«Συγχαρητήρια για την Δημοκρατία σας (του Κεμάλ)»

Mε μία αδιανόητη ανάρτησή του στο Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει τον «λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας» για την «Ημέρας της Δημοκρατίας», δηλαδή το ΥΠΕΞ συγχαίρει την Άγκυρα για τον σφαγέα του Ελληνισμού Κεμάλ Ατατούρκ και μάλιστα στην μαύρη επέτειο των εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή!

«Συγχαίρουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας με την ευκαιρία της Ημέρας της Δημοκρατίας τους», αναφέρεται στην ανάρτηση.

 

Η Ημέρα Δημοκρατίας είναι εθνική εορτή της Τουρκίας στην οποία τιμάται η ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου 1923, περίπου 1 χρόνο μετά την καταστροφή της Σμύρνης και τις σφαγές των ελληνικών πληθυσμών από τους Νεότουρκους του Κεμάλ.

Ο Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας οδήγησε στην πτώση και έπειτα κατάργηση του Σουλτανάτου και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου 1923.

Έκτοτε το τοπικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 29 Οκτωβρίου 1923 και ο Μουσταφά Κεμάλ, ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Τουρκικού Εθνικοαπελευθερωτικού Πολέμου εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »