Αρκετά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει ήδη τον πύραυλο κρουζ 9M730 Burevestnik (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SSCX-9 Skyfall) πύραυλο κρουζ.

Σύμφωνα με τα δηλωμένα χαρακτηριστικά, ο πύραυλος Burevestnik  που λειτουργεί με εντελώς νέες φυσικές αρχές υποτίθεται ότι, έχει έναν παλλόμενο πυρηνικό κινητήρα που «αναπνέει» αέρα. Ο πύραυλος έχει επίσης μια εξαιρετικά «ειδική» κεφαλή και μια σχετικά απεριόριστη εμβέλεια πτήσης με ταχύτητα 0,9-1,0 Mach, με δυνατότητα περιπολίας σε ορισμένες περιοχές πριν μετακινηθεί στον στόχο κατόπιν εντολής.

Είναι επίσης γνωστό ότι, ο πύραυλος πετάει πολύ χαμηλά στο σημείο της περιπολίας (30 έως 60 μέτρων), παρακάμπτοντας όλες τις γραμμές εχθρικής αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, γεγονός που επηρεάζει το stealth του και την αδυναμία αναχαίτισής του.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, παρακολουθώντας στενά τις τελευταίες ρωσικές δοκιμές όπλων, άλλαξαν την  ρητορική τους σχετικά με τον έτοιμο για μάχη  πύραυλο Burevestnik καθώς τους δημιουργεί  ανησυχία.

Αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη START-3

Να υπενθυμίσουμε ότι, στις 21 Φεβρουαρίου, κατά την ανακοίνωση του μηνύματος προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη START-3 για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Αναφέρθηκε επίσης ότι, είχε υπογράψει προηγουμένως ένα διάταγμα για να θέσει τα πιο πρόσφατα στρατηγικά συστήματα ξηράς και θάλασσας σε μάχιμη υπηρεσία.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου, η Ρωσία διαθέτει επί του παρόντος νέα όπλα σε ολόκληρη τη χώρα , συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Skyfall Burevestnik που κωδικοποιούνται από το ΝΑΤΟ. Η έκθεση τόνισε επίσης ότι, η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι, δεν διαθέτει τέτοιους τύπους όπλων και δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

Για το λόγο αυτό, δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η προηγουμένως υπογραφείσα συμφωνία START-3 με τη Ρωσία και θα χρειαστεί να υπογραφεί μια νέα συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τα τελευταία ρωσικά στρατηγικά μοντέλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι λυπούνται για τη ρωσική απόφαση για το START και είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία, για τον περιορισμό των όπλων ανά πάσα στιγμή.  Παραμένει όμως ανοιχτό  σε αυτή τη φάση, αν  η Ρωσία θα εξετάσει αυτή την πρόταση του Λευκού Οίκου.

Πώς λειτουργεί το Skyfall

Δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατανόηση του πώς ακριβώς είναι διατεταγμένο το σύστημα πρόωσης του Skyfall. Υπάρχει μόνο μια έκδοση, που είναι ένας πυρηνικός πυραυλοκινητήρας αερίου φάσης με ρευστό λειτουργίας ατμοσφαιρικού αέρα, γραμμένο στο περιοδικό N+1. Με απλά λόγια, μιλάμε για έναν μικρό αντιδραστήρα του οποίου η ελεγχόμενη αλυσιδωτή αντίδραση, θερμαίνει τον αέρα που διέρχεται από την εισαγωγή αέρα και ωθεί προς τα έξω από το ακροφύσιο.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος αέρας λειτουργεί ως ψυκτικό στοιχείο του αντιδραστήρα. Επομένως, ένας τέτοιος πύραυλος μπορεί να «υπάρχει» μόνο κατά τη διάρκεια πτήσης υψηλής ταχύτητας, ειδάλλως χωρίς ψύξη θα αρχίσει αμέσως να λιώνει τον αντιδραστήρα.

«Πιθανότατα, το “Burevestnik έχει κινητήρα στερεού καυσίμου για να επιταχύνει τον πύραυλο, μετά τον οποίο ο αντιδραστήρας ενεργοποιείται με μια ορισμένη ταχύτητα», εξηγούν ο ειδικός πυρηνικής τεχνολογίας κ. Valentin Gibalov και ο στρατιωτικός ειδικός κ. Alexander Goltz.

Η παγκόσμια κοινότητα συζητά ενεργά πόσο ένα τέτοιο σύστημα πρόωσης θα μολύνει την ατμόσφαιρα. Το Burevestnik υποτίθεται ότι έχει έναν κλειστό αντιδραστήρα, στον οποίο ο αέρας δεν έχει άμεση επαφή με τον πυρήνα του αντιδραστήρα, πράγμα που σημαίνει ότι το ραδιενεργό αποτύπωμα ενός τέτοιου πυραύλου θα ήταν πολύ μικρό.

Το αποκαλούν «Το Ιπτάμενο Τσερνόμπιλ»

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας από το περιοδικό Arsenal of the Fatherland Alexei Leonkov,  το αποκαλεί  ένα όπλο ανταπόδοσης. «Όπλα που θα χρησιμοποιηθούν αφού οι κεφαλές των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων «δουλέψουν» στο έδαφος του επιτιθέμενου. Το «Burevestnik» θα ολοκληρώσει την καταστροφή όλων των αντικειμένων της στρατιωτικής και πολιτικής υποδομής της επιτιθέμενης χώρας, χωρίς να της αφήσει καμία πιθανότητα επιβίωσης», αναφέρει.

Η μνήμη του πυραύλου περιέχει εικόνες αντικειμένων εδάφους κατά μήκος της διαδρομής πτήσης. Κάποια στιγμή, ο πύραυλος κάνει ένα «άλμα» σε ύψος αρκετών εκατοντάδων μέτρων και «επιθεωρεί» το έδαφος. Μετά από αυτό, το σύστημα πλοήγησης συγκρίνει αυτό που «βλέπει» με το καθιερωμένο πρότυπο. Χάρη στο σύστημα διόρθωσης για ακραία σημεία του εδάφους, το Skyfall μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια.

Δοκιμές και μυστήρια

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν υπήρχε ακόμη επίσημη ενημέρωση εάν η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει δοκιμές Skyfall. Πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ο πύραυλος δεν θα ήταν έτοιμος μέχρι το 2025. Ωστόσο, υπάρχουν περιστατικά όπου η Ρωσία πιστεύεται ότι, δοκίμασε τον πύραυλο. Για παράδειγμα, το 2019 εντοπίστηκε μια «μυστηριώδης έκρηξη» στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Ρωσίας.

Ωστόσο, το 2020, αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία είχε δοκιμάσει επιτυχώς τον πύραυλο. Οι πληροφορίες της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας το επιβεβαίωσαν. Αμέσως μετά τις δοκιμές, η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης ανέφερε ότι, υπήρχαν αυξημένα επίπεδα ισοτόπων ιωδίου-131. Επιπλέον, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, αυτά τα ισότοπα ήταν τεχνητά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »