Δείτε βίντεο
Έκρυθμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, με την ιατροδικαστική έκθεση να μιλά για ανθρωποκτονία.

Μιλώντας από τον κήπο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα προχωρήσει στη λήψη «αποφασιστικών μέτρων» για να προστατέψει την Ουασινγκτον στέλνοντας «χιλιάδες βαριά οπλισμένων στρατιωτών, αξιωματικών και αστυνομικών για να σταματήσουν την βία, τις λεηλασίες, του βανδαλισμούς και την καταστροφή των περιουσιών.

Το CNN από την πλευρά του μετέδωσε εικόνες με στρατιωτικά οχήματα να μπαίνουν μέσα στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα στρατωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από διαδηλωτές σε χαμηλό ύψος για να τους υποχρεώσουν να φύγουν.

Ο Τραμπ επικαλείται νόμο του 1807 που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναπτύξει στρατό σε αμερικανικό έδαφος για να αποκαταστήσει την τάξη.

Ξεκίνησε ο εμφύλιος: Πυροβολούν αστυνομικούς στις ΗΠΑ
Σε 15 Πολιτείες, ειδικά στην πόλη της Ουάσιγκτον, έχουν αναπτυχθεί μονάδες της Εθνοφρουράς, παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου ότι ακόμα δεν χρειάζεται. Περισσότερα από 17.000 μέλη της Εθνοφρουράς συμμετέχουν ήδη στην αντιμετώπιση των επεισοδίων. Διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιστοιχεί στον αριθμό ενεργών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Υπό ”πολιορκία” ο Λ. Οίκος: Σε καταφύγιο ο Τραμπ
Τραμπ σε κυβερνήτες: Πρέπει να κυριαρχήσετε
Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε χθες Δευτέρα τους κυβερνήτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους, για την χαλαρή, όπως την χαρακτήρισε απάντησή τους στις κινητοποιήσεις. Αποκάλεσε, μάλιστα, τους διαδηλωτές τρομοκράτες. Απαίτησε, μάλιστα, να πραγματοποιηθούν μαζικές συλλήψεις. «Πρέπει να κυριαρχήσετε», φαίνεται ότι τους είπε.

Ο Έρρενς Φλόιντ, αδελφός του Τζορτζ Φλόϊντ επισκέφθηκε το σημείο, στο οποίο δολοφονήθηκε ο αδελφός του. Καταδίκασε τις βίαιες αναταραχές, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται αυτές να φέρουν πίσω τον αδερφό μου».

Tαυτόχρονα, τα γεγονότα στις ΗΠΑ προκάλεσαν το ενδιαφέρον και του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Εθνους και του OPEN στη Μόσχα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα όσα συμβαίνουν στην Αμερική, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στη Ρωσία το τηλεφώνημα αποτέλεσε «μία σαφή κίνηση στήριξης του Ρώσου ηγέτη προς τον Αμερικανό ομόλογό του».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Θανάση Αυγερινό, αυτή η στήριξη μπορεί να αποτελεί την «απάντηση» στη φιλοφρόνηση του Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει τα σενάρια που ήθελαν τη Ρωσία να είναι μπελγμένη στα επεισόδια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό και τις πηγές του στο Κρεμλίνο «οι δύο πρόεδροι συζήτησαν όλα τα ζητήματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »