Ταυτόχρονα έγινε προσπάθεια απαγωγής συγγενών του Najmeddin Sadykov
Tουρκικά μαχητικά σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών πετούσαν χθες πάνω από Αρτσάχ.

Ταυτόχρονα έχουμε τεράστια κρίση εντός του Αζερμπαϊτζάν, καθώς μετά την σύλληψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έγινε προσπάθεια απαγωγής συγγενών του.

Το λάθος της Ρωσίας
Πριν λίγο ρωσικές πληροφορίες ανέφεραν ότι “ένα αεροσκάφος χωρίς διακριτικά αναγνώρισης που είχε απογειωθεί από την Τουρκία όμως, πραγματοποίησε μια προκλητική πτήση πάνω από την ρωσική στρατιωτική βάση στο Γκιούμρι της Αρμενίας.

Το αεροσκάφος εισήλθε από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας σε αυτόν της Γεωργίας και στην συνέχεια αιφνιδιαστικά στον εναέριο χώρο της Αρμενίας, πετώντας πάνω από την ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση στο Γκιούμρι, ενώ στην συνέχεια πέταξε ξανά στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, απενεργοποιώντας ταυτόχρονα τον αναμεταδότη του.

Ρωσικές πηγές δείχνουν την Τουρκία ως τον υπαίτιο αυτής της πτήσης. Οι πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα επιβεβαιώνονται από ρωσικά δεδομένα και πηγές που παρακολουθούν την κατάσταση στον αέρα.

Προς το παρόν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε από το έδαφος της Τουρκίας, εισήλθε στον εναέριο χώρο της Γεωργίας και από εκεί στην Αρμενία πετώντας πάνω από την ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση στο Γκιούμρι.

Οι λόγοι για την πτήση αυτή είναι άγνωστοι ωστόσο αυτοί προφανώς και σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στην Μόσχα τώρα, η αντιτουρκική μερίδα του Κρεμλίνου προειδοποιεί τον Ρώσο πρόεδρο για την ωμή επιθετικότητα της Τουρκίας και θέτει το ερώτημα της άμεσης ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Αρμενίας.
“Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την παρουσία αρκετών στρατιωτικών βάσεων, αεροδρομίων και αεροσκαφών μακράς εμβέλειας για την πρόκληση επιθέσεων σε στόχους στην περιοχή», δήλωσε ο Semyon Bagdasarov, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Μέσης Ανατολής και κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, “η ανάγκη «ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας» στην Αρμενία οφείλεται στο γεγονός ότι η 102α στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο Γκιούμρι έχει επί του παρόντος μια δύναμη «κατ ‘ανώτατο όριο πέντε χιλιάδων στελεχών με μη ανεκτό αριθμό αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ σε σχέση με την τουρκική στρατιά που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Γεωργίας και Αρμενίας.

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αρμενία μπορεί να περιπλέκεται από τη θέση της Τιφλίδας. Η Γεωργία δεν θα αφήσει ποτέ να μεταφερθεί στρατιωτικό φορτίο από τη Ρωσία προς την Αρμενία για προφανείς λόγους και η μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού μέσω του εδάφους του Ιράν και της Κασπίας Θάλασσας είναι μάλλον δύσκολη και δεν μπορεί να είναι μαζική”, δήλωσε ο Μπαγκντασάροφ.

Στο Διαδίκτυο υπήρξαν αναφορές ότι στην Γεωργία έχουμε την αθρόα μετακίνηση τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων, τα οποία εισέρχονται μυστικά στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Lasha Darsalia χαρακτήρισε αυτές τις πληροφορίες ως «παραπληροφόρηση», επειδή η Γεωργία σταμάτησε να εκδίδει άδειες για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μέσω της επικράτειάς της, αλλά οι πληροφορίες πυκνώνουν για το θέμα αυτό και την διαψεύδουν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο σύμβουλο του ΥΠΑΜ και ειδικό της στρατιωτικής ακαδημίας Κωνσταντίν Σίβκωφ, «λόγω των ενεργειών της Γεωργίας, η Αρμενία βρέθηκε σε πλήρη απομόνωση. Το γεγονός του αποκλεισμού ενός κράτους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι μια πράξη στρατιωτικής επίθεσης κάτι που ενεργοποιεί και αντίστοιχα άρθρα του συνασπισμού των χωρών CSTO, τα οποία αγνοούμε ”,τόνισε ο ίδιος.
«Ο μόνος τρόπος για να αρθεί ο αποκλεισμός έγκειται πραγματικά στη Γεωργία, τόσο στην ξηρά όσο και στον αέρα. Φυσικά, μπορούμε να μεταφέρουμε κάποια ομάδα στρατευμάτων και εξοπλισμού αεροπορικώς, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα παραβιάσουμε τον εναέριο χώρο της Γεωργίας και η Τιφλίδα θα αρχίσει να αντιτίθεται σε αυτό », κατέληξε ο Ρώσος ειδικός.

Η Τουρκία βρήκε “μπόσικο” τον Πούτιν και εισχώρησε στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ και το Αζερμπαϊτζάν, τώρα μόνο με πόλεμο θα αποχωρήσει από εκεί να το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »