Στην Ελλάδα προσφέρουμε τα BMP-1 και μένουμε με… Μ113

Η ανάγκη για νέο ΤΟΜΑ για τον ΕΣ είναι γνωστή εδώ και καιρό. Ο ΕΣ χρησιμοποιούσε ΤΟΜΑ BMP-1 τα οποία αποφάσισε ότι ήταν «ακατάλληλα» και έτσι δίνει ένα μεγάλο αριθμό από 40 έως και 100 στην Ουκρανία, ενώ είχε δώσει και 92 στην Αίγυπτο.

Η δικαιολογία είναι ότι τα BMP-1 ήταν σε κακή κατάσταση, χωρίς επαρκή συντήρηση, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τα ΕΑΣ να προχωρήσουν σε πλήρη ανακατασκευή τους, κάτι δηλαδή που θα μπορούσαν να είχαν κάνει και για τον ΕΣ, αλλά δεν το έκαναν ποτέ.

Ελληνικό ανακατασκευασμένο BMP-1 για τον Στρατό της Αιγύπτου. Δεν του έκαναν όμως του  ΕΣ προτιμώντας να μείνει με τα… Μ113:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το μεγάλο διαμέτρημα είναι ουσιαστικός παράγοντες για τις σημερινές επιχειρήσεις. Στο βίντεο ένα BTR-82A του ρωσικού Στρατού με πυροβόλο των 30 χλστ. βάλει κατά ουκρανικού M-113 που διαθέτει μόνο πολυβόλο των 0.50 και σχετικό ασπίδιο. Ούτε το ασπίδιο ούτε το πολυβόλο των 0,50 μπόρεσαν να σώσουν το Μ-113 από την καταστροφή που προκάλεσαν  τα βλήματα  AP-T του BTR.

Ας μεταφέρουμε το σενάριο αυτό στον Έβρο, με τα ελληνικά Μ-113 και το πολυβόλο των 0,50 απέναντι στα τουρκικά ΤΟΜΑ ACV-15 με πυροβόλο των 25 χλστ. και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Για την ιστορία τα οχήματα Marder που θα παραλάβει ο ΕΣ, δεν προσφέρουν ισχυρότερη θωράκιση από τα BMP-1 ενώ το πυροβόλο τους  δεν είναι καν των 25 χλστ. αλλά  των 20 χλστ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »