Έντονες διεργασίες
Οι στρατιωτικοί πιέζουν για την αποστολή μίας ή δύο φρεγατών Fremm στην περιοχή μας ή ακόμη και για μεταστάθμευση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Η κλιµάκωση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά θεωρείται από τους περισσότερους στρατιωτικούς, διπλωµάτες και αναλυτές σίγουρη και οι µοναδικές διαφορές που µπορεί να έχουν στις εκτιµήσεις τους αφορούν τον χρόνο κατά τον οποίο η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Υπάρχουν αυτοί που προβλέπουν «θερµό καλοκαίρι» και εκείνοι που προσδιορίζουν χρονικά την κλιµάκωση το πολύ µέχρι τον Οκτώβριο. Οποιοι κι αν δικαιωθούν, το συµπέρασµα είναι ένα: ο χρόνος για τη στρατιωτική προετοιµασία της χώρας τελειώνει και δεν είναι αρκετός. Αυτός είναι και ο λόγος που από τους στρατιωτικούς υπάρχουν εισηγήσεις για εκµετάλλευση στο 100% των πολύ καλών σχέσεων.

ΝΑΤΟ: Αθωώνει την Άγκυρα για την επιθετική κίνηση κατά Γαλλίας
Το Παρίσι έχει αυτή τη περίοδο την πιο «καθαρή» θέση έναντι των ελληνικών συµφερόντων και ταυτόχρονα σχεδόν εχθρικές σχέσεις µε την Τουρκία. Τι ζητούν οι στρατιωτικοί; Το «αµερικανικό στρατιωτικό αποτύπωµα» που δεν µας προέκυψε να αντικατασταθεί µε το γαλλικό!

Η αποστολή µίας ή δύο φρεγατών Fremm στην περιοχή µας ή ακόµη και η µεταστάθµευση γαλλικών µαχητικών αεροσκαφών Rafale είναι η ιδέα για την υλοποίηση της οποίας πιέζουν οι στρατιωτικοί, αναφέρει η Real News.

Στη διπλωµατία δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά συµφέροντα, όπως λένε. Τα συµφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας στη Μεσόγειο ευθυγραµµίζονται αυτή την περίοδο και αυτό πρέπει η Αθήνα να το εκµεταλλευθεί.

Η ακραία πρόκληση των Τούρκων να εγκλωβίσουν γαλλικό πολεµικό πλοίο ανοιχτά της Λιβύης ίσως να αποδειχθεί πολύ πιο σηµαντική απ’ ό,τι φαίνεται. Η ακραία πρόκληση των Τούρκων έκανε έξω φρενών τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος µίλησε µε πολύ σκληρή γλώσσα για την Τουρκία. Το ίδιο έκανε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ολα αυτά µπορούν να κάνουν πραγµατικότητα την εισήγηση των επιτελών του υπουργείου Εθνικής Αµυνας και του ΓΕΕΘΑ. Η αποστολή µίας ή δύο φρεγατών Fremm δεν είναι πρώτη φορά που συζητείται.

Είχε προηγηθεί το σχέδιο ενοικίασης δύο Fremm, το οποίο όµως δεν προχώρησε, το 2018, γιατί είχε διαρρεύσει πρόωρα. Τότε η Γαλλία δεν επιθυµούσε να χαλάσει τις σχέσεις της µε την Τουρκία. Η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική και η σχεδόν µόνιµη παρουσία γαλλικών Fremm σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν αποτελεί πρόβληµα για το Παρίσι, που θέλει να έχει παρουσία στην περιοχή.

Όλα αυτά, τηνν στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει για συνομιλίες στην Τυνησία, μια χώρα με ιδιαίτερη «αξία» εξαιτίας όσων συμβαίνουν στη Λιβύη αλλά και στον άξονα Γαλλίας-Τουρκίας.

”Βόμβα” ειδικού αναλυτή: ”Έλληνες, Γάλλοι & Αιγύπτιοι θα συγκρουστούν με την Τουρκία”
Η Τυνησία έχει ιδιαίτερη «αξία» στην τρέχουσα συγκυρία, ειδικά ένα λάβει κανείς υπόψη όσα συμβαίνουν στη γειτονική Λιβύη. Ως χώρα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Λιβύη, βιώνει άμεσα τις επιπτώσεις του λιβυκού εμφυλίου. Ενδεικτικές της ανησυχίας και οι δηλώσεις του Τυνήσιου προέδρου Καΐς Σαγιέντ, ο οποίος έχει αποκηρύξει κατ’ επανάληψη ως καταστροφική μια ενδεχόμενη διχοτόμηση της Λιβύης. Σημειωτέον ότι στην Τυνησία έχει άλλωστε τα κεντρικά της και η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη (United Nations Support Mission in Libya – UNSMIL).

Ως πρώην γαλλική αποικία, η Τυνησία βρίσκεται όμως κοντά και στη Γαλλία, όχι μόνο γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά-εμπορικά, με την υποσημείωση βέβαια ότι η Γαλλία διανύει στην παρούσα φάση μια περίοδο εντονότατης αντιπαράθεσης στις σχέσεις της με την Τουρκία του ισλαμοεθνικιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, λέγεται πως είχε τον Δεκέμβριο του 2019, με «φρέσκο» ακόμη τότε το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ, προσεγγίσει και τον Καΐς Σαγιέντ κατά τη διάρκεια ξαφνικής επίσκεψής του στην Τυνησία, ζητώντας να επιτραπεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν την επικράτεια της Τυνησίας ως εφαλτήριο για τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη, πράγμα που όμως δεν έγινε αποδεκτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »