Τουρκία-Γερμανία-ΝΑΤΟ θέλουν να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να έχουν αλλάξει οι παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας
ΟΤούρκος υπουργός άμυνας Χούλουσι Ακάρ παρουσία του Γερμανού πρέσβη στην Τουρκία, μας υποδεικνύει ότι υποστηρίζει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την επίλυση των προβλημάτων, εννοώντας φυσικά την συζήτηση εφ’όλης της ύλης που περιλαμβάνει όλα τα απαράδεκτα τουρκικά αιτήματα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

“Πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας μπορούν και πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων”, είπε ο ίδιος ο Ακάρ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες λοιδορούσε την χώρα μας για το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

Ο Ακάρ δέχθηκε τον Γερμανό Πρέσβη στην Άγκυρα Jürgen Schulz στο τουρκικό υπουργείο άμυνας. Οι δύο τους πριν από τη συνάντησή τους, συνομίλησαν σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο Τούρκος υπουργός είπε τα εξής: “Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα σε κάθε περίσταση από την πρώτη μέρα, είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε και αναμένουμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διμερών συμφωνιών.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις καλής γειτονίας σε αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων, και για αυτό πρέπει να βρούμε πολιτικές λύσεις.

Αυτό το εκφράζουμε σε κάθε περίπτωση. Πολλά ζητήματα έχουν ανακύψει στο πλαίσιο των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Θα συζητήσουμε τις συστηματικές διαβουλεύσεις αφενός, με την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών αφετέρου στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον Πρόεδρό μας και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Περιμένουμε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, οι οποίες συμφωνήθηκαν ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Αυτές είναι σημαντικές για εμάς. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας μπορούν και πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων”, τόνισε ο ίδιος.

Πρόκειται σαφώς για τουρκικά “φούμαρα” που έχουν στόχο να ρίξουν ” στάχτη στα μάτια” των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, αφού ο ίδιος ο Ακάρ πριν λίγο καιρό μας απειλούσε ωμά σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ο Γερμανός Πρέσβης στην Άγκυρα Γ. Σουλτς δήλωσε με την σειρά του ότι αναμένει την ύφεση της έντασης και την επίλυση της το συντομότερο δυνατό, και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι οι αμοιβαίες συνομιλίες”.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ, παρουσία του Γερμανού Πρέσβη ουσιαστικά μας υποδεικνύει με άκομψο τρόπο να “καθίσουμε” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουμε αυτά που ζητούν οι Τούρκοι.

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, ο Ακάρ εμπλέκει έντεχνα και τον γγ του ΝΑΤΟ, για να αναγκαστεί η Ελλάδα να συρθεί σε ένα διάλογο χωρίς καμία ουσία, αφού οι Τούρκοι θεωρούν τον εαυτόν τους ως υπερδύναμη που μπορεί να ζητά τα πάντα.

Το σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα”, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι απαιτήσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικά νήσων κά, είναι μέσα στην ατζέντα των Τούρκων και δεν πρόκειται να βγουν ποτέ.

Για αυτό και θα ήταν μέγα λάθος να πέσουμε στην “παγίδα” της Τουρκίας και να συρθούμε σε ένα κύκλο διαπραγματεύσεων από τον οποίο οι Τούρκοι θα βγουν κερδισμένοι, όταν εμείς δικαίως αποχωρήσουμε λόγω των παράλογων απαιτήσεων τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »