«Ναυάγησε» η αμερικανική τροπολογία για τους S-400
Άκυρο ρίχνει η Άγκυρα στην τροπολογία Αμερικανών γερουσιαστών η οποία προβλέπει την εξαγορά και απομάκρυνση των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πτέραρχος εν αποστρατεία, Μπεγιαζίτ Καράτας, σχολίασε την πρόταση εξαγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση τέτοιας πρωτοβουλίας είναι αδύνατη:
«Το βρίσκω κωμικοτραγικό Αμερικανοί Γερουσιαστές να εισάγουν τέτοιες τροπολογίες, ακόμα και να επιτρέπουν την ίδια την ιδέα».
Υπογράμμισε ότι υπάρχουν δεσμευτικά άρθρα στις διακρατικές συμφωνίες για την πώληση όπλων τέτοιου μεγέθους. «Για την αγορά όπλων διεθνώς, παρέχονται κρατικές εγγυήσεις» τόνισε.
Ανέφερε ότι υπάρχει «πιστοποίηση τελικού χρήστη» και όλες οι πλευρές πρέπει υποχρεωτικά να την υπογράψουν. Χωρίς την έγκριση της χώρας προέλευσης, δεν μπορείς να πωλήσεις όπλα σε τρίτη πλευρά καθώς είσαι νομικά υπεύθυνος. Επίσημες δηλώσεις υποδεικνύουν ότι η Τουρκία θα σεβαστεί πλήρως τη συμφωνία για τους S-400.
Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα περίπτωση προμήθειας αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Ας υποθέσουμε ότι αγοράζουμε, για παράδειγμα, συστήματα Patriot και στη συνέχεια οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, εξαιτίας των κυρώσεων και του εμπάργκο, επιδεινώνονται ραγδαία και ανεπανόρθωτα. Μπορούμε να πωλήσουμε τους Patriot σε τρίτη χώρα και να αγοράσουμε ένα καλύτερο σύστημα αεράμυνας από αυτή και να πωλήσουμε και τα F-16; Η απάντηση είναι όχι. Οι ΗΠΑ θα εμπλακούν άμεσα και θα μας κατηγορήσουν για παραβίαση της συμφωνίας» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Καράτας, ο βασικός λόγος που Αμερικανοί Γερουσιαστές απέχουν τόσο πολύ από την παρούσα πραγματικότητα είναι ότι θεωρούν τους εαυτούς τους ηγέτες του κόσμου.
«Αύριο, οι ΗΠΑ θα καταφύγουν στην ίδια πρακτική ξανά, αλλά με διαφορετικό αντικείμενο. Ο εκβιαστής θα χρησιμοποιήσει τις επιλογές τους μέχρι τέλους. Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνει η πλευρά που δέχεται την πίεση».
Υπογράμμισε ότι οι S-400 είναι πυραυλικό σύστημα αεράμυνας, που δεν είναι σχεδιασμένο για επιθετική χρήση. Πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον εχθρού που θα απειλήσει την ασφάλεια της Τουρκίας.
«Το σύστημα δεν θα στοχεύσει απευθείας κατά του ΝΑΤΟ, αλλά κατά των εναέριων απειλών μίας επίθεσης, άσχετα αν ανήκει στη Συμμαχία» ξεκαθάρισε.
Πρόσθεσε ότι παρά την πίεση των ΗΠΑ, η Τουρκία δεν θα αφήσει τους S-400. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα είναι λειτουργικά αποτελεσματικό. Μετά το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης του προσωπικού, θα ακολουθήσει η «ολοκλήρωση εκπαίδευσης μάχης» και η εκπαίδευση θα συνεχιστεί σε διάφορα επίπεδα, όσο οι S-400 βρίσκονται στη διάθεση του στρατού.
«Δεν υπάρχει επιστροφή στο ζήτημα των S-400 και δεν μπορεί να υπάρξει. Χωρίς αμφιβολία, πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις επηρεάζουν τις ζωές μας και θα συνεχίσουν να τις επηρεάζουν. Υπό αυτή την έννοια, η υλοποίηση της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την εξαγορά των S-400 είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Τουρκίας, διατηρώντας τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στη διεθνή αρένα και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες» δήλωσε.
Οι Τούρκοι “ξεπουλάνε” τους S-400; Αιφνιδιαστική πρόταση αγοράς από τις ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται, ότι ο Γερουσιαστής της πλειοψηφίας, Τζον Θιούν, πρότεινε νομοθεσία που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να αγοράσουν το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο αγόρασε η Άγκυρα το 2019 προκαλώντας την έξοδό της από το πρόγραμμα αγοράς των F-35 και την απειλή της Ουάσινγκτον για επιβολή κυρώσεων.