ελικά τι χρειάζεται για να μπει ένα νέο κόμμα στη Βουλή

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, που εξουδετερώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια δεν δίνουν καμία ελπίδα στο ΠΑΣΟΚ στον περιορισμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας όλα τα βλέμματα στρέφονται στα μικρά κόμματα για το εάν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή και να περιορίσουν την κοινοβουλευτική δύναμη του πρώτου κόμματος. 

Βέβαια, κόμματα όπως είναι η Νίκη, θεωρούμε ότι είναι η «ουρά» της ΝΔ, ένα κόμμα που κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο πρόεδρος, ποια είναι τα μέλη, το μόνο που μόνο που ξέρουμε είναι ότι στηρίζεται από παραεκκλησιαστικές οργανώσεις και έχει ως πρόεδρο έναν θεολόγο, τον Δημήτρη Νατσιό και ότι έχει ξοδέψει πολλά χρήματα σε διαφημίσεις, το οποίο βέβαια δεν προέρχεται από τα μοναστήρια. 

Με δεδομένο ότι ο Κ.Μητσοτάκη έχει βάλει τον πήχη στους 180 βουλευτές, για να πετύχει συνταγματική πλειοψηφία, καθίσταται κρίσιμο αν θα μπουν μικρά κόμματα και πόσα θα μπουν. 

Άλλωστε το «πώς γίνεται» το έδειξε η Νίκη, η οποία είναι ένα κόμμα που πραγματικά… δεν το ήξερε κανείς μέχρι πριν λίγες ημέρες και ελάχιστοι γνωρίζουν ποιος είναι ο αρχηγός του και παρόλα αυτά έφτασε μια «ανάσα» από την είσοδο στη Βουλή, καθώς συγκέντρωσε 2,92% και χρειάζεται ελάχιστες ψήφους για να εισέλθει στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα κόμμα το οποίο εκπροσωπείται από παρεκκλησιαστικές οργανώσεις και από τρεις Μητροπολίτες, τον Πειραιώς, της Λαρίσης και των Ιωαννίνων, έχει στις τάξεις του την ανιψιά του Παΐσιου και το οποίο έχει την αμέριστη οικονομική συμπαράσταση οικονομικών παραγόντων.

Εδώ εντοπίζεται και το πώς κατάφερε να φτάσει κοντά στο 3%, καθώς παρόλο που δεν έχει σε καμία περίπτωση έναν ηγέτη, με τον πρόεδρο της Δημήτρη Νατσιό, να μην είναι ούτε κατά φαντασία καλός ρήτορας, έχει την οικονομική άνεση να πληρώσει social media (Facebook κτλ.) για να κάνει διαφημίσεις, να πληρώσει εφημερίδες για να κάνουν ολοσέλιδες διαφημίσεις για το κόμμα και έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται στην τηλεόραση. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προσπάθεια θα συμμετέχει και ο εκδότης της τηλεόρασης «Βεργίνα», Στέργιος Καλόγηρος.

Όπως αποδείχθηκε ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή δεν χρειάζεται ούτε ηγέτη, ούτε τίποτα, χρειάζεται κεφάλαια! Κανείς δεν ήξερε την ηγετική ομάδα.

Ταυτόχρονα χρειάζεται και ένα σώμα ειδικών ψηφοφόρων, όπως ήταν οι παλαιοημερολογίτες που είχαν στηρίξει τον Π.Καμμένο. Οπότε με αυτό τον τρόπο να μπει στη Βουλή.

Ωστόσο όσον αφορά τη Νίκη πρόκειται για ένα κόμμα που όπως έχουμε τονίσει είναι «μαξιλάρι» της κυβέρνησης και αναμένεται αν μπει στη Βουλή να στηρίξει, έστω σιωπηλά τη ΝΔ, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι οι 180 έδρες για να μπορέσει να αλλάζει το Σύνταγμα όποτε θέλει! 

Αν δεν καταφέρει το κόμμα του Κ.Μητσοτάκη να φτάσει στις 180 έδρες (το πιο πιθανό) θα του ήταν χρήσιμο ένα κόμμα, το οποίο θα είχε ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι θα στήριζαν.

Η επόμενη Βουλή θα μπορούσε να είναι επτακομματική και μπορεί να εμφανιστεί και ένα νέο κόμμα της δεξιάς, αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Οι μεγάλοι παραδοσιακοί χρηματοδότες των κομμάτων της δεξιάς απείχαν πλήρως από την χρηματοδότηση κομμάτων που θα έκαναν ζημιά στη ΝΔ, σε αυτές της εκλογές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν εμφανίστηκε ούτε ένα κόμμα για να πάρει τις ψήφους του Ηλία Κασιδιάρη, ωστόσο γίνονται κάποιες συζητήσεις, καθώς όπως προαναφέραμε στόχος είναι να μην πάρει τις 180 έδρες η ΝΔ, η οποία ξεκινά με ένα κόμμα που σαφώς θα τη στηρίξει και το οποίο δεν είναι καθόλου απίθανο να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να «μασήσει» σιγά σιγά τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, αφού στο ίδιο κοινό απευθύνονται.

Όσον αφορά το κόμμα του Κ.Βελόπουλου, κατάφερε να επιβιώσει με ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο δεν είναι ασφαλείας. Να θυμίσουμε ότι το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2019 έπεσε στο 2,92% και έμεινε εκτός Βουλής.

Από εκεί και πέρα, ένα ακόμη κόμμα που φαίνεται ότι θα μπει στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Κωνσταντοπούλου, το οποίο αναμένεται να λεηλατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ που καλώς ή κακώς μετά το χθεσινό αποτέλεσμα βρίσκεται υπό διάλυση.

Πρόκειται παράλληλα για το κόμμα που στέρησε την είσοδο του ΜεΡΑ25 στην Βουλή. Διότι από εκεί άντλησε κυρίως ψήφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »