Το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας προκαλεί θεωρώντας πως είναι παράνομη η ελληνική Navtex για ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο

Την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, η Τούρκοι έχουν προβεί σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας σε όλους τους τομείς. Από το να χαρακτηρίζουν παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης τις νήσους Σαμοθράκη και Λήμνο, μέχρι να αφήνουν να εννοηθεί πως η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί την ημέρα της Άλωσης.

Ο τούρκος Πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερτνογάν, δεν θα μπορούσε να μην είναι μέλος όλης αυτής της θρασύδειλης πρόκλησης, έχοντας δηλώσει νωρίτερα πως η ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων, “.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 17.05.2020 – 12:5433

Aνησυχούν οι Τούρκοι & επιμένουν: ”Έλληνες πάρτε τον στρατό από τα νησιά σας”

Σήμερα, ανήμερα της ημέρας μνήμης της Γενοκοτονίας των Ποντίων, ο τουρκικός τύπος οργιάζει, μετά την δήλωση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ότι η ελληνική Navtex για ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο, είναι παράνομη. Η τουρκική Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών ισχυρίζεται μάλιστα ότι παραβιάζεται η συνθήκη της Λωζάννης περί αποστρατικοποίησης των νησιών: «Η Navtex με αριθμό LA20-122/20 αποτελεί παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης Σαμοθράκης και Λήμνου, σύμφωνα με τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης το 1923».

Η τουρκική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, την Κυριακή που πέρασε, εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους, λαμβάνοντας για πρώτη φορά πολιτική θέση για τα ελληνικά νησιά Χίο και Σάμο. Σύμφωνα με αυτή, τα δύο νησιά «παραβιάζουν» το καθεστώς αποστρατικοποίησης που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για «σημαντικό βήμα» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που που για πρώτη φορά κάνουν ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης.

Μάλιστα, τα συστημικά τουρκικά media ισχυρίζονται ότι «η Ελλάδα ακύρωσε πρόσφατα την προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση σε Χίο και Σάμο με την πρόφαση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά στην πραγματικότητα υποχώρησε μετά την κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

Το δημοσίευμα της εθνικιστικής εφημερίδας «Γενί Ακίτ» σχολίασε ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο μήνυμα προειδοποίησης προς την Ελλάδα.

Η εφημερίδα «Γενί Ακίτ» χρησιμοποιεί μάλιστα αρκετές φορές εμπρηστικούς τίτλους όπως λόχου χάριν «αν σας κοτάει, ελάτε να μας βγάλετε» και «άλλο ένα βήμα και θα σημαίνει πόλεμος».

Προκαλούν οι ισλαμιστές: Ανοίγουν την Αγ.Σοφιά για προσευχή

Προκαλούν “χρησιμοποιώντας” και την Αγία Σοφία

Δεν αρκούνται μόνο στο Αιγαίο τα τουρκικά δημοσιεύματα, καθώς εδώ και ημέρες αναφέρονται στο σενάριο η Αγιά Σοφιά να ανοίξει για προσευχή στις 29 Μαΐου οπότε και ανοίγουν ξανά τα τζαμιά στην Τουρκία.

«Θα ανοίξουμε τα τζαμιά για προσευχή την Παρασκευή, 29 Μαΐου βάσει των αποφάσεων που λήφθηκαν από τους κυβερνήτες και τους μουφτήδες» δήλωσε τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκικό δημοσίευμα στέκεται στην επιλογή της ημερομηνίας, σημειώνοντας ότι συμπίπτει με την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου 1453.

«Θα πραγματοποιηθεί στην Αγιά Σοφιά η προσευχή της Παρασκευής, 29 Μαΐου;» τιτλοφορείται το δημοσίευμα στο risalehaber.com.

Στο επίμαχο δημοσίευμα υπενθυμίζεται, επίσης, μήνυμα στο Twitter που είχε αναρτήσει ο Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Ερντογάν.

«Θα ανταμώσουμε στα τζαμιά μας στις 29 Μαΐου. Πρώτα ο Θεός» έγραψε. Το μήνυμα συνοδεύονταν από φωτογραφία που δείχνει το Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά.

Τι είχε δηλώσει ο Στέλιος Πέτσας για την Αγιά Σοφιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε ερωτηθεί για αναφορές που θέλουν την Αγιά Σοφιά να ξεκινά να λειτουργεί σαν τζαμί από τις 29 Μαΐου.

Ο κ. Πέτσας είχε εκφράσει τις ενστάσεις της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει αυτή η ρητορία να συνεχίζεται».

«Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί αυτό το πλαίσιο» υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »