Η οικογένεια ζήτησε να μην υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού

Το τελευταίο «αντίο» στον  βασιλιά Κωνσταντίνο απηύθυνε σύσσωμη η οικογένειά του αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών που τον τίμησαν μετά θάνατον, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Τατόι.

Ο Εθνικός Ύμνος ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κηδείας από το πλήθος κόσμου που είχε συρρεύσει από νωρίς.

Μια κηδεία που είχε απ’όλα: Συγκίνηση, νοσταλγία μα και οργή κατά των κυβερνητικών που εκπροσωπήθηκαν από τον Π.Πικραμμένο και την Λίνα Μενδώνη. 

Χαρακτηριστικό της οργής των πολιτών το γιουχάισμα όταν έφτασαν στην Μητρόπολη.

Χιλιάδες κόσμος συνέρρευσε από τις 5 το πρωί, μια ώρα δηλαδή πριν ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα της σορού του τέως Βασιλιά στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στην Μητρόπολη, με το φέρετρο να είναι καλυμμένο με την ελληνική σημαία, ενώ πούλμαν είχαν φτάσει στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα, με πολίτες που ήθελαν να τον τιμήσουν και να τον αποχαιρετήσουν πριν την κηδεία.

Η ταφή του τέως βασιλιά έγινε στα βασιλικά κοιμητήρια, δίπλα στους τάφους των γονέων του,  Παύλο και Φρειδερίκη, κάτι που ήταν και επιθυμία του, ενώ ο ενταφιασμός του έγινε μετά από επιθυμία της οικογένειάς του χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.

Οι γιοι του τέως Βασιλιά, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και τα εγγόνια του μετέφεραν το φέρετρο με τη σορό του στους ώμους, τόσο στη διαδρομή από τη νεκροφόρα προς το παρεκκλήσι της Αναστάσεως, όσο και από το παρεκκλήσι στο σημείο που βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.

Μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας στην Μητρόπολη Αθηνών, στο Τατόι έφτασε κομβόι τουλάχιστον 40 αυτοκινήτων, που κατευθύνθηκε αρχικά στον ναό της Αναστάσεως, όπου τελέστηκε τρισάγιο.

Μπροστά και πίσω, η αυτοκινητοπομπή συνοδεύτηκε από αυτοκίνητα της αστυνομίας. Πέραν της οικογένειας, στο σημείο βρέθηκαν επίσημοι προσκεκλημένοι αλλά και στενοί φίλοι του εκλιπόντος.

Η κηδεία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η έναρξη της εξοδίου ακολουθίας καθυστέρησε, επειδή παρατάθηκε και η διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, λόγω του πλήθους του κόσμου.

Στην εκκλησία έσπευσαν από νωρίς οι προσκεκλημένοι, που απηύθυναν συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κωνσταντίνου. Λίγο μετά τις 11:30 στη Μητρόπολη έφτασαν υποβασταζόμενος ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασίλισσα Σοφία και τις δύο κόρες τους Έλενα και Βικτόρια – Φεντέρικα.

Στην Μητρόπολη για την κηδεία βρέθηκαν για την κηδεία και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, μαζί με τη σύζυγό του βασίλισσα Λετίσια .

Στα σκαλιά της Μητρόπολης, ο μεγαλύτερος γιος του τέως βασιλιά της Ελλάδας υποδέχθηκε θερμά την πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας.

Στο πλευρό της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βρέθηκαν επίσης ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ με τη σύζυγό του βασίλισσα Μαξίμ, ο πρίγκιπας Χάκον της Νορβηγίας, καθώς και ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος και ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος. Στην Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν επίσης η βασίλισσα της Σουηδίας, ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη, καθώς και ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας.

Όταν τελείωσε η κηδεία και το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» ενώ έψαλαν και τον εθνικό ύμνο. Η οικογένειά του στάθηκε στα σκαλιά της Μητρόπολης και παρακολουθούσε το πλήθος να φωνάζει συνθήματα υπέρ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Τα εγγόνια του κρατούσαν τα παράσημά του ενώ ο σύζυγος της Αλεξίας κρατούσε το χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο. Η Αλεξία κράτησε το σπαθί του. Πρώτοι στα σκαλιά στεκόντουσαν ο Παύλος και η Άννα Μαρία, με τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να ακουμπά την καρδιά του, για να ευχαριστήσει το πλήθος που ζητωκραύγαζε. Αξιοσημείωτο είναι ότι κρατούσε συνεχώς τη μητέρα του από το χέρι.

Ο κόσμος φώναξε και «Παύλος, Παύλος», την ώρα της αυτοκινητοπομπής. Μερίδα του πλήθους άρχισε να φωνάζει συνθηματικά και το όνομα της Άννας Μαρίας.

Νωρίτερα στον Ιερό Ναό, ο πρωτότοκος υιός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος προσφώνησε τον πατέρα του ως Βασιλιά ενώ και και οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες τον μνημόνευσαν και αυτοί ως Βασιλιά!

Ο Παύλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια του πατέρα του να ανατρέψει το Απριλιανό καθεστώς. Ήταν ο μόνος που προσπάθησε άσχετα με την αποτυχία του εγχειρήματος.

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ο μόνος που αντιστάθηκε στην επταετία της Χούντας και προσπάθησε να επαναφέρει την Δημοκρατία με το γνωστό Αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου του 1967.

Φανερά συγκινημένος και με «πνιγμένο» λυγμό, ο Παύλος εκφώνησε τον επικήδειο για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, στην κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας. «Καλό ταξίδι», του είπε με λυγμούς ενώ η μητέρα του, Άννα Μαρία, τον κοίταγε και αυτή συγκινημένη.

Συντετριμμένη στη Μητρόπολη Αθηνών η σύζυγός του Άννα Μαρία

Λίγο μετά τις 12:00 έφτασε στη Μητροπολίτη Αθηνών η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία.

Την τέως βασίλισσα συνόδευε η σύζυγος του γιου της Παύλου, Μαρί Σαντάλ.

Η Άννα Μαρία ήταν εμφανώς συγκινημένη. Ανεβαίνοντας τις σκάλες της Μητρόπολης Αθηνών γύρισε προς τον συγκεντρωμένο κόσμο και τον ευχαρίστησε.

Στη συνέχεια μπήκε συνοδεία του γιου της Παύλου μέσα στον Ιερό Ναό.

Λίγο πριν τις 10:00 το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του έκαναν την εμφάνιση τους στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης για να τιμήσουν τον τέως και έτυχαν αποθεωτικής υποδοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »