Οι επόμενοι τρείς μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για το Ισραήλ προκειμένου να αποφασίσει αν θα εκδηλώσει αεροπορική επίθεση με στόχο το Ιράν και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του ή όχι, αφού αν τελικά η Τεχεράνη εντάξει στο οπλοστάσιο της τα 24 πρώτα SU-35s , το παραπάνω εγχείρημα θα συναντήσει σοβαρές δυσκολίες

Σε πρόσφατο άρθρο μας επισημαίναμε το πόσο κοντά  είμαστε σε μια  μετωπική σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν, αφού εφεξής  Ιρανικές συστοιχίες πυραύλων Bavar-373 στην Συρία  θα στοχεύουν τα  ισραηλινά F-35 Adir.

Σε έτερο άρθρο μας κάναμε εκτενή αναφορά στο γεγονός  ότι το Ιράν  από τον Μάρτιο και μετά παίρνει επισήμως μαχητικά  SU-35s από την Ρωσία, το πιθανότερο είναι 24 τα οποία προοριζόταν για την Αύγυπτο, γεγονός το οποίο  -αλλάζει το αεροπορικό ισοζύγιο με το Ισραήλ στη Μ.Ανατολή.

Μάλιστα επισημαίναμε ότι ο συνδυασμός των SU-35s και του ανταεροπορικού συστήματος Bavar-373 AD, θα αποτελέσει  μια λίαν  υπολογίσιμη δύναμη, δυσχεραίνοντας σημαντικά μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ με την συνδρομή των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Οι παραπάνω κινήσεις του Ιράν, κατέδειξαν ενδεχομένως  στο Ισραήλ την επιτακτικότητα να βιαστεί χρονικά αν θέλει να πλήξει την εν λόγω χώρα, γεγονός που αποτυπώνεται σέ άρθρο Αμερικανικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

“Ο απερχόμενος Aρχηγός του στρατού του Ισραήλ , Αβίβ Κοχάβι λέει ότι το Ισραήλ έχει εκπονήσει τρία σχέδια να επιτεθεί στο Ιράν.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν επιθέσεις σε πυρηνικές τοποθεσίες, μη πυρηνικές τοποθεσίες και στρατιωτικούς στόχους.

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή, ο Κοχάβι  είπε ότι το Ισραήλ εκπόνησε αυτά τα σχέδια για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, αν και το Πεντάγωνο πρόσφατα παραδέχτηκε ότι το Ιράν δεν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο.

Σύμφωνα με το i24 News του Ισραήλ, ο αρχηγός του επιτελείου του IDF έκανε τον ισχυρισμό ότι το Ιράν διαθέτει επί του παρόντος αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να αναπτύξει τέσσερις πυρηνικές βόμβες, αλλά αυτό είναι εντελώς ψευδές.

Το Ιράν δεν έχει εμπλουτισμένο ουράνιο στο επίπεδο του 90% που απαιτείται για την ποιότητα όπλων, και οποιοδήποτε άλλο  ποσοστό εμπλουτισμένου ουρανίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βόμβας.

Το υψηλότερο επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν είναι σήμερα 60%.

Ο Kohavi περιέγραψε τα σχέδια του Ισραηλινού Στρατού για πιθανά πλήγματα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων στο πυρηνικό του πρόγραμμα, σε μη πυρηνικές τοποθεσίες και σε στρατιωτικές τοποθεσίες.

«Αυτά εκτείνονται από ένα πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν που δεν θα είχε σχέση με το πυρηνικό ζήτημα, στην απομάκρυνση των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και βοηθητικών εγκαταστάσεων σε αυτό το έργο, και εάν η κατάσταση τελικά κλιμακωθεί σε μια πλήρη εκστρατεία, οπότε  αυτά τα σχέδια θα περιλαμβάνουν τη στόχευση στρατιωτικών χώρων και άλλων πόρων», είπε.

Ο Kοχάβι πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του ως επικεφαλής του IDF δουλεύοντας για την «επιτάχυνση» των σχεδίων για να χτυπήσει το Ιράν, αν και δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στη χώρα χωρίς υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον και έλαβε δεσμεύσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

Μετά το ταξίδι του  στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσομοίωσαν τον βομβαρδισμό του Ιράν κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αυτή η συνεργασία αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η νέα ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι πιθανό να εντείνει τις επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία, γνωστή ως JCPOA.

Ο Κοχάβι  πρόκειται να αντικατασταθεί τη Δευτέρα από τον Χλάβι.

Τέλος ο Κοχάβι επέκρινε τη συμφωνία συνασπισμού που σχημάτισε τη νέα κυβέρνηση, για την παράδοση εξουσιών στις ισραηλινές πολιτικές αρχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που ήταν υπό στρατιωτικό έλεγχο.”

Εκτίμησή μας είναι πως  το επόμενο χρονικό διάστημα των τριών μηνών είναι πολύ κρίσιμο για το Ισραήλ προκειμένου να αποφασίσει αν θα εκδηλώσει αεροπορική επίθεση με στόχο το Ιράν και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του ή όχι, αφού αν τελικά η Τεχεράνη εντάξει στο οπλοστάσιο της τα 24 πρώτα SU-35s , το παραπάνω εγχείρημα θα συναντήσει σοβαρές δυσκολίες 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »