Ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο υπέρτατος υποστηρικτής και προστάτης των Παλαιστινίων
ΗΤουρκία ανακάλεσε πρόσκληση προς τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς να παραστεί σε διεθνές συνέδριο διπλωματίας τον Ιούνιο, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η πρόσκληση για το συνέδριο στη νότια επαρχία της Αττάλειας ήταν η πρώτη από τότε που οι σχέσεις μεταξύ των χωρών κατέρρευσαν το 2010, λόγω της δολοφονίας από ισραηλινά στρατεύματα 10 Τούρκων ακτιβιστών σε πλοίο με προορισμό τη Γάζα.
Η κίνηση της Τουρκίας να ακυρώσει την πρόσκληση, έρχεται εν μέσω κλιμακούμενης βίας εναντίον Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών που ξεκίνησαν στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η περίοδος εντάσεων μεταξύ των πλευρών διανύει την πέμπτη ημέρα της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης, το Σάββατο χαρακτήρισε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος», αφού η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε με λαστιχένιες σφαίρες και εκτόξευσε χειροβομβίδες κρότου λάμψεως, εναντίον Παλαιστινίων στο τζαμί Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ την Παρασκευή.
Η παρουσία του Στάινιτς θα σήμαινε την πρώτη τόσο υψηλού επιπέδου επίσκεψη στην Τουρκία από έναν Ισραηλινό αξιωματούχο τα τελευταία χρόνια.

Η ανάκληση της πρόσκλησης του Στάινιτς κοινοποιήθηκε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους από την Τουρκική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, δήλωσε το Anadolu.
Εν τω μεταξύ χιλιάδες πολίτες στην Τουρκία βγήκαν στους δρόμους σε αρκετές επαρχίες της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για τη βία του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και σε κεντρικές τοποθεσίες σε τουλάχιστον 34 άλλες επαρχίες, ανέφερετο τουρκικό πρακτορείο Anadolu την Τρίτη.

Τα πλήθη στην Κωνσταντινούπολη φώναξαν συνθήματα και απαγγέλλουν το Κοράνι διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.
Η τρέχουσα περίοδο βίας προκλήθηκε από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο τζαμί al-Aqsa, τον τρίτο ιερότερο χώρο στο Ισλάμ.

Την πέμπτη ημέρα διαμαρτυριών και βίας, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 24 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα, ανέφερε το EuroNews.

Εν τω μεταξύ, έξι Ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν από τους ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ όπως ανέφερε το AP την Τρίτη, επικαλούμενο τον ισραηλινό στρατό.

«Το πρώτο μας τζαμί Al Aqsa της qibla, η πόλη των προφητών της Ιερουσαλήμ και οι πλούσιες περιοχές της Παλαιστίνης βρίσκονται υπό κατοχή σήμερα», δήλωσε ο Yunus Genç, πρόεδρος της Συντηρητικής Ένωσης Νεολαίας της Ανατολίας στην Κωνσταντινούπολη.
Στην Άγκυρα, στις διαμαρτυρίες πρωτοστάτησε η ένωση φιλοκυβερνητικών δημοσίων υπαλλήλων Memur-Sen.

«Οι διπλωματικές φρικαλεότητες που έγιναν στην Ιερουσαλήμ, η σιωνιστική τρέλα που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, η ρατσιστική και εβραϊκή βία που στρέφεται εναντίον των παλαιστινίων αδελφών μας είναι το τέλος του δρόμου και η αρχή του τέλους για το Ισραήλ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ένωσης Ali Yalçın, αποκαλώντας το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος.

Το ισλαμικό δεξιό κόμμα ελεύθερης αιτίας (HÜDAPAR), μια ομάδα που κατηγορείται για δεσμούς με τη Χεζμπολάχ, συγκεντρώθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ για να πραγματοποιήσει προσευχές μετά τις βραδινές προσευχές στην επαρχία της κουρδικής πλειοψηφίας. «Η υπεράσπιση του τζαμιού Al Aqsa είναι καθήκον όχι μόνο των Παλαιστινίων αλλά και ολόκληρης της ummah», δήλωσε ο πρόεδρος του HÜDAPAR Diyarbakır, Faruk Dinç.

Τη Δευτέρα, πέντε κόμματα στο τουρκικό κοινοβούλιο εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά από κάλεσμα του Προέδρου του κοινοβουλίου Mustafa Şentop.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το ακροδεξιό σύμμαχό του Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης (CHP), το Δημοκρατικό Κόμμα των Κουρδικών Λαών (HDP) και το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης Good Party ( Η İYİP) υπέγραψε τη δήλωση που καταδικάζει το Ισραήλ για «βία, καταπιεστικές πολιτικές και απόπειρες παρεμπόδισης της ελευθερίας λατρείας», ανέφερε το Anadolu.

Οι Τούρκοι βουλευτές κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τις εκκενώσεις και τις κατεδαφίσεις σπιτιών και να προστατεύσει το καθεστώς των ιερών τόπων. Κάλεσαν επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποτελεσματική δράση σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »