Οπόλεμος στην Ουκρανία εκτός από τις “θερμές” στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα μεταξύ των εμπολέμων στο έδαφος της πολύπαθης χώρας, περιλαμβάνει και άλλα πιθανά θέατρα επιχειρήσεων εφόσον η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με την Μεσόγειο θάλασσα να αποτελεί ένα από τα κυριότερα από αυτά.

Η ρωσική φρεγάτα “Admiral Gorshkov” στην Μεσόγειο

Σύμφωνα με άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του, “Η Φρεγάτα “Admiral Gorshkov” θα παραμείνει στη Μεσόγειο Θάλασσα με υπερηχητικούς πυραύλους για αρκετούς μήνες”, επισημαίνοντας:

“Η ρωσική φρεγάτα «Admiral Gorshkov», οπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους «Zircon», μπορεί να παραμείνει στη Μεσόγειο Θάλασσα για αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με δυτικές πηγές πληροφοριών στις 25 Απριλίου 2023, η ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov έφτασε στη ναυτική βάση του ρωσικού ναυτικού στο συριακό  λιμάνι Tartus.

Σύμφωνα με  τα παραπάνω το ρωσικό πολεμικό πλοίο που μετέφερε 16 υπερηχητικούς πυραύλους Zircon με βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα θα μπορούσε να παραμείνει στη Μεσόγειο για αρκετούς μήνες.

Ο σκοπός της άφιξης του ρωσικού πολεμικού πλοίου στη Συρία είναι ακόμη άγνωστος, ωστόσο, το πλήρωμα της ρωσικής φρεγάτας Admiral Gorshkov μπορεί κάλλιστα να εκπονήσει μάχιμες αποστολές στη Μεσόγειο, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα στο ΝΑΤΟ την ευπάθεια της αυλής τους.

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν επίσης σκέψεις ότι το εν λόγω πλοίο οπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon μπορεί να είναι το ατού της Ρωσίας σε περίπτωση που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξακολουθήσουν να προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε αντεπίθεση και να δημιουργήσουν απειλή για την Κριμαία.

Όντας στα νερά της Μεσογείου, η ρωσική φρεγάτα “Admiral Gorshkov” μπορεί εύκολα να χτυπήσει το έδαφος της Ουκρανίας και λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της διαδρομής πτήσης αυτών των πυραύλων, οι χώρες του ΝΑΤΟ απλά δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα για να καταστρέφουν τέτοιους πυραύλους εάν οι τελευταίοι περάσουν από τον εναέριο χώρο αυτών των χωρών.

Η φρεγάτα “Admiral Gorshkov” με υπερηχητικούς πυραύλους “Zircon” είναι πλέον  η ναυαρχίδα της μεσογειακής μοίρας του ρωσικού ναυτικού στην Μεσόγειο Θάλασσα

Ο φορέας των υπερηχητικών πυραύλων Zircon, η φρεγάτα Admiral Gorshkov, ξεκίνησε και πάλι μάχιμη υπηρεσία στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου θα παραμείνει για περίπου δύο μήνες και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα πλοίο της ίδιας κλάσης, πιθανώς το Admiral Kasatonov.

Η μοίρα της Μεσογείου είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας της νότιας κατεύθυνσης και τον έλεγχο των διόδων προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή, το πλοίο θα εδρεύει περιοδικά στο συριακό Ταρτούς.

Ο οπλισμός της

Η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» είναι το κορυφαίο πλοίο του project 22350 και αποτελεί μέρος του ρωσικού ναυτικού. Κατασκευάστηκε το 2006, ξεκίνησε το 2010 και τέθηκε σε λειτουργία το 2018. Έχει σχεδιαστεί για την επίλυση διαφόρων αποστολών μάχης, τόσο μεμονωμένα  όσο και ως μέρος σχηματισμών πλοίων.

Ο κύριος οπλισμός της φρεγάτας περιλαμβάνει καθολικούς εκτοξευτές πυραύλων “UKSK” για πυραύλους “Caliber”, “Onyx” και “Zircon”, αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα “Polyment-Redut”, καθώς και ανθυποβρυχιακά συστήματα και όπλα πυροβολικού.

Η φρεγάτα είναι επίσης εξοπλισμένη με σύγχρονα ραντάρ και υδροακουστικά συστήματα και ένα ελικόπτερο Ka-27 βασίζεται στο πλοίο για αναγνώριση και αναζήτηση υποβρυχίων. Το “Admiral Gorshkov” είναι μια αντανάκλαση των τάσεων της σύγχρονης ναυπηγικής”.

Η εμπλοκή της Ελλάδας

Η χώρα μας ανήκει στο ΝΑΤΟ και φιλοξενεί στο έδαφός της βάσεις των ΗΠΑ, σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα. 

Η γεωγραφική της θέση την καθιστά χώρα κλειδί για την Συμμαχία, αφού καμία ναυτική δύναμη δεν μπορεί να κατευθυνθεί από την Μεσόγειο προς τα στενά του Ελλησπόντου  και την Μαύρη θάλασσα αλλά και αντίστοφα, χωρίς να γίνει αντιληπτό από εμάς λόγω των νησιών μας στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Το γεγονός ωστόσο ότι η Ουκρανία αναμένεται να διενεργήσει μείζονος κλίμακας επιθετική ενέργεια σε βάρος της Ρωσίας σε συγκερασμό με τα παραπάνω, αλλά και την πιθανότητα εκτόξευσης υπερηχητικών πυραύλων από την Ρωσική φρεγάτα “Admiral Gorshkov” με στόχο την Ουκρανική επικράτεια, θα εμπλέξει πιθανότατα την χώρα μας, αφού οι εν λόγω πύραυλοι μπορεί να διασχίσουν τον ΕΕΧ μας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει ως γνωστόν την δυνατότητα με τα δικά της αντιαεροπορικά συστήματα να αναχαιτίσει τους Ρωσικούς υπερηχητικους πυραύλους, ενώ παραμένει άγνωστη η πρόθεση και οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ σε τέτοια περίπτωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »