όντας έτοιμη να τα εφαρμόσει “δοθείσας ευκαιρίας”.

Για παράδειγμα ο Έλληνας στρατηγός Β. Γιαννόπουλος ( θρύλος των Ελλήνων κατασκόπων) που απεβίωσε σχετικά πρόσφατα, είχε μιλήσει για σχέδια κατάληψης Χίου και Λέσβου και πολλά άλλα που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Αυτά τα σχέδια βρήκε ο Ερντογάν και προσπαθεί να τα υλοποιήσει σε μια συνέχεια της προσπάθειας της Τουρκίας να υφαρπάξει με βάρβαρο τρόπο κάτι που δεν της ανήκει.

Πάντως οι δηλώσεις του Τούρκου Ναυάρχου σημαίνουν και ότι πιθανόν η δύση να έχει αποφασίσει να διαμελίσει την Τουρκία όπως έκανε και με την Γιουγκοσλαβία το 1991 όταν αυτή “σήκωσε κεφάλι”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »