Ενεργοποιήθηκαν οι οργανώσεις που ελέγχουν οι Ιρανοί φρουροί σε ολόκληρο το κόσμο για αντίποινα κατά του Ισραήλ
Οι ισραηλινές πρεσβείες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, έχουν αυξήσει κατακόρυφα όλα τα μέτρα ασφαλείας τους, μετά την δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα χθες το απόγευμα.

Το Ισραήλ αύξησε την ασφάλεια στις πρεσβείες του σε όλο τον κόσμο από το Σάββατο το πρωί μετά από κατηγορίες της Τεχεράνης ότι το Ισραήλ κρύβεται από την δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, Mohsen Fakhrizadeh, χθες Παρασκευή.
Η αύξηση οφείλεται στην ανησυχία για πιθανές απόπειρες αντιποίνων μετά τις απειλές Ιρανών αξιωματούχων για το σκοπό αυτό.

Λόγω αυτού το γεγονότος μέτρα έχουν λάβει και όλες οι εβραϊκές κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο φοβούμενες τρομοκρατικές ενέργειες ιρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

 

Ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, μόνιμος αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη , σε απάντηση στην δολοφονία του Mohsen Fakhrizadeh, επικεφαλής του Οργανισμού Έρευνας και Καινοτομίας του Ιράν, αναφέρθηκε στο άρθρο των New York Times στο οποίο τρεις αξιωματούχοι πληροφοριών κατηγόρησαν το ισραηλινό καθεστώς για τη δολοφονία.

“Αυτό που λέει η ανάλυση των New York Times είναι μια αντανάκλαση της ετοιμότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να δώσουν το πράσινο φως σε ξένες πολιτικές δολοφονίες”, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Πριν λίγο, ο Χοσεΐν Σαλάμι, διοικητής του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), ορκίστηκε ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh.

“Η δολοφονία των πυρηνικών επιστημόνων είναι η πιο προφανής παραβίαση της παγκόσμιας ηγεμονίας για την αποτροπή της πρόσβασης μας στις σύγχρονες επιστήμες”, τόνισε ο ίδιος.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος του Ιράν Μοχάμεντ Μπαγκερί κατηγόρησε «την κακόβουλη σιωνιστική οντότητα ως την κύρια υπεύθυνη για την διάπραξη αυτής της βάναυσης πράξης» και ορκίστηκε «σκληρή αντίδραση».

Ο Mohsen Fakhrizadeh σκοτώθηκε όταν ένοπλοι πυροβόλησαν στο αυτοκίνητό του, αλλά Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την ενέδρα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν ζήτησε την «οριστική τιμωρία» όσων βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία ενός από τους πιο εξέχοντες πυρηνικούς επιστήμονες της χώρας.

Ο Ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, με την σειρά του ανέλαβε τη δέσμευσή του στην ίδια κατεύθυνση, με δήλωση του στον επίσημο ιστότοπό του, αφού ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι χρησιμοποίησε τηλεοπτική δήλωση για να κατηγορήσει το Ισραήλ και την Μοσάντ για τη δολοφονία.

Ιρανοί αξιωματούχοι πληροφοριών δήλωσαν στους New York Times ότι το Ισραήλ είναι πίσω από τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

Δεν είναι ξεκάθαρο για τους ίδιους επίσης και το κατά πόσο γνώριζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την επιχείρηση εκ των προτέρων, ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Fakhrizadeh θεωρείτο η κινητήρια δύναμη πίσω από το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν για δύο δεκαετίες, καθώς το πρόγραμμα αυτό όπως όλα δείχνουν συνέχιζε να λειτουργεί κρυφά παρά τις προσπάθειες ακύρωσης του από την δύση από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον «σοβαρές ενδείξεις» ότι το Ισραήλ συμμετείχε στην δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την πράξη αυτή.

«Οι τρομοκράτες δολοφόνησαν σήμερα έναν επιφανή Ιρανό επιστήμονα. Αυτή η δειλία, με σοβαρές ενδείξεις του ισραηλινού ρόλου, δείχνει απελπισμένη υπεροχή των δραστών. Το Ιράν καλεί την διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα την ΕΕ, να τερματίσει τα επαίσχυντα διπλά πρότυπα και να καταδικάσει αυτήν την πράξη κρατικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

 

Το Ιράν ισχυρίστηκε στο παρελθόν ότι το Ισραήλ προσλαμβάνει δολοφόνους για να σκοτώσει Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ του 2010 και του 2012, τέσσερις πυρηνικοί επιστήμονες δολοφονήθηκαν στο Ιράν και ένας πέμπτος επέζησε μιας βομβιστικής επίθεσης.Η κυβέρνηση στο Ιράν κατηγόρησε για τις επιθέσεις αυτές και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ.

Το σκηνικό με όλα αυτά έχει φορτιστεί επικίνδυνα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει βομβαρδιστικά B-52 και αεροπλανοφόρο στην περιοχή αναμένοντας πιθανότατα εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να σημάνουν ακόμα και μια στρατιωτική σύγκρουση στον Περσικό κόλπο όπως όλα δείχνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »