Οδιορισμός του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Valery Gerasimov, ως διοικητή της κοινής ομάδας στρατευμάτων στην  Ουκρανία πιθανότατα  σημαίνει μια νέα ρωσική επίθεση.

Σε περίπτωση επιτυχημένων επιθέσεων, οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας θα είναι καθοριστικές καθώς θα σημαίνουν στη Δύση ότι η Μόσχα, είναι έτοιμη για έναν παρατεταμένο πόλεμο, που μπορεί να αναγκάσει τους δυτικούς ηγέτες να μειώσουν τη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι ο διορισμός του Valery Gerasimov ως διοικητή της κοινής ομάδας στρατευμάτων,  οφείλεται στην επέκταση του πεδίου των καθηκόντων της «ειδικής» επιχείρησης.

Η Ρωσία αναπτύσσει νέο ρόλο για το Su-25 

Η Ρωσία βρήκε ένα νέο ρόλο για το απαρχαιωμένο υποηχητικό επιθετικό αεροσκάφος Su-25 Grach. Η Μόσχα, δημιουργεί μια νέα στρατηγική αεροπορία επίθεσης στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή. Ο αεροπορικός στόλος επίθεσης, θα αποτελείται από Su-25 και θα είναι υπεύθυνος για την επίγεια υποστήριξη των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η απόφαση για την αύξηση της ικανότητας μάχης της δυτικής στρατηγικής κατεύθυνσης, ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις 13 Ιανουαρίου. Ο κύριος στόχος του Su-25, θα είναι η καταστροφή των εχθρικών οχυρών και η πλήρη εξουδετέρωση  όλων των ουκρανικών μηχανοκίνητων μονάδων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι τα Su-25 από τη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια θα είναι βασικά, για την υποστήριξη των ρωσικών χερσαίων αποστολών στην Ουκρανία.

Πριν από την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, 192 μονάδες Su-25 ήταν επιχειρησιακά έτοιμες στη σύνθεση των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS). Η Ρωσία χρησιμοποιεί τρεις τροποποιήσεις του Su-25: τη βασική παραλλαγή Su-25, το διθέσιο Su-25UB και την έκδοση  Su-25BM.

Η Ρωσία θα πρέπει επίσης, να έχει μια ναυτική παραλλαγή για απογείωση από αεροπλανοφόρο, το Su-25UTG. Δεδομένου ότι, η Μόσχα διαθέτει μόνο το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, και επί του παρόντος είναι επιχειρησιακά εκτός ενεργείας, το Su-25UTG απορρίπτεται ως μέρος της στρατηγικής αεροπορίας επίθεσης. Δεν είναι επίσης γνωστό, πόσες μονάδες Su-25UTG διαθέτει η Ρωσία.

Το Su-25 πρέπει να είναι παντού

Η δημιουργία στρατηγικής αεροπορίας επίθεσης στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι το κλειδί για τη Μόσχα. Μέχρι τώρα, η Ρωσία δεν είχε δημιουργήσει  αεροπορία στρατηγικής επίθεσης σε αυτή την περιοχή. Η Μόσχα, ενίσχυσε αυτή την κατεύθυνση τους τελευταίους μήνες, με επιθετικά αεροσκάφη που ελήφθησαν από τις νότιες και ανατολικές στρατιωτικές περιοχές.

Για πολλούς, η απόφαση να αναπτυχθεί το Su-25 στα δυτικά είναι εξαιρετική. Με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα εγγυάται την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων προς όλες τις κατευθύνσεις.

Να επισημάνουμε ότι,  είναι ένα αεροσκάφος μάχης κάλυψης πεζικού. Η εμφάνιση επιθετικών αεροσκαφών σε δυτική κατεύθυνση, είναι η σωστή απόφαση για τα τρέχοντα γεγονότα. Οι Ρώσοι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης,  θα πρέπει να είναι καλυμμένοι και αυτό θα επιτευχθεί με την χρήση των υπόψι αεροσκαφών.

Su-25 στην Ουκρανία

Ωστόσο, τα στατιστικά του Su-25 δεν είναι καθόλου καλά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία, έχουν χάσει τις περισσότερες μονάδες από το συγκεκριμένο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Το Su-25 πετά σε χαμηλό ύψος για να εκπληρώσει τον ρόλο του ως αεροσκάφους επίθεσης. Ωστόσο, σε χαμηλά υψόμετρα, το Su-25 πέφτει θύμα φορητών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων. Η Ουκρανία έχει αυτά, τόσο τοπικά παραγόμενα όσο και προμηθεύσιμα από συμμάχους. Μπορεί να ειπωθεί ότι, τα φορητά από τον άνθρωπο αντιαρματικά και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, είναι μερικά από τα πιο εφοδιασμένα όπλα της Ουκρανίας.

Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα, για το πόσο επιτυχημένη θα είναι η αεροπορία Su-25 για τη Ρωσία. Δεν θα ήταν καθόλου περίεργο αν τους επόμενους μήνες η ρωσική αεροπορία, αρχίσει να χάνει αρκετά Su-25. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, δεν έχει ανακοινώσει πόσα θα παραδώσει στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »