Πώς διανύουμε την πιο «βουβή» προεκλογική περίοδο όλων των εποχών!

Έντονη ανησυχία διακατέχει πλέον την ελληνική κοινωνία για το ότι τα κόμματα προεκλογικά κρύβουν την αλήθεια για αυτά που θα έρθουν μετεκλογικά καθώς πλέον αποκαλύπτεται σιγά σιγά πως και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν «βαριά» φορολογική ατζέντα την οποία αποφεύγουν να αποκαλύψουν στον ελληνικό λαό.

Θα μπορούσε κάποιος εύκολα να πει πως διανύουμε την πιο «βουβή» προεκλογική περίοδο όλων των εποχών καθώς επί της ουσίας όλα τα κόμματα δεν ασχολούνται και δεν αναφέρονται στα πραγματικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει χώρα τους επόμενους μήνες.

Στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι αρκετά πιο προσεκτικοί με το τι λένε δημοσίως, ωστόσο στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης και στις αλλαγές που αναμένεται να δρομολογηθούν μετά τις εκλογές είναι η αύξηση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Από την πίεση της Κομισιόν, αλλά και των στοιχείων της ΑΑΔΕ που δείχνουν ότι το 55% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα φτώχειας, έως 5.000 ευρώ και το 73% έως 10.000 ευρώ, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες.

Ήδη, από τον Νοέμβριο του 2022, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης για τις αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, η οποία ωστόσο κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, λόγω του ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η υπόθεση των δηλώσεων του Γ. Κατρούγκαλου και το πόσο στοίχησε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη νωπή.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου μαζικά τη ΝΔ, με ένα ποσοστό περίπου 52%.

Έτσι λοιπόν η ΝΔ σκέφτεται να προχωρήσει σε μέτρα όπως:

  • Ο περιορισμός της δυνατότητας έκπτωσης των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
  • Η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους.
  • Η επαναφορά των τεκμηρίων που ίσχυσαν τη δεκαετία του 1990, σε μια πιο σύγχρονη μορφή, ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να φορολογούνται για ένα ελάχιστο ποσό καθαρών κερδών.
  • Η διατήρηση και ενίσχυση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Η αύξηση των φορολογικών ελέγχων ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Οι πρόσφατες δηλώσεις από τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Θεανώ Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ και Έλενας Χρονοπούλου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (την οποία μετά αρνήθηκε και ανασκεύασε ως σαρδάμ) με τις οποίες μπήκε στο στόχαστρο η μεσαία τάξη, δημιουργούν υποψίες και υπόνοιες πως ούτε στις πρώτες αλλά ούτε και στις δεύτερες εκλογές τα κόμματα λένε την αλήθεια στην ελληνική κοινωνία για το τι την περιμένει τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα σα να μην έφτανε αυτό λίγο μετά ήρθε και άλλο ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδωνής, για να πει πως θα φορολογηθούν τα μερίσματα των επιχειρήσεων κατά 15% από 100.000 ευρώ και άνω!

Δηλαδή το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει φορολόγηση (και μάλιστα βαριά) σε όλες τις κερδοφόρες μεσαίες επιχειρήσεις!

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής δεν είναι ένα απλό στέλεχος αλλά από τα ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Δουδωνής χρειάστηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση των μερισμάτων. Τόνισε στον ΣΚΑΪ μετά από πιέσεις ότι θα φορολογηθούν με 15%, για ποσά από 100.000 και πάνω.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρενέβη ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε πως «όλες οι μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα που έχουν κέρδη, είναι σε αυτή την κατηγορία».

Η ακατάσχετη φορολογική «πολυλογία» που έπιασε πρώτα τον ΣΥΡΙΖΑ με τους Κατρούγκαλο-Φωτίου και εν συνεχεία το ΠΑΣΟΚ τους Χρονοπούλου-Δουδωνή, δημιουργούν εύλογες απορίες.

Άλλος ανασκεύασε λέγοντας ότι κάνει σαρδάμ, άλλος είπε ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις, αλλά η ουσία είναι μία: Η Κομισιόν έχει ζητήσει να μαζευτούν λεφτά τα επόμενα χρόνια. Και συνήθως τα χρήματα μαζεύονται από τα συνήθη θύματα τα οποία είναι πάντα οι πολίτες.

Είτε πρόκειται για μεσαία τάξη είτε για «ανύπαρκτη» τάξη αυτοί πληρώνουν πάντα το «μάρμαρο». Το σίγουρο είναι ότι δεν θα το πληρώσει η ελίτ.

Οι πρώτες εκλογές τελείωσαν και οι δεύτερες πλησιάζουν με διαφαινόμενη νίκη και μπορεί και ίσως  πιθανή αυτοδυναμία της ΝΔ εκτός… πολύ συγκλονιστικού απροόπτου, αλλά υπάρχει κάτι που εντέχνως ούτε η ΝΔ αλλά ούτε και τα υπόλοιπα κόμματα άφησαν να αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ως βασική γραμμή προβλέπεται η διασφάλιση της καθοδικής πορείας του χρέους τα επόμενα χρόνια ή η παραμονή του σε συνετό επίπεδο ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να είναι χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ!

Σημειώνεται ότι ήδη η Κομισιόν έχει εκδώσει εκθέσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και και για πλεονάσματα στο 2,3% του ΑΕΠ.

Ο λογαριασμός της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία έρχεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »