Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Twitter από την ANCA σημειώνει ότι η Τουρκία υποστηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν στις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ τονίζει επίσης ότι η Άγκυρα μεταφέρει τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και του ισλαμικού κράτους, καθώς τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 (αμερικανικής κατασκευής) πετούν στον εναέριο χώρο της Αρμενίας και του Artsakh, βομβαρδίζοντας τις αρμενικές δυνάμεις.

“Αυτό συμβαίνει όταν το ΝΑΤΟ την ίδια στιγμή καλεί τα δύο μέρη να σταματήσουν τις ένοπλες ενέργειες και να επιλύσουν το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων”, αναφέρει το έγγραφο.

Ο Tulsi Gabbard, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παρουσίασε το ψήφισμα. Το έγγραφο σημειώνει ότι ο Καναδάς έχει ήδη αποφασίσει να διακόψει την προμήθεια όπλων στην Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη την χρήση τους σε εχθροπραξίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία εξέφρασε δυσαρέσκεια, αναφερόμενη στις συμφωνίες μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο συγκεκριμένος Γερουσιαστής είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Χαβάης (από το 2013).Επίσης είναι μέλος της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ και βετεράνος του Ιρακινού Πολέμου με ποικίλη δράση.

Δεν γνωρίζουμε φυσικά αν το ψήφισμα θα πάει προς ψήφιση και αν φυσικά περάσει.

Πριν από αυτή την κίνηση, ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης Νικολ Πασινιάν είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει να οργανώσει μια νέα γενοκτονία κατά του αρμενικού λαού, ενώ η ίδια η σύγκρουση δεν θα είχε αρχίσει ποτέ χωρίς την παρέμβαση της Άγκυρας.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Άρμεν Σαρκιζιάν δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τις μεταναστευτικές ροές όχι μόνο στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα της επιτρέψουν να επηρεάσει την κατάσταση στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, την Κεντρική Ασία και την περιοχή της
Κασπίας.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν οι κινήσεις αυτές εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ από Γερουσιαστή, αλλά το κλίμα για την Τουρκία είναι πλέον πολύ “βαρύ” στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την κίνηση αυτή, για την οποία δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες,αφού η Άγκυρα είναι σημαντικό κεφάλαιο για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, μόνο που η νυν τουρκική εξωτερική πολιτική έχει διέλθει το Ρουβίκωνα προ πολλού και αυτό ακριβώς αρχίζουν να κατανοούν πολλοί.

Η καταδίκη μιας χώρας όπως η Τουρκία δεν είναι εύκολη υπόθεση στις ΗΠΑ, που μάχονται να κρατήσουν στο πλευρό τους ώστε αυτή να μην πάει προς τον συνασπισμό Ρωσίας και Κίνας. Η Τουρκία είναι το αγαπημένο παιδί της δύσης εδώ και χρόνια, έτσι μάλλον η όλη προσπάθεια πιθανόν να έχει χαρακτήρα “συμμόρφωσης” της Άγκυρας και τίποτα περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »