To Ιράν τροποποίησε τα drones ώστε οι εκρηκτικές κεφαλές του να προκαλούν τεράστια ζημιά – Η Κίνα παρήγγειλε 15.000 drones – Στρατηγική συνεργασία Τεχεράνης – Μόσχας

Τα ιρανικά drones καμικάζι Shahed-136 που αναπτύχθηκαν εκτενώς από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία έχουν τροποποιηθεί για να προκαλέσουν τη μέγιστη καταστροφή.

Σύμφωνα με μία ερευνητική έκθεση, που δημοσίευσε αποκλειστικά το CNN στις 9 Φεβρουαρίου αποκαλύπτει ότι το Ιράν φέρεται να έχει τροποποιήσει τα drones καμικάζι που παραδόθηκαν στη Ρωσία, ώστε οι εκρηκτικές κεφαλές του να μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στους στόχους εντός της Ουκρανίας.
Η έρευνα διεξήχθη από τον ουκρανικό στρατό και μια ερευνητική ομάδα Conflict Armament Research (CAR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και τα δύο μέρη μελέτησαν μια κεφαλή που δεν είχε εκραγεί από ένα ιρανικό drone Shahed-131 που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη της Οδησσού της Νότιας Ουκρανίας τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η σύνθεση της κεφαλής εξηγεί γιατί η επίθεση της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας ήταν τόσο επιτυχημένη τους τελευταίους μήνες.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι κεφαλές τροποποιήθηκαν με στρώματα μικροσκοπικών μεταλλικών σωματιδίων που, κατά την επαφή, διασκορπίζονται σε μεγάλη ακτίνα.

Προκαλούν τη μέγιστη καταστροφή

Περαιτέρω, οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν 18 μικρότερες «γεμίσεις» γύρω από τη διάμετρο της κεφαλής εκτός από τα θραύσματα, τα οποία, όταν λιώνουν από την έκρηξη, μπορούν να τρυπήσουν την όποια θωράκιση και να έχουν ένα είδος εκρηκτικής πρόσκρουσης «360 μοιρών».
Αυτά τα εξαρτήματα αυξάνουν αποτελεσματικά την ικανότητα της κεφαλής να διασπά στόχους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ενέργειας, των δικτύων διανομής, των γραμμών μεταφοράς και των μεγάλων μετασχηματιστών υψηλής ισχύος.
Επιπλέον, περιπλέκουν σημαντικά τις εργασίες επισκευής.

 

Ο Damien Spleeters, ένας από τους ερευνητές που εξέτασαν την κεφαλή, είπε: «Είναι σαν να κοίταξαν την τελική κεφαλή και είπαν, “Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό ακόμα πιο καταστροφικό;”»
Ο Spleeters εξήγησε ότι οι κεφαλές που στοχεύουν σε στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τανκς ή μονάδες πυροβολικού, μπορεί να είναι κατασκευασμένες διαφορετικά και να χρησιμοποιούν μετωπική γόμωση για πιο εξειδικευμένους στόχους.
Ωστόσο, η κεφαλή που αξιολόγησε η CAR είχε ένα φαινόμενο φόρτισης ακτινικού σχήματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πιο σημαντική πρόσκρουση.
«Υπήρχαν πολλές εικασίες ότι ίσως αυτά τα εκρηκτικά ήταν πολύ ακατέργαστα, φθηνά και απλά», πρόσθεσε.
«Αλλά κοιτάζοντας την κεφαλή, είναι σαφές ότι έχει γίνει πολλή σκέψη για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στις υποδομές σε μεγάλη ακτίνα», συνέχισε.
Αυτό θυμίζει μια προηγούμενη ανάλυση της του think tank RUSI με έδρα το Λονδίνο, η οποία ανέφερε ότι παρόλο που ορισμένοι αναλυτές ταξινομούν τα Shahed-131 και 136 ως «περιπλανώμενα πυρομαχικά», αυτά έχουν αναπτυχθεί κυρίως για επιχειρήσεις αυτοκτονίας από σημείο σε σημείο και όχι ως πυρομαχικά. που αναζητούν πολύτιμους στόχους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »