Θα κατευθύνουν το λαϊκό κίνημα που ξαφνικά… αντιδρά εκεί που θέλουν;;;

Εν μέσω αυξανόμενων διαμαρτυριών για τα σχέδια αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ, ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Yuval Noah Harari μίλησε σε διαδήλωση υπέρ της… δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ το Σάββατο.

Σε όλη την Ευρώπη, και μετά την σύγκρουση στα Τέμπη και στην Ελλάδα, δείχνει να ξεκινά ένα λαϊκό κίνημα!!! Το ερώτημα είναι: Θα δεχθεί να το καθοδηγήσουν διεθνιστές σαν τον Χαράρι, τον οποίο αποθεώνουν Μητσοτάκης και Πιερρακάκης, στην δήθεν άμεση δημοκρατία, η οποία επιδιώκεται να καταλήξει σε παγκόσμια χούντα με έναν ηγέτη;;;

Ακολουθεί μια επεξεργασμένη εκδοχή της ομιλίας του Χαράρι στον… Guardian, που αφορά μεν το Ισραήλ, αλλά ηχεί γενικά στα αυτιά των λαών, αυτή την στιγμή:

Βρισκόμαστε στην μέση ενός ιστορικού τυφώνα. Αυτός ο τυφώνας δεν προκαλεί θυμό ή μίσος – αλλά φόβο. Είμαστε ανήσυχοι, δεν κοιμόμαστε το βράδυ, είμαστε απλώς τρομοκρατημένοι. Και είμαστε απολύτως εντάξει με αυτό. Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που ο φόβος είναι η πιο λογική αντίδραση. Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που ο φόβος είναι απαραίτητος για να μας ωθήσει στην δράση.

Σήμερα έχουμε έναν εξαιρετικό λόγο να φοβόμαστε και έναν εξαιρετικό λόγο να ενεργήσουμε. Μην αφήσετε κανέναν να σας κοροϊδέψει: αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση δεν είναι δικαστική μεταρρύθμιση, είναι αντιδημοκρατικό πραξικόπημα. Ένα πραξικόπημα μοιάζει κάπως έτσι, συνεχίζει ο Χαράρι.

Τα πραξικοπήματα δεν γίνονται πάντα με τανκς στους δρόμους. Πολλά πραξικοπήματα στην ιστορία πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με στυλό και χαρτιά, και όταν οι άνθρωποι κατάλαβαν το νόημα αυτών που γράφονταν σε αυτά τα χαρτιά, ήταν πολύ αργά για να αντισταθούν.

Η ιστορία είναι γεμάτη από δικτατορίες που εγκαθιδρύθηκαν από ανθρώπους που πρωτοήρθαν στην εξουσία με νόμιμα μέσα. Είναι το πιο παλιό κόλπο: πρώτα χρησιμοποιείς τον νόμο για να αποκτήσεις εξουσία, μετά χρησιμοποιείς τη δύναμή σου για να διαστρεβλώσεις τον νόμο. Όταν εξεταστούν μαζί, οι νόμοι που αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί επί του παρόντος έχουν ένα απλό νόημα (και δεν χρειάζεστε διδακτορικό στη Νομική για να το αντιληφθείτε): εάν αυτοί οι νόμοι εγκριθούν, η κυβέρνηση θα έχει την δύναμη να καταστρέψει εντελώς την ελευθερία μας, σημειώνει ο Ισραηλινός ιστορικός.

Εξήντα ένα μέλη της Κνεσέτ μπορούν να ψηφίσουν όποιον ρατσιστικό, καταπιεστικό και αντιδημοκρατικό νόμο τούς καπνίσει (σ.σ. Το ίδιο θα μπορούσε να πει ο Χαράρι και για την Βουλή των Ελλήνων). Εξήντα ένα μέλη της Κνεσέτ μπορούν επίσης να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα, για να μας εμποδίσουν να αντικαταστήσουμε το καθεστώς. Οταν ρωτάμε τους ηγέτες αυτού του πραξικοπήματος τι θα ελέγχει την εξουσία της κυβέρνησης υπό το νέο καθεστώς και τι θα προστατεύσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν μόνο μία απάντηση: «Εμπιστευτείτε μας».

Πρωθυπουργέ Νετανιάχου, υπουργέ Δικαιοσύνης Λέβιν, Μ.Κ. Ρόθμαν, πρόεδρε της συνταγματικής επιτροπής, δεν σας εμπιστευόμαστε! Καταρρίπτετε το συμβόλαιο που κατά κάποιον τρόπο κρατούσε την κοινωνία μας ενωμένη για 75 χρόνια και μετά περιμένετε να σας εμπιστευτούμε.

Δεν σας εμπιστευόμαστε, γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι θέλετε. Θέλετε απεριόριστη δύναμη. Θέλετε να μας κλείσετε το στόμα και να μας πείτε πώς να ζήσουμε, τι να φάμε, τι να φορέσουμε, τι να σκεφτούμε και ακόμα και ποιον να αγαπήσουμε.

Αλλά δεν καταλαβαίνετε με ποιον έχετε να κάνετε. Οι Ισραηλινοί δεν είναι καλή πρώτη ύλη για την δημιουργία σκλάβων. [Η υποδούλωση των αρχαίων Εβραίων είναι βασικό μέρος των εβραϊκών ιερών κειμένων, που θυμούνται ιδιαίτερα στη γιορτή του Πάσχα]. Εμείς οι Ισραηλινοί είμαστε πεισματάρηδες, έχουμε ελεύθερο πνεύμα και κανείς δεν κατάφερε ποτέ να μας κλείσει το στόμα. Δεν θα σας επιτρέψουμε να μετατρέψετε το Ισραήλ σε δικτατορία (σ.σ. Ο ΧΑΡΑΡΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΥΛΑΚΗ, ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ).

Τι θα συμβεί λοιπόν τις επόμενες εβδομάδες;

Θα συνεχίσουν να προσπαθούν να περάσουν τους δικτατορικούς νόμους τους. Θα συνεχίσουν επίσης να μας αποκαλούν «αναρχικούς» και «προδότες» και θα εκμεταλλεύονται ή και θα ξεκινούν ακραία γεγονότα για να καταστείλουν την αντίσταση. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε και να διασφαλίσουμε ότι οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου θα έχουν τόσο τη λαϊκή υποστήριξη όσο και την αποφασιστικότητα να καταργήσουν αυτούς τους δικτατορικούς νόμους.

Και τι γίνεται αν η κυβέρνηση αρνηθεί να αποδεχθεί την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου; Τότε μπαίνουμε σε συνταγματική κρίση. Μια συνταγματική κρίση σε αχαρτογράφητο έδαφος, χωρίς σαφείς κανόνες και νόμους. Από ποιον θα πάρει εντολές η αστυνομία – την κυβέρνηση ή το δικαστήριο; Από ποιον θα πάρουν εντολές η Shin Bet (υπηρεσία ασφαλείας) και η Mossad (υπηρεσία πληροφοριών); Ποιους θα υπακούσουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις; Και το πιο σημαντικό ερώτημα όλων – τι θα κάνουν οι πολίτες;

Οι δημοσκοπήσεις είναι σαφείς, συνεχίζει ο Ισραηλινός ιστορικός: η μεγάλη πλειονότητα των Ισραηλινών αντιτίθεται σε αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν σταματούν τις δικτατορίες. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι η τελευταία και πιο σημαντική γραμμή άμυνας σε κάθε δημοκρατία είστε εσείς, οι πολίτες (σ.σ. καλεί ουσιαστικά σε ξεσηκωμό, ο οποίος θα κατευθυνθεί από τα αφεντικά του. Λέτε το ίδιο να συμβεί και στην Ελλάδα των Τεμπών;;;).

Η δημοκρατία είναι ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις της κυβέρνησης, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση σέβεται τις βασικές ελευθερίες των πολιτών (σ.σ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΘΣ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ;;;). Όταν η μία πλευρά παραβιάζει το συμβόλαιο, η άλλη πλευρά δεν χρειάζεται να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Οταν μια κυβέρνηση προσπαθεί να εγκαθιδρύσει δικτατορία, επιτρέπεται στους πολίτες να αντισταθούν.

Αυτή είναι μια ιστορική δοκιμασία για τους πολίτες του Ισραήλ, και αν αποτύχουμε, δεν θα μας δοθεί δεύτερη ευκαιρία, υπογραμμίζει ο Χαράρι. Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι μας τώρα – ή να σκύψουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Πρέπει να υψώσουμε τις φωνές μας τώρα – ή να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό για το υπόλοιπο της ζωής μας. Αυτή είναι η ώρα να διαμαρτυρηθούμε, να φωνάξουμε και επίσης να μείνουμε ανυποχώρητοι.

(…)

Σε όλους τους διαδηλωτές που ήρθαν εδώ απόψε και σε δεκάδες άλλες διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ – θέλω απλώς να πω «σας αγαπώ».

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θέλω να μεταφέρω ένα ξεκάθαρο μήνυμα από όλους μας στον Νετανιάχου, τον Λέβιν, τον Ρόθμαν και τους συναδέλφους τους – αλήθεια, έχετε 64 υποστηρικτές στην Κνεσέτ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σας επιτρέπεται να τους σπρώχνετε όπου θέλετε. Μακριά τα χέρια σας από την ελευθερία μας.

Σταματήστε το πραξικόπημα – αλλιώς θα σταματήσουμε την χώρα (σ.σ. ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »