Το  sfairika.gr φέρνει στην επιφάνεια δηλώσεις του πρεσβευτή του Ισραήλ Ντάν Ντάνον στα Ηνωμένα Έθνη από το 2019 που δείχνουν ότι το Ισραήλ όχι μόνο είχε καταδείξει το λιμάνι της Βηρυτού ως κέντρο δραστηριότητας της Χεζμπολάχ αλλά μάλιστα μιλούσε καθαρά για μεταφορά από το Ιράν υλικών κατασκευής όπλων τα οποία έχουν και ειρηνική χρήση, όπως δηλαδή η νιτρική αμμωνία!

Τον Ιούλιο του 2019 στην τριμηνιαία συνάντηση για τη Μέση Ανατολή, ο πρέσβης Ντάνι Ντάνον είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες αποκάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι η Ιρανική Δύναμη Quds χρησιμοποιεί από το 2018 το λιμάνι της Βηρυτού για να μεταφέρει αντικείμενα στην Χεζμπολάχ.
«Κατά τα έτη 2018-2019, το Ισραήλ διαπίστωσε ότι αντικείμενα διπλής χρήσης(!) (σσ. “dual use items” δηλαδή υλικά που μπορεί να έχουν ειρηνική και στρατιωτική χρήση, όπως πχ η…νιτρική αμμωνία) μεταφέρονται λαθραία στον Λίβανο για να προωθήσουν τις δυνατότητες ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ», είπε ο Ντάνον
«Το Ιράν και η Δύναμη Quds έχουν αρχίσει να προωθούν την εκμετάλλευση των πολιτικών θαλάσσιων καναλιών, και συγκεκριμένα το λιμάνι της Βηρυτού», δήλωσε. «Το λιμάνι της Βηρυτού έχει γίνει το λιμάνι της Χεζμπολάχ».

Η ισραηλινή αποστολή είπε ότι οι «Σύριοι πράκτορες» αγόρασαν αντικείμενα διπλής χρήσης από ξένες εταιρείες με ψευδείς έγγραφα και το παρέδωσαν στην τρομοκρατική ομάδα μετά την παραλαβή των αποστολών από το λιμάνι.

Ο Ντάνον παρουσίασε επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας έναν χάρτη των διαδρομών μεταφοράς της Χεζμπολάχ που περιλάμβαναν σημαντικούς κόμβους: το αεροδρόμιο της Δαμασκού, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Βηρυτού και τις επίσημες συνοριακές διαβάσεις μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, όπως οι διασταυρώσεις Masnaa.

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ δεν ανέφερε λεπτομερώς ποια είδη αποκτήθηκαν από τη Χεζμπολάχ μέσω αυτών των δρόμων ούτε ονόμασε τις εταιρείες πίσω από τις αποστολές.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Ισραηλινός αξιωματούχος είχε κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ αναδεικνύοντας κέντρα δραστηριότητάς της στο Λίβανο. Ο ίδιος Μπενζαμιν Νετανιάχου το 2018 στον ΟΗΕ με χάρτες και είχε καταδείξει ως σημεία αποθήκευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ παραθαλάσσιες τοποθεσίες κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού αν και όχι το συγκεκριμένο λιμάνι.

Μάλιστα είχε δηλώσει πως πύραυλοι φυλάσσονται μέχρι και κάτω από το στάδιο της Βηρυτού, με τις αρχές του Λιβάνου να καλούν τότε τα ΜΜΕ σε μία ξενάγηση στο στάδιο.

Άλλωστε η πρακτική της Χεζμπολάχ να κρύβει όπλα σε κατοικημένες περιοχές είναι γνωστή και έχει ως στόχο να αποφεύγει τα αεροπορικά χτυπήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »