Τι λέει για την αποστρατικοποίηση των νησιών «Για εμάς υπάρχει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Αυτά να συζητηθούν ως ένα πακέτο». Αντιλαμβανόμενος τη δυσφορία του κ. Κωστίδη, ο Γιαιντζί εξαπολύει στη συνέχεια μήνυμα δήθεν φιλίας: «σας ξεκαθαρίζω πως η Τουρκία δεν έχει καμία έχθρα απέναντι στην Ελλάδα. Σας το λέω με ειλικρίνεια. Εγώ 40 χρόνια υπηρέτησα στο ναυτικό, από τα 13 μου είμαι στρατιώτης. Όταν μας εκπαίδευαν στις στρατιωτικές σχολές ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα σαν εχθρό. Όμως στην Ελλάδα υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως η Τουρκία θα εισβάλει, θα πάρει τα νησιά». Ο Έλληνας δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Γιαϊτζί: «από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Κύπρο, αν σας ζητούσα να τραβήξουμε μια γραμμή, η οποία θα είναι δίκαιη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, πού θα την τοποθετούσατε;». «Όπως το βλέπετε στον χάρτη!» μου απαντά δείχνοντας τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μου τονίζει πως «αυτό είναι το δίκαιο. Αυτός ο χάρτης, τα μπλε σημεία, δεν σημαίνει πως διεκδικούμε τα νησιά. Απλά έχουν χωρικά ύδατα και ανήκουν στην Ελλάδα. Το μπλε δείχνει την υφαλοκρηπίδα μας». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ελληνοτουρκικά 06.12.2020 – 14:0125 Ξέφυγαν οι Τούρκοι: ”Δικό μας το Καρπάθιο πέλαγος” Τέλος, ο Μανώλης Κωστίδης, ρώτησε: «Η Ελλάδα αναφέρει πως και η Τουρκία έχει αποβατικά σκάφη απέναντι από τα νησιά. Σκεφτήκατε ή σχεδιάσατε ποτέ να “πάρουμε αυτά τα νησιά”;». Τι απάντησε ο Τούρκος; Πως η Ελλάδα έχει σχέδιο απόβασης από τα νησιά προς την Ανατολία! «Σας το λέω με ειλικρίνεια, όχι. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε κάτι τέτοιο. Αφού είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν κάναμε ποτέ καμία απόβαση, ούτε βομβαρδίσαμε». «Όμως το 1922 ήρθατε από τα νησιά και επιχειρήσατε να καταλάβετε την Ανατολία. Ποιος είναι ο λόγος της στρατιωτικοποίησης των νησιών; Είναι επιθετικός ο σκοπός τους. Aν βρουν κάποιο κενό, ναι αυτό σχεδιάζουν. Είναι μεγάλη απειλή αυτό, όπως το 1922, είναι προετοιμασία για τη Μεγάλη Ιδέα».

BySfairika.gr

Δεκ 7, 2020


Καμία αλλαγή στη σχέση με την Άγκυρα
Μέσα από δηλώσεις του, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Gabi Ashkenazi, πως δεν πρόκειται να αλλάξει η σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία.

 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο συνέδριο IISS στη Μανάμα: “Δεν βλέπω αλλαγή στη σχέση μας με την Τουρκία. Ελπίζουμε ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει την πολιτική του – κυρίως στη βοήθεια της Τουρκίας στη Χαμάς”.
Ο Gabi Ashkenazi, εχει δείξει στην πράξη τα αντιτουρκικά του συναισθήματα. Πρόκειται για έναν στρατιωτικό με μεγάλη εμπειρία και είναι ο άνθρωπος που είχε δώσει εντολή το το 2010 για το ”ρεσάλτο” των Ισραηλινών ΕΔ στο ”Μαβί Μαρμαρά”.

Στις 31 Μαΐου 2010 οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος “Free Gaza”. Σκοπός της νηοπομπής ήταν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.

Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της Ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ. Σύμφωνα με την πρόταση, η Ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα έλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια (κάποια αντικείμενα όπως το τσιμέντο απαγορεύεται να διανεμηθούν στην Γάζα) και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα (ή ακόμη επιτρέποντας του οργανωτές της αποστολής να διανέμουν την βοήθεια.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν στα πλοία το βράδυ της 30ής Μαΐου 2010, ενώ τα πλοία έπλεαν σε διεθνή χωρικά ύδατα 65 χιλιόμετρα δυτικά της ακτής της Γάζας. Οι στρατιώτες κατέλαβαν χωρίς αντίσταση τα πέντε πλοία ενώ ενεπλάκησαν με επιβάτες του Mavi Marmara , με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα νεκρούς και εξήντα τραυματίες.

Όπως σας είχαμε αναφέρει πρώτοι στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, αριστερά μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ, προκάλεσαν προσπαθώντας να προωθήσου την φιλία μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ, εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Το Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση Νετανιάχου, δεν φαίνεται πρόθυμη για καμία αλλαγή απέναντι στον προκλητικό Ερντογάν. Εκτός από την επιθετικότητα στην περιοχή, το πρόβλημα με τον Τούρκο πρόεδρο γίνεται “προσωπικό, καθώς εκτός από το ότι συνεργάζεται απροκάλυπτα με τη Χαμάς, έχει επιτεθεί άμεσα με τις δηλώσεις του κατά του Ισραήλ, όσον αφορά το ζήτημα με την Παλαιστίνη, απειλώντας ευθέως για την Ιερουσαλήμ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »