Γιατί το Κίεβο άλλαξε αρχηγό εν μέσω πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε ως νέο αρχηγό των Εφέδρων και των Δυνάμεων Αυτοάμυνας που υπάγονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τον Στρατηγό Igor Tantsyura αποπέμποντας τον προηγούμενο αρχηγό Yuri Galushkin.

Οι λόγοι που έγινε αυτή η κίνηση εν μέσω πολεμικής προσπάθειας δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Όμως η ουσία είναι πως εν καιρώ πολέμου δεν αντικαθίσταται ένας στρατιωτικός ηγέτης εάν τα πράγματα βαίνουν καλώς. Αυτό σημαίνει ότι οι εξελίξεις για τους Ουκρανούς στο μέτωπο του Ντόνμπας δεν είναι καλές και επιβάλλονταν άμεση αλλαγή σε στρατιωτική ηγεσία.

Οι συγκεκριμένες δυνάμεις αντλούν τα στελέχη τους από βετεράνους προηγούμενων συγκρούσεων σε καθεστώς μερικής εφεδρείας και από πολιτοφυλακές εθελοντών (συνήθως εξτρεμιστικού προσανατολισμού νεοναζιστικού τύπου).

Οι συγκεκριμένες πολιτοφυλακές είναι τα λεγόμενα Territorial defence battalions (Ukrainian: Батальйо́ни територіа́льної оборо́ниromanized: Bataliony terytorialnoi oborony) και είναι μηχανοκίνητα.

Αποτελούνται όπως είπαμε από εθελοντές οι οποίοι προέρχονται φυσικά από την Δυτική Ουκρανία γιατί το Κίεβο δεν εμπιστεύεται ρωσόφωνους κατοίκους από την Ανατολική Ουκρανία καθώς διαθέτουν ρωσική εθνική συνείδηση.

Η αντικατάσταση του επικεφαλής της ηγεσίας των ουκρανικών Territorial defence battalions δείχνει μόνο ως κίνηση πανικού από την ουκρανική προεδρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει κινητοποιήσει συνολικά ένα εκατομμύριο άνδρες!

Αντίθετα η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει περισσότερους από 200.000 άνδρες από την αρχή του πολέμου!

Στην ουσία η Μόσχα αυτό που κάνει είναι να αναδιατάσσει συνεχώς τις ίδιες δυνάμεις «ποντάροντας» στην κινητοποίηση των τοπικών ρωσόφωνων πληθυσμών για βοήθεια στις υπό έλεγχο περιοχές, κάτι που ειδικά στην περίπτωση της Χερσώνας και του Ντονμπάς φαίνεται πως αποδίδει ικανοποιητικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »