“Μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του ΝΑΤΟ Swift Response εκτυλίχθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ταυτόχρονα” είναι ο τίτλος άρθρου Ουκρανικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ “Swift Response – 22” διεξάγονται στο στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης Krivolak στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό αναφέρει ο δυτικός Τύπος.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, και άλλοι αξιωματούχοι παρακολούθησαν την πρόοδο της άσκησης στις 12 Μαΐου.

Στο παρόν στάδιο της άσκησης συμμετέχουν 4.600 στρατιωτικοί, 45 μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, από Αλβανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Βόρεια Μακεδονία, ΗΠΑ, Γαλλία και Μαυροβούνιο. Στο πλαίσιο των ασκήσεων, το στρατιωτικό προσωπικό έχει ήδη ολοκληρώσει περισσότερα από 700 άλματα με αλεξίπτωτο.

Η προεδρική διοίκηση της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ασκήσεις θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της αμυντικής ικανότητας της χώρας, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Επιχείρηση “μπούμερανγκ”! O στρατιωτικός “τιτάνας” που δημιούργησε στην Ουκρανία η Δύση θα την καταστρέψει

Επιπλέον, τα Σκόπια πιστεύουν ότι οι ασκήσεις θα ενισχύσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας και των συμμάχων.

«Οι ασκήσεις στοχεύουν επίσης στην επίδειξη της ικανότητας γρήγορης ανάπτυξης των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, μαζί με αερομεταφερόμενα στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ευρώπη», ανέφερε η κυβέρνηση του Πεντάροφσκι.

Και την Παρασκευή, 13 Μαΐου, στη Λετονία, στο πλαίσιο αυτών των διεθνών ασκήσεων, περίπου 450 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές θα “πέσουν” στο στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης στο Adazi.

Οι αλεξιπτωτιστές θα φτάσουν στη Λετονία από την Ιταλία. Η προσγείωση από το αεροσκάφος C-17 και οι επακόλουθες εκπαιδευτικές τακτικές επιχειρήσεις στο πεδίο εκπαίδευσης Adazi θα πραγματοποιηθούν από στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας και της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του Στρατού των ΗΠΑ.

Η άσκηση “Swift Response” είναι η ετήσια πολυεθνική άσκηση του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη και την Αφρική. Φέτος πραγματοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη, στο βόρειο τμήμα της Αρκτικής, στις χώρες της Βαλτικής και στα Βαλκάνια από τις 2 έως τις 20 Μαΐου.

Ο σχεδιασμός αυτών των ασκήσεων ξεκίνησε το 2021 και δεν αποτελεί απάντηση σε καμία συγκεκριμένη απειλή ή αντίπαλο, ανέφερε το ΝΑΤΟ.

Περίπου 9.000 στρατιωτικοί από 17 χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.700 αμερικανών στρατιωτών και αεροπόρους, συμμετέχουν στην άσκηση.

Όπως είπε ο “Strana”, πέρυσι κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων, δέκα Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές στην Εσθονία νοσηλεύτηκαν μετά από μια ανεπιτυχή προσγείωση στο αεροδρόμιο Nurse.

Επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης Swift Response-2021 στη Βουλγαρία, ο στρατός του ΝΑΤΟ εισέβαλε κατά λάθος σε εργοστάσιο ηλιέλαιου. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης προσέφυγε στο δικαστήριο.

Σε προγενεστερο άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι δέκα  A-10 Warthog αεροσκάφη που ανήκουν στην Εθνοφρουρά της Αεροπορίας του Μέριλαντ  των ΗΠΑ αποσπάστηκαν στην 104η Μοίρα Μαχητών προσγειώθηκαν  νωρίτερα στην Ισλανδία, στις 5 Μαΐου 2022, όπως  ανέφερε σε ανακοίνωση της η  Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Τα «Warthogs» αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη για να πραγματοποιήσουν  την εκπαίδευση  τους και να υποστηρίξουν την άσκηση “Swift Response”

Το A-10  ως γνωστόν είναι το κύριο αεροσκάφος εγγύς εναέριας υποστήριξης χαμηλού ύψους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και είναι το πρώτο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για στενή αεροπορική υποστήριξη στις επίγειες δυνάμεις.

Αυτές οι δυνατότητες παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη στην χερσαία συνιστώσα της κοινής δύναμης και παρέχουν στον στρατό των ΗΠΑ ευελιξία στην προβολή ισχύος σε εξαιρετικά αμφισβητούμενες περιοχές

Η τρέχουσα ανάπτυξη είναι ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους.

Περιττό να πούμε ότι η παρουσία των « εξολοθρευτών αρμάτων» στην Ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή της Βαλτικής στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία, της οποίας η απόπειρα blitzkrieg να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα για να ανατρέψει την τοπική κυβέρνηση έχει ήδη μετατραπεί σε επώδυνο πόλεμο τριβής.

Αποτελεί η παρουσία των Α-10 μια συμβολική επίδειξη δύναμης, που αποσκοπεί στην αποτροπή οποιασδήποτε άλλης κίνησης των ρωσικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση των συνόρων του ΝΑΤΟ.

Αν και  η εμπλοκή των δυνάμεων των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν εξετάζεται επί του παρόντος,  στην αρχή της ρωσικής εισβολής,ήταν πολλοί που  υποστήριξαν την ανάπτυξη μερικών A-10 στην Ουκρανία για να καταστρέψει την φάλαγγα  ρωσικών οχημάτων η οποία  παρατάχθηκε για «40 μίλια» κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων βόρεια του αεροδρομίου Hostomel έξω από το Κίεβο. 

Σε τέτοια περίπτωση το Thunderbolt II  θα μπορούσε να είχε  εξαφανίσει τα ρωσικά τανκ , αλλά θα χρειάζονταν πολλή αεροπορική υποστήριξη και θα ήταν  ευάλωτα σε πολλά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των MANPADS.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κρατούν “αναμμένη”  την  πολεμική μηχανή τους στην Ευρώπη, με διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις όπως η “Swift Response 2022” , λόγω της Ρωσικής απειλής επέκτασης του πολέμου της Ουκρανίας.

Ο κίνδυνος αυτός μάλιστα αναζωπυρώθηκε χθές μετά την πρόθεση της Φινλανδίας να εγκαταλείψει την αυστηρή ουδετερότητά της και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη Ρωσική αντίδραση και την επαναφορά της απειλής χρήσης Πυρηνικών όπλων από τον Μεντγιέντεφ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »