Ως «ένωση χρέους από την πίσω πόρτα» περιέγραψε την γερμανογαλλική πρόταση για ευρωπαϊκό «ταμείο ανασυγκρότησης» της οικονομίας ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Αυστριακός πρόεδρος επανέλαβε την κατηγορηματική του αντίθεση στο σχέδιο που παρουσίασαν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Λέμε ξεκάθαρα ναι σε άμεση βοήθεια για την πανδημία, αλλά αυτό που απορρίπτουμε είναι μια ένωση χρέους. Δεν θα ωφελούσε την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Κουρτς, ο οποίος συμμετείχε χθες το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης ως επίτιμος προσκεκλημένος στο συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Κούρτς: Θα παρουσιάσουμε εναλλακτική πρόταση

Ο αυστριακός Καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι η Αυστρία θέλει να είναι αλληλέγγυα προς τις χώρες οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να είναι μόνο περιορισμένης διάρκειας, ως άμεση ενίσχυση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να δεχθεί την γερμανογαλλικη πρόταση, εξηγώντας ότι «περιπέτειες οικονομικής πολιτικής, όπως μια ευρωπαϊκή ένωση χρέους, με εμάς δεν θα υπάρξουν». Ο κ. Κουρτς έχει ήδη ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση για το θέμα, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

Αντίθετη άποψη διατύπωσε ο «οικοδεσπότης» του Συνεδρίου, αρχηγός της CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, τονίζοντας ότι «όποιος θέλει να ενδυναμώσει την Ευρώπη, πρέπει να συμμετάσχει – έστω με “πόνο στο στομάχι”. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης είναι τεράστιο, αλλά λογικό, καθώς διαφορετικά η ιδέα της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτύχει και οι χώρες της Ευρώπης να καταλήξουν μπαλάκι άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως η Κίνα», προειδοποιήσε ο κ. Σέντερ και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για πολλά».
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »