Οι ΗΠΑ παρατείνουν την κρίση στο ευρωπαϊκό έδαφος υποστηρίζουν Κινέζοι αναλυτές

Οι ΗΠΑ με την αποστολή του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία δεν θέλουν μόνο να αποδυναμώσουν τη Ρωσία αλλά και την ΕΕ εκτιμούν Κινέζοι αναλυτές, αναφέροντας πως με αυτόν τον τρόπο παρατείνεται η κρίση στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, η οποία επικαλείται τις δηλώσεις του Κινέζου στρατιωτικού ειδικού, Song Zhongping, οι παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ στην Κίνα δεν στρέφονται μόνο κατά της Ρωσίας αλλά σχεδιάστηκαν, όπως λέει, «για να υπονομεύσουν την ΕΕ, η οποία είναι επίσης σε ανταγωνιστική σχέση με τις ΗΠΑ όσον αφορά την οικονομία».
«Οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να πληρώσουν πολύ μεγάλο τίμημα, η Ουκρανία είναι το τίμημα που θα ήθελαν να πληρώσουν οι ΗΠΑ για να υλοποιήσουν μια τόσο μεγάλη στρατηγική» επισημαίνει ο Κινέζος ειδικός, ο οποίος υποστηρίζει πως τα ευρωπαϊκά κράτη γίνονται ολοένα και πιο σκεπτικά σχετικά με τη συνεχή αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας μια και η κρίση επηρεάζει άμεσα τις οικονομίες τους.

Δυσανασχετούν οι Ευρωπαίοι

Κατά τον Zhongping, τα προβλήματα που συσσωρεύονται στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες, αυξάνουν και την κόπωση των Ευρωπαίων απέναντι στο ουκρανικό ζήτημα.

«Συνέπεια αυτού είναι οι φωνές που αμφισβητούν ή αντιτίθενται στη βοήθεια προς την Ουκρανία, να αυξηθούν στο μέλλον» είπε ο Zhongping.
Από την πλευρά του ο Zhang Hong, συνεργάτης ερευνητής στο Ινστιτούτο ρωσικών, ανατολικοευρωπαϊκών και κεντρικών Ασιατικών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, περιέγραψε τη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον ως «σημαντικό μέτρο για τη διατήρηση του παγκόσμιου συστήματος ηγεμονίας των ΗΠΑ και την κυριαρχία των ΗΠΑ στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η οποία είναι σε άμεση σχέση με τα στρατηγικά συμφέροντα της αμερικανικής ηγεμονίας».

Σε αδιέξοδο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Zhang Hong, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση Zelensky αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη έλλειψη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Ο Zelensky ζητά περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ώστε η χώρα του να μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο φθοράς», είπε ο Κινέζος αναλυτής.
Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον ο Zelensky κατάφερε να εξασφαλίσει ένα νέο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προβλέπει και την παράδοση του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot.

Οι δηλώσεις Macron

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για την Ευρώπη να ξεφύγει από τον σφικτό εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ.
Ο Macron υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικές στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και θα πρέπει να μειώσουν την «εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ», σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από μια διεθνή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο Macron είπε «δεν βλέπει ως λύση την εξέλιξη της ευρωπαϊκής άμυνας σε μία εναλλακτική του ΝΑΤΟ».
Ο Macron τόνισε, πως μια ισχυρότερη Ευρώπη θα επέτρεπε στην ήπειρο να γίνει πιο αυτόνομη στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας, ενεργώντας «εντός του ΝΑΤΟ, μαζί το ΝΑΤΟ αλλά και χωρίς να εξαρτάται από το ΝΑΤΟ».
«Μια συμμαχία δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να βασίζομαι.
Είναι κάτι που πρέπει να επιλέξω, κάτι με το οποίο συνεργάζομαι», είπε ο Macron.

Στρατηγική αυτονομία

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία.
Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και τις αμυντικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το μήνυμα του Γάλλου προέδρου είναι ξεκάθαρο: Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες, για να εξασφαλίσει την ειρήνη σε μια περιοχή που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »