Αρνήθηκε να παρουσιάσει σημαντικό έγγραφο για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ (της οποίας την πλειοψηφία κατέχουν οι Ρεπουμπλικανοί) θα κινηθεί κατά του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλινκεν με σκοπό την αποπομπή του, κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά στην αμερικανική πολιτική Ιστορία, λόγω της άρνησής του να παραδώσει το έγγραφο με το οποίο διατάχτηκε η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν!

Το έγγραφο προειδοποιούσε ότι οι Ταλιμπάν ταχύτατα θα καταλάμβαναν την Καμπούλ κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί χιλιάδες Αμερικανοί και φιλοαμερικανοί Αφγανοί.

 

Οι Ρεπουμπλικανοί είναι αποφασισμένοι να στριμώξουν νομικά όχι μόνο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως και την οικογένειά του, αλλά και πολλά μέλη της κυβέρνησης του, προφανώς και ως μέρος αντιποίνων για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όπως και για την πρόσφατη καταδίκη του για… σεξουαλική κακοποίηση της αρθρογράφου Τζιν Κάρολ πριν… 30 χρόνια… χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, απλώς λαμβάνοντας υπόψιν τον λόγο της.

Η κίνηση των Ρεπουμπλκανών σύμφωνα με την Daily Mail θα γίνει στις 24 Μαΐου, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να περάσει την προθεσμία για την παράδοση ενός βασικού εγγράφου που σχετίζεται με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αναζητά συγκεκριμένα ένα απόρρητο διαφωνητικό τηλεγράφημα που έστειλαν υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στις 13 Ιουλίου 2021.

Το τηλεγράφημα προειδοποιούσε για μια «επιδεινούμενη» κατάσταση ασφαλείας» και προέτρεπε την άμεση εκκένωση των συμμάχων, μια προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έλαβε υπόψη της, λένε οι Ρεπουμπλικάνοι. 

Ο Μπλίνκεν αναμένονταν να χάσει την προθεσμία της Πέμπτης 11 Μαΐου στις 6 μ.μ. ET  (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) για να παραδώσει το έγγραφο ή θα κινηθεί αμέσως νομική διαδικασία εναντίον του.

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάικλ Μακόλ είπε στην Daily Mail την Πέμπτη ότι οι διαδικασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το συντομότερο στις 24 Μαΐου.

«Τους δώσαμε αρκετό χρόνο. Τρεις παρατάσεις χρόνου και προσπαθήσαμε να το λύσουμε αυτό, αλλά δυστυχώς, δεν φαίνεται ότι αυτό θα λειτουργήσει και το επόμενο βήμα θα είναι να προχωρήσουμε σε διαδικασίες αποπομπής».

«Σκοπεύουμε να κάνουμε μια συνεδρίαση της Επιτροπής στις 24 Μαΐου, για να αποπέμψουμε τον ΥΠΕΞ και να το μεταφέρουμε για πλήρη ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «ενδιαφέρον» ότι θα ήταν η «πρώτη φορά στην ιστορία» που ένας υπουργός Εξωτερικών διώκεται από το Κογκρέσο.

Τον Αύγουστο του 2021, 13 μέλη του αμερικανικού στρατού και 170 άλλα άτομα σκοτώθηκαν κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε μια εκρηκτική ύλη.

Επιπλέον, χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες και σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν μπόρεσαν να εκκενωθούν γρήγορα έμειναν εγκλωβισμένοι στη χώρα αφού οι  Ταλιμπάν κατέλαβαν τάχιστα την πρωτεύουσα της Καμπούλ. 

Η επιτροπή με επικεφαλής τον Μακόλ διερευνά τον ρόλο της κυβέρνησης Μπάιντεν στην αποχώρηση, την οποία ο ίδιος είχε προηγουμένως αποκαλέσει «εκπληκτική αποτυχία» της ηγεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »