Οι εμβολιασμένοι γίνονται ανεμβολίαστοι – Νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα
Υπό κατάρρευση βρίσκεται ο δημόσιος τομέας της χώρας, λόγω των πολλών νοσούντων υπαλλήλων, με την κυβέρνηση να έχει ετοιμάσει ήδη το plan B, ενώ η νέα εβδομάδα αναμένεται να φέρει νέα μέτρα.
Καθώς την άλλη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο για νέα μέτρα μετά τις 16 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να καλυφθούν άμεσα κενά που προκύπτουν στη λειτουργία δομών και υπηρεσιών του κράτους, από τη νόσηση υπαλλήλων και λειτουργών του.
Το μεγάλο «αγκάθι» βρίσκεται στα νοσοκομεία, τα οποία, στην πίεση που βιώνουν σταθερά, προστίθεται και η μαζική νόσηση εμβολιασμένων υγειονομικών, ενώ φυσικά υπάρχει και η έλλειψη των 7.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Επίταξη και plan B
Σήμερα (07.01.2022) ή το αργότερο τη Δευτέρα, όπως έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, φεύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα κενά στο Ε.Σ.Υ..
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σε καραντίνα βρίσκονται σήμερα 2.500 γιατροί και νοσηλευτές.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας «τρέχει» τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα διαθέσει το 10-15% των απλών κλινών του για περιστατικά covid (πάνω από 800 σε Αθήνα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη) αλλά και άλλες 700 απλές κλίνες σε non covid περιστατικά. Ταυτόχρονα το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα (ξεπερνούν τις 200) διατίθενται στο ΕΣΥ.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στα Σώματα Ασφαλείας, όπου μέχρι σήμερα σε καραντίνα έχουν μπει περίπου 2.000 ένστολοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χτες εντοπίστηκαν 200 κρούσματα.
Τα στοιχεία αυτά οδηγούν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε επέκταση της τηλεργασίας σε υπηρεσίες που αυτή είναι εφικτή, αλλά και σε ανασχεδιασμό του ωραρίου για τις μάχιμες ομάδες (περιπολικά, ΜΑΤ, Oμάδα ΔΙΑΣ κ.α.), με επιπλέον ώρες εργασίας.
Plan Β έχει ζητηθεί και από το υπουργείο Μεταφορών για την περίπτωση που βγουν μαζικά σε καραντίνα οδηγοί κ.α. προσωπικό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία ήδη με δυσκολία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της μετακίνησης των πολιτών.
Σε σχεδιασμό πλήρωσης των κενών που δημιουργούνται από τη νόσηση υπαλλήλων, προχωρούν και τα άλλα υπουργεία.
Γιατί «περιορίζονται» και οι εμβολιασμένοι
Η κυβέρνηση εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και γνωρίζοντας πως η παραλλαγή Όμικρον δεν «αναγνωρίζει» εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, πλέον έχει προχωρήσει σε μέτρα που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού.
Άλλωστε τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στο γεγονός πως η παραλλαγή Όμικρον φέρνει αφενός αύξηση των επαναμολύνσεων, αφετέρου πλήττει και εμβολιασμένους.
Τα μέτρα που αφορούν τους εμβολιασμένους
Άλλωστε οι ελευθερίες των ανεμβολίαστων έχουν περιοριστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εμποδιστούν περισσότερο, καθώς το μόνο μέτρο που δεν έχει ληφθεί είναι η απαγόρευση τους από τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση.
Το μέτρο αυτό πάντως βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν.
Πάντως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα φαίνεται πως έχουν αρχίσει και πιέζονται και οι εμβολιασμένοι.
Καταρχήν το πιστοποιητικό εμβολιασμού πλέον θα λήγει για όλους στους επτά μήνες, πράγμα που σημαίνει πως ο χαρακτηρισμός «πλήρως εμβολιασμένος με δύο δόσεις» δεν θα ισχύει, καθώς όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις θα πρέπει σύντομα να κάνουν και την αναμνηστική, αλλιώς αν περάσουν οι επτά μήνες θα έχουν τις ίδιες απαγορεύσεις με τους ανεμβολίαστους καθώς θα απενεργοποιηθεί η ισχύ του πιστοποιητικού τους.
Η απαγόρευση στην εστίαση και η επιβολή ωραρίου λειτουργίας ήταν ένα μέτρο για να μπει ένα φρένο στην πορεία της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και να μην «μεταπηδήσει» ο ιός από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες.
Ωστόσο τα μέτρα σχετικά με την απαγόρευση της μουσικής, των καθήμενων και του ωραρίου λειτουργίας αφορά αποκλειστικά τους εμβολιασμένους, μιας και μόνο εκείνοι έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των μαγαζιών.
Το ίδιο ισχύει και με τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία έβαλαν λουκέτο, καθώς πλέον το κλειδί στην πόρτα θα πρέπει να μπαίνει ακριβώς τα μεσάνυκτα.
Ένα προνόμιο ακόμη που είχαν οι εμβολιασμένοι και αφορούσε την παρακολούθηση αγώνων δεν ισχύει με τις νέες εισηγήσεις, καθώς οι φίλαθλοι δεν μπορούν πλέον να πάνε στο γήπεδο.
Τέλος «μέτρα ασφαλείας» ελήφθησαν και για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test όποτε υπάρχει κάποιο κρούσμα στην τάξη.
Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» αποδείχθηκε και επίσημα απάτη, καθώς οι εμβολιασμένοι δεν πήραν ποτέ τη ζωή τους πίσω με δύο δόσεις.