Την ώρα που υπάρχει έντονη συζήτηση για τα «προνόμια» σε εμβολιασμένους η κυβέρνηση αποφάσισε πως χρειάζεται θα εμβολιάζονται με μία δόση του εμβολίου όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό.

Μία απόφαση που έρχεται την ώρα που έχει τεθεί σε εφαρμογή σε αρκετές χώρες -όπως η Κύπρος- ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος σε πολλούς χώρους, όπως εκκλησίες, εστίασης, γήπεδα, γυμναστήρια κτλ. σε όποιον δεν το κατέχει.

Μέχρι σήμερα αυτό που ίσχυε ήταν πως κάποιος πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί, είτε να έχει τεστ, είτε να έχει νοσήσει πρόσφατα με κορωνοϊό.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως κάτι παρόμοιο θα έρθει και στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, με την λεπτομέρεια μόνο πως κάποιος θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του το τεστ. Δηλαδή ένας πολίτης θα πρέπει ανά 2-3 μέρες (οι πληροφορίες λένε πως αρκεί self test 48 ωρών) να πληρώνει κάποια χρήματα για να αγοράζει τεστ, ώστε να μπορέσει… να ζήσει.

Κάτι που όπως καταλαβαίνει κάποιος εύκολα δεν γίνεται να το κάνει κάποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν δεν κατέχει την οικονομική δυνατότητα και έτσι δεν είναι διόλου απίθανο να αναγκαστεί να εμβολιαστεί.
Πέρα λοιπόν από τα τεστ κάποιος που είχε ήδη νοσήσει με κορωνοϊό θα μπορούσε να έχει τα ίδια «προνόμια» με τους εμβολιασμένους και να «γλυτώσει» το εμβόλιο, τουλάχιστον για λίγους μήνες (στην Κύπρο για παράδειγμα για 6 μήνες).

Όμως η κυβέρνηση πλέον προαναγγέλλει πως και αυτός θα πρέπει να εμβολιαστεί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, με τη διαφορά μόνο πως αντί για δύο δόσεις θα κάνει μία.

Το παράλογο είναι πως μέχρι στιγμής η ανοσία από το εμβόλιο διαρκεί 6 με 8 μήνες (επίσημες ανακοινώσεις της Pfizer), ενώ από σύμφωνα με εργασία με τίτλο “Seroprevalence and humoral immune durability of anti-SARS-CoV-2 antibodies in Wuhan, China: a longitudinal, population-level, cross-sectional study” που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet η ανοσία για όσους νοσήσουν με κορωνοϊό διαρκεί τουλάχιστον 9 μήνες… άρα περισσότερο!

Μάλιστα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου υποστήριξε πως όσοι έχουν νοσήσει και κάνουν μία δόση του εμβολίου θα έχουν ανοσία τουλάχιστον 13 μηνών, δηλαδή θα «κερδίσουν» 4 μήνες.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γ.Παναγιωτακόπουλος επιβεβαίωσε σήμερα πως η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου η οποία ουσιαστικά, όπως είπε, παίζει τον ρόλο της επαναληπτικής δόσης.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε πως: «κατευθυνόμαστε προς τη μία δόση».

«Συζητείτο στους κύκλους των ειδικών κυρίως στους κύκλους των ανοσολόγων, αυτή η θέση με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μπορεί να γίνει κεντρική οδηγία. Συνήθως δεν εμβολιάζουμε πριν τον τρίτο μήνα (νόσησης).», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι όλα είναι υπό μελέτη και χτίζεται ένα corpus επιστημονικών δεδομένων.

Δηλαδή είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν ήδη νοσήσει εάν θέλουν κάποιο πιστοποιητικό για να μετακινηθούν, καθώς για να το πάρει κάποιος εμβολιασμένος χρειάζεται και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Την ίδια ώρα καλά κρατεί η συζήτηση για εμβολιασμούς παιδιών. Αφού οι «ειδικοί» αύξησαν το ποσοστό που χρειάζεται για τοίχος ανοσίας από το 70% στο 80-85% είναι κατανοητό πως χρειάζεται να εμβολιστεί ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Τα ποσοστά τους ενήλικες παραμένουν αρκετά χαμηλά και είναι απίθανο να φτάσουμε το 70% (δεν συζητάμε καν για το 80%) και έτσι η κυβέρνηση θέλει να εμβολιάσει παιδιά ακόμα και αν αυτά δεν κινδυνεύουν από κορωνοϊό.

Τις τελευταίες ώρες viral έχει γίνει μία φωτογραφία που δείχνει ένα μωρό στις ΗΠΑ μόλις οχτώ μηνών να έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, προαναγγέλλοντας πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στα μωρά.

Ήδη στις ΗΠΑ ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για τα παιδιά άνω των 12 ετών και το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα -εκτός απροόπτου- και από τον Σεπτέμβριο, όπως έχουν διαβεβαιώσει πολλά κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσα τους και ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλας.

Το μωρό που εμβολιάστηκε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »