Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο RT, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες της Δύσης μπορούν να εφεύρουν πολλά προσχήματα για να κατηγορήσουν τη Ρωσία για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Σύμφωνα με την κορυφαία διπλωματική προσωπικότητα, η Ρωσία είναι έτοιμη για κάθε τέτοια εξέλιξη.

«Διάβασα πριν από λίγο καιρό πως το Κογκρέσο των ΗΠΑ ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Ένωσης Κρατών Ρωσίας – Λευκορωσίας μόνο γιατί υπάρχει αυτή τη Ένωση και δεν αρέσει σε όσους θέλουν να στήσουν μία επανάσταση διαφορετικού χρωματισμού στη Λευκορωσία. Έτσι, θα υπάρξουν πολλά προσχήματα, είμαι σίγουρος. Η Δύση έχει μία επάρκεια, όχι μόνο στο να βρίσκει προσχήματα αλλά και να τα εφευρίσκει ξαφνικά» σημείωσε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με το Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

«Έχουμε πρόσφατα κατηγορηθεί για παρέμβαση στη Λευκορωσία, για παρέμβαση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς (σ.σ. στόχος μας είναι) αποκλειστικά και μόνο η ενίσχυση των γεωπολιτικών μας θέσεων εκεί, ενάντια στη Δύση. Φερόμαστε, κατά τους ισχυρισμούς, να καταλήξαμε σε συμφωνία με την Τουρκία να “σκαλίσουμε” στην περιοχή ώστε να αποτρέψουμε τη Δύση από το να ενισχύσει τη θέση της. Αυτή είναι η λογική και η ψυχολογία των αναλυτών που έχουν το πάνω χέρι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως στις Βρετανικές Νήσους».

Τον Νοέμβριο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που θα επέκτεινε την εξουσία του προέδρου των ΗΠΑ στο να μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς εισόδου στα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Λευκορωσίας και σε άλλους αξιωματούχους, τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί υπεύθυνους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή καταστολή στα μέσα ενημέρωσης.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα να βάλει «μπλόκο» στις εγκρίσεις βιζών αξιωματούχων της Ένωσης (σ.σ. Ρωσίας – Λευκορωσίας) αλλά και Ρώσων που φέρονται να εμπλέκονται σε παραβιάσεις. Στις 5 Δεκεμβρίου, η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, κάλεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει γρήγορα το νόμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »