Tο τουρκικό ερευνητικό παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας συνοδεία φρεγατών
Σε περίεργα “παιχνίδια” επιδίδεται η τουρκική πλευρά καθώς το μήνυμα της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον ,σύμφωνα με το οποίο το Oruc Reis ξεκινούσε για έρευνες στην Αν.Μεσόγειο προκάλεσε ερωτήματα, καθώς την ίδια ώρα η Αθήνα μετέδιδε πληροφορίες για “ενδείξεις αποκλιμάκωσης” λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ του Σαββάτου διεγράφη από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Οι φήμες οργιάζουν για τις “μυστικές” επαφές στο Βερολίνο και τη γερμανική διαμεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά, η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, αλλά και κάποιων ελληνικών δυνάμεων αργότερα, πυροδοτεί νέα σενάρια για επαφές με την Τουρκία “κάτω από το τραπέζι” .

Την ίδια στιγμή ο ελληνικός στόλος είναι σε πλήρη επιφυλακή και θα παραμείνει έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η Navtex της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.

Η Αγκυρα στέλνει το μήνυμα ότι «κρατάει» το Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά αναμένει σήμα από την Αθήνα για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά με συγκεκριμένο πλαίσιο .

Την έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis είχε ανακοινώσει μέσω twitter η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, την ώρα που πληροφορίες ανέφεραν ότι μονάδες του τουρκικού ναυτικού μετακινούνται προς τις βάσεις τους.

Μάλιστα, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον προσέθετε ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Όμως λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος η τουρκική πρεσβεία, απέσυρε το tweet και έγραψε σε νέο tweet ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ερωτήματα και εύλογες απορίες.

Εδώ είναι το νέο tweet:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »