Ένα μεγάλο φιάσκο αποδείχτηκαν οι συνομιλίες του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Κάιρο με την ελπίδα αποδοχής μιας συμφωνίας που θα απεμπολούσε μεγάλο μέρος της ελληνικής κυριαρχίας και εν τέλει η Αίγυπτος δεν αποδέχτηκε.

Η Αθήνα είναι διαθέσιμη όπως και με την Ιταλία να παραδώσει από μόνη της τα κυριαρχικά της δικαιώματα «εξαφανίζοντας» η ίδια την επήρεια των μεγάλων πλέον νησιών της.

 

Η Ρόδος είναι σαφώς ένα πολύ μεγάλο νησί, αλλά η Κρήτη είναι τόσο μεγάλη που σχεδόν αποτελεί «ηπειρωτικό» έδαφος.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει στηρίξει την στρατηγική του αυτή στο άρθρο 15 της περιβόητης Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ).

Που στην ουσία αποτελεί ένα άρθρο που ακυρώνει όλη την Σύμβαση και γράφτηκε ειδικά για αυτό το λόγο: Να μπορεί να παρακαμφθεί όταν χρειαστεί…

Άρθρο 15 Οριοθέτηση της χωρικής θάλασσας μεταξύ κρατών με έναντι κείμενες ή προσκείμενες ακτές

Στην περίπτωση που οι ακτές δύο κρατών κείνται έναντι αλλήλων ή συνορεύουν, κανένα από τα δύο κράτη δεν δικαιούται, ελλείψει αντιθέτου συμφωνίας μεταξύ τους, να εκτείνει την χωρική του θάλασσα πέραν της μέσης γραμμής της οποίας όλα τα σημεία βρίσκονται σε ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσεως από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας καθενός από τα δύο κράτη.

Η παραπάνω διάταξη δεν εφαρμόζεται όμως όπου λόγω ιστορικού τίτλου ή άλλων ειδικών περιστάσεων παρίσταται ανάγκη να οριοθετηθούν οι χωρικές θάλασσες των δύο κρατών κατά διαφορετικό τρόπο.

Στην Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας τι έγινε; Αναγνωρίστηκαν «ιστορικά δικαιώματα» της Ιταλίας στο Ιόνιο για να μειωθεί η επήρεια των νησιών!

Με αυτή την αιτιολογία όπως και με τις «ειδικές περιστάσεις» η Αθήνα θα επιχειρήσει να προβεί σε συμφωνία με την Αίγυπτο και εν τέλει με την Τουρκία στην οποία θα παραδίδει μεγάλο κομμάτι της δικής της κυριαρχίας.

Να θυμίσουμε ότι, όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews.gr η Αίγυπτος δεν δέχεται τις νέες ελληνικές προτάσεις σε ότι αναφορά την ΑΟΖ που συνιστούν τα νησιά και συγκεκριμένα τα αρκετά μειωμένα ποσοστά που προτείνει η Ελλάδα για την επήρεια Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και συμπλέγματος Μεγίστης.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του pronews.gr η Αίγυπτος θέλει ακόμα πιο μειωμένα ποσοστά επήρειας στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, σε Κρήτη 30% , Καρπαθο 20%, Ρόδο 1% και σε Καστελόριζο… καθόλου ΑΟΖ. Στην ουσία καμία απόλύτως διαφορά από ότι ζητάει η Τουρκία.

Και υποτίθεται πως Τουρκία και Αίγπυτος έχουν κάκιστες σχέσεις και είναι πολύ πιθανό να έρθουν σε άμεση σύγκρουση σε τρίτο έδαφος, στην Λιβύη. Κι όμως απαιτούν από την Ελλάδα ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Το Κάιρο επιμένει ότι η ελληνική ΑΟΖ να φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που περνάει εγκάρσια την Ρόδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »