Δυσμενείς προβλέψεις για τα δημοσιονομικά

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, καθώς εντός του έτους και λόγω της πανδημίας αναμένεται νέα “έκρηξη” του χρέους. Ανακόπτει την πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους η επιδημική κρίση το οποίο θα εκτιναχθεί στο 200,8% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει στο 9% του ΑΕΠ.

Στα 200 εκατομμύρια η απώλεια εσόδων τον Μάρτιο! – Aρχίζει η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων – 12-14 δισ. ευρώ για λόγους έκτακτης ανάγκης

Μία ημέρα μετά τις εαρινές προβλέψεις και τα σενάρια για ύφεση στην Ελλάδα έως 10%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση Fiscal Monitor δίνει δυσμενείς προβλέψεις για τα δημοσιονομικά, λόγω της επιβάρυνσης από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το έλλειμμα σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέλθει από το 3,7% του ΑΕΠ στο 9,9%  του ΑΕΠ. Για την Ελλάδα, βλέπει ότι από το 184,8% του ΑΕΠ το 2018, διαμορφώνεται στο 179,2% το 2019 και ακολουθεί η έκρηξη στο 200,8%.

Αναμένεται περιορισμένη αποκλιμάκωση στο 194,8% του ΑΕΠ το 2021. Από πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,4% του ΑΕΠ το 2019, το 2020   εκτινάσσεται στο 9% και περιορίζεται στο 7,9% το 2021.

Σε επίπεδο πρωτογενούς αποτελέσματος, από πλεόνασμα 4% το 2019, αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 5,1% το 2020 και 4,4% του ΑΕΠ το 2021.

Thomsen: Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τον κορονοϊό

Για ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, κάνει λόγο ο Poul Thomsen, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, η οικονομία θα υποστεί σημαντικό πλήγμα λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, τις μεταφορές και τον υψηλό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) είναι υψηλά, γεγονός που θα δυσκολέψει τις τράπεζες να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο ελληνικό χρέος, ο Thomsen τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να προχωρήσει το Ταμείο σε εκτιμήσεις, καθώς θα εξαρτηθεί και από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στις εαρινές του προβλέψεις κάνει λόγο για ύφεση 10% στην ελληνική οικονομία το 2020 και ανεργία στο 22,3%.

Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει θέση για τα corona bonds

Όσον αφορά το ζήτημα της έκδοσης corona bonds, ο Thomsen δήλωσε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει λάβει ακόμα θέση σχετικά με την έκδοση corona bonds».

«Είναι πολύ νωρίς να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, δεν ξέρουμε ακόμα τι θα χρειαστεί, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική χρήση. Πρέπει να εξασφαλίσουμε όμως ότι υπάρχει «εδώ και τώρα» ο χώρος για ισχυρή αντίδραση στις χώρες», τόνισε ο Thomsen.

Economist: Καίριο πλήγμα για την ελληνική οικονομία από τον κορονοϊό

«Στηρίζουμε πλήρως την ισχυρή απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.Πρωταρχικό μέλημα είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Η ευρεία στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτη, καθώς βοηθά στην ανάκαμψη», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Σε πρόσφατη ανάρτηση του στο blog του ΔΝΤ, ο Thomsen είχε επισημάνει ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης και η στήριξη από την ΕΚΤ και τον ESM, είναι κρίσιμης σημασίας για μια ισχυρή απάντηση της ευρωζώνης στην πανδημία του κορονοϊού.

«Η αποφασιστικότητα των ηγετών της ευρωζώνης να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη σταθεροποίηση του ευρώ δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται», τονίζοντας πως οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις της ΕΚΤ και η θέση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της στήριξης των εθνικών δημοσιονομικών προσπαθειών από τον ESM μπορούν να επιτρέψουν στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος να αντιδράσουν σθεναρά στην κρίση.

Απώλειες της τάξης του 3% του ΑΕΠ τους καταγράφουν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης για κάθε μήνα που βασικοί τομείς τους δεν λειτουργούν, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, και «μία βαθειά ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι προδιαγεγραμμένη», ανέφερε ο Thomsen.

Κύρια πηγή ανησυχίας του ΔΝΤ για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Thomsen αφορά σε ορισμένες μικρότερες χώρες της, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπου οι ρηχές χρηματοπιστωτικές αγορές και η περιορισμένη πρόσβασή τους σε εξωτερικά κεφάλαια θα καταστήσουν δυσκολότερη τη χρηματοδότηση μεγάλων αυξήσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.

Όπως σημειώνει, οι περισσότερες από τις εννιά, αναδυόμενες οικονομίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που δεν ανήκουν στην ΕΕ – εκτός της Ρωσίας και της Τουρκίας – ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση από τη διαθέσιμη πηγή ύψους 50 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »