Ποιός θα είναι ο ρόλος της Μ. Βρετανίας στη ΝΑ Μεσόγειο και Κύπρο – Ειδική ανάλυση
ΗΜ. Βρετανία δεν ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή ένωση και αυτό την ανεξαρτητοποιεί σε θέματα Εξωτερικής πολιτικής. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας έχει δηλώσει την πρόθεση του να επιστρέψει η Μ. Βρετανία στο Αυτοκρατορικό της παρελθόν, «χτίζοντας» ξανά τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο της στόλο και αναδιοργανώνοντας τις Ένοπλες δυνάμεις της.

Βασικό συστατικό στοιχείο μιας εύστοχης ανάλυσης για οποιοδήποτε Διεθνές θέμα, αποτελεί η διακρίβωση της επίδρασης που έχουν σε αυτό την εξεταζόμενη χρονική περίοδο οι κύριοι δρώντες.

Πάντα ως κύριοι δρώντες, θα πρέπει να νοούνται μεταξύ πολλών άλλων παραμέτρων, οι θέσεις-συμφέροντα επί του εξεταζόμενου θέματος των πέντε χωρών Μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτές είναι ως γνωστόν οι ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα-Γαλλία-Μ. Βρετανία.

Η Μ. Βρετανία δεν ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή ένωση και αυτό την ανεξαρτητοποιεί σε θέματα Εξωτερικής πολιτικής.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας έχει δηλώσει την πρόθεση του να επιστρέψει η Μ. Βρετανία στο Αυτοκρατορικό της παρελθόν, «χτίζοντας» ξανά τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο της στόλο και αναδιοργανώνοντας τις Ένοπλες δυνάμεις της.

Η Μ. Βρετανία αντιλήφθηκε ότι οι προτεραιότητα των ΗΠΑ δεν θα είναι μελλοντικά η Μ. Ανατολή, η οποία ήταν εδώ και δεκαετίες, αλλά η Κίνα και η κυριαρχία στον Ειρηνικό ωκεανό.

Αντιλήφθηκε επίσης ότι η Τουρκία έχαιρε προνομιακής μεταχείρισης από τις ΗΠΑ του Προέδρου Τράμπ, εκμεταλλευόμενη το «κενό» των ΗΠΑ σε Β. Αφρική (Λιβύη) και Μ. Ανατολή (Συρία).

Επίσης η Μ. Βρετανία έχει διατηρήσει την Κύπρο ως ένα από τα τελευταία ερείσματα της παγκοσμίως, ενώ ήταν αυτή που στην κυριολεξία έβαλε από την «πίσω πόρτα» την Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων, ως συνομιλητή για την Κύπρο τη δεκαετία του 1960, όταν η Κύπρος αντιστεκόταν στους Βρετανούς αξιώνοντας την ένωσή της με την μητέρα Ελλάδα.

Οπωσδήποτε η Μ. Βρετανία δεν βλέπει με καθόλου «καλό μάτι» τη σύσφιξη των Γαλλοκυπριακών και Ισραηλινοκυπριακών σχέσεων στον τομέα της Άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας και θέλει να έχει κυρίαρχη θέση και ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τον λόγο αυτό η Μ. Βρετανία έχει αποφασίσει να στηρίξει την Τουρκία, αφού το «διαίρει και βασίλευε» αποτελούσε πάντοτε το κύριο δόγμα της Μ. Βρετανίας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μ. Βρετανία ήταν εκείνη που βοήθησε ουσιαστικά την Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένη τεχνογνωσία που αφορά τα UAV.

Συγκεκριμένα, παρόλο που σήμερα τα τουρκικά Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από μια τουρκική εταιρεία, δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ποτέ χωρίς το σύστημα πυραύλων Hornet, το οποίο σχεδιάστηκε και διατέθηκε σε τουρκικά χέρια από την EDO MBM Technology, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα του Μπράιτον, κάπου γύρω στο 2015.

Η EDO πατεντάρισε την τεχνολογία της στη Βρετανία το 2014 και στην ΕΕ και την Τουρκία το επόμενο έτος.

Το ότι εδρεύει στη Βρετανία και όχι στις ΗΠΑ της δίνει βέβαια τη δυνατότητα για εξαγωγή του υποσυστήματος χωρίς τους αμερικανικούς περιορισμούς.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η Τουρκία να είναι ένας ταχέως αναδυόμενος παίκτης στη χρήση των drone παγκοσμίως, τομέας στον οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Τα τουρκικά drone, Bayraktar TB2, χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στις τρεις επιχειρήσεις της Άγκυρας μέχρι σήμερα εναντίον των Κούρδων στη Συρία, στη Λιβύη όπου αναχαίτισαν αρχικά την προέλαση του Στρατάρχη Χαφτάρ και στη συνέχεια τον ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση και εσχάτως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τη νίκη των Αζέρων.

Η Μ. Βρετανία αναμένεται με τις τουρκικές ευλογίες, να διεισδύσει μέσω πετρελαϊκών εταιρειών στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Μ. Βρετανία την παροχή κινητήρα εντός της επόμενης τριετίας, προκειμένου να κατασκευάσει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος, με άγνωστο αντάλλαγμα, το οποίο ενδέχεται να αφορά την επιστροφή της Μ. Βρετανίας μέσω Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, μέσω πετρελαϊκών εταιρειών της σε κοιτάσματα στην εν λόγω περιοχή που θα προσποριστεί παράνομα η Τουρκία και τα οποία ανήκουν στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ.

Πρόσφατα Βρετανοί πιλότοι συνεκπαιδεύτηκαν με Τούρκους πιλότους στην Τουρκία, υπήρχαν σαφείς αναφορές ότι αυτή ήταν προσχηματική, προκειμένου οι Τούρκοι να ενημερωθούν για τις δυνατότητες του πυραύλου Meteor που θα φέρουν τα ελληνικά Rafale.

Τέλος θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το γεγονός ότι ο πρώην Πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Τουρκία, Richard Moore, από το 2014-2017, κατέχει τη θέση του Αρχηγού των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών της ΜΙ6 από τον Οκτώβριο του 2020.

Ο συγκεκριμένος, έχει άριστες σχέσεις με τον Ερντογάν και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Τούρκους αξιωματούχους, αφού είναι γνωστός και αναγνωρισμένος φιλότουρκος.

Στην Τουρκία έχει υπηρετήσει ξανά σε υποδεέστερη θέση την περίοδο 1990-1992 όπως και στο Πακιστάν την περίοδο 1995-1998.

Εκτίμηση είναι ότι η Μ. Βρετανία θα ξαναεμφανιστεί στο προσκήνιο, διεκδικώντας ρόλο και θέση στην Α. Μεσόγειο και Λιβύη, μέσω της φίλα προσκείμενης σε αυτήν Τουρκίας, αλλά και στις όποιες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με το «καπέλο» της εγγυήτριας δύναμης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »