Πριν από την 24η Φεβρουαρίου οπότε και ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία λίγοι πίστευαν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα “πατούσε το κουμπί” κι ας έδειχνε άλλα πράγματα η συσσώρευση στρατευμάτων.

Τότε ο Πούτιν πριν επιτεθεί διαβεβαίωνε πως δεν θα το κάνει….και το έκανε. Και κατόπιν συγκέντρωση την μήνη ολόκληρου του πλανήτη. Μόνο που η λέξη “μήνη” εκτός από την συνηθισμένη ερμηνεία της ως “οργή” σημαίνει και κάτι άλλο: αντικείμενο με σχήμα ημισελήνου στο πρώτο τέταρτο. Κι όπου ημισέληνος ο σεληνιασμένος “σουλτάνος”.

Ο Πούτιν, λοιπόν, επιτέθηκε χωρίς να προειδοποιήσει, ο Ερντογάν που μόλις τις προάλλες προειδοποίησε για “σοκ και δεός” στην Συρία θα περάσει αβρόχοις ποσίν; 

Οι “Πόντιοι Πιλάτοι” της Αμερικής και της Δύσης γενικότερα δεν φαίνεται να τον λαμβάνουν στα σοβαρά, μόνο που και τα Κουρδόπουλα που θα ξεκάνει, οι οικογένειες που θα ξεκληρίσει, κι αυτοί άνθρωποι είναι κι ας μην έχουν για πρόεδρο έναν ηθοποιό Ζελένσκι να μοστράρεται στις κάμερες.

Ο Ned Price του Λευκού Οίκου χθες δήλωσε: “Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση του Οκτωβρίου 2019, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των επιθετικών επιχειρήσεων στη ΒΑ Συρία. Οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα θέσει σε κίνδυνο τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην εκστρατεία του Συνασπισμού κατά του ISIS… επιπτώσεις στους αμάχους…”.

Και τώρα έβαλε την ουρά στα σκέλια ο Ερντογάν με τέτοια πυγμή… 

Η κυβέρνησή του έχει εξαπολύσει πολλαπλές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, εκτοπίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους. Αντιμετωπίζει τις δεσμευτικές διεθνείς συμφωνίες σαν απλές προτάσεις, αθετώντας τις δεσμεύσεις για να κερδίσει εσωτερικούς πολιτικούς πόντους.

Όμως αυτή η τελευταία ομιλία του Ερντογάν, που έρχεται καθώς η Τουρκία βρίσκεται μπλεγμένη σε μια βαθύτερη οικονομική κρίση και σχεδόν δύο εβδομάδες σε μια διπλωματική διαμάχη με τους συμμάχους της, την οποία προκάλεσε εξ ολοκλήρου η ίδια, υποδηλώνει μια σκοτεινή πορεία προς τα εμπρός. Η κυβέρνηση Μπάιντεν οφείλει να σχεδιάσει τις κινήσεις της αναλόγως.

Λίγα χρειάζεται να ειπωθούν για τους κινδύνους μιας νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία. Θα έμοιαζε πολύ με τις προηγούμενες επιθέσεις στο Efrin (Αφρίν) και το Serekaniye (Ras al-Ain), όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι. Οι κατοικημένες πόλεις θα βομβαρδίζονταν. Οι πολιτοφύλακες θα βιντεοσκοπούσαν τους εαυτούς τους να δολοφονούν ανήμπορους πολίτες και να λεηλατούν τις περιουσίες τους. Οι τουρκικές δυνάμεις και οι πληρεξούσιοι τους θα εκτόπιζαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα κατέστρεφαν τα πάντα γιατί ο λύκος δεν αλλάζει τομάρι όσα χρόνια κ ιαν περάσουν, ενώ ιδιαίτερη φρίκη περιμένει τις γυναίκες, τους Κούρδους και τους μη μουσουλμάνους που θα παρέμεναν.

Συνάμα ο εξαναγκασμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να ανταποκριθούν σε μια ακόμη εισβολή θα εκτροχίαζε τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ISIS – μια απειλή που, όπως αποκάλυψε η επίθεση του Ιανουαρίου στη φυλακή al-Sina της Hasakah, απέχει πολύ από το να έχει παρέλθει.

Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής της Τουρκίας για την εξαναγκαστική δημογραφική αλλαγή στις κατεχόμενες περιοχές θα συνεπαγόταν επίσης παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκλήσεις για την περιφερειακή σταθερότητα. Η Τουρκία σχεδιάζει να επιστρέψει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, κατά παράβαση της αρχής της μη επαναπροώθησης. Παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η Τουρκία αναγκάζει τους πρόσφυγες που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στην Τουρκία να επιστρέψουν σε μη ασφαλείς συνθήκες στη Συρία.

Μήπως οι τακτικές σας θυμίζουν το ’55 με θύμα την ελληνική ομογένεια; Άλλωστε και τα γεγονότα στην Άγκυρα τον περασμένο Αύγουστο σε βάρος των Σύριων μεταναστών από τον τουρκικό όχλο, ξύπνησαν μνήμες από το πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955

Η αντι-κουρδική, αντι-αραβική και αντι-προσφυγική ρητορική και το συναίσθημα στην Τουρκία πιθανότατα θα κορυφωθούν παράλληλα με αυτές τις εκστρατείες, θέτοντας σε κίνδυνο όλους τους Κούρδους και τους Σύριους στην Τουρκία. Οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον και των δύο κοινοτήτων έχουν γίνει πιο συχνές τον τελευταίο χρόνο.

Η Τουρκία δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής καμία συνέπεια από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την καθυστέρηση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω της άρνησης των χωρών αυτών να πατάξουν τους Κούρδους και τους αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης. Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Σουηδία έφτασε στο σημείο να πει σε δημοσιογράφο ότι η Σουηδή βουλευτής Amineh Kakabaveh, η οποία γεννήθηκε στο Ιράν, θα έπρεπε να εκδοθεί στην Τουρκία. Η σουηδική κυβέρνηση δεν διαμαρτυρήθηκε δημοσίως.

Αυτή η κρίση έχει ενδεχομένως ενισχύσει την ικανότητα της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει τη Συρία. Αποτρέποντας την επέκταση του ΝΑΤΟ, η Τουρκία μπορεί όχι μόνο να ώθησε τη Δύση να υποστηρίξει σιωπηρά την καταστολή της κατά των Κούρδων εκτός των συνόρων της, αλλά και να εξαγόρασε τη ρωσική συναίνεση για επιθέσεις σε περιοχές του εδάφους των SDF όπου υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις, αλλά όχι δυνάμεις του Συνασπισμού -όπως η Μανμπίτζ, το Κομπάνι και το Τελ Ριφάατ.

Ο Ερντογάν έδωσε στη διεθνή κοινότητα τρεις ημέρες για να απαντήσει σε αυτή την απειλή, δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στις 26 Μαΐου. Το τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου είναι κρίσιμο.

Για το σκοπό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει:

-Να καταστήσουν απολύτως σαφές τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εισβολή στο συριακό έδαφος είναι απαράδεκτη
-Να ενημερώσουν την Τουρκία ότι εάν εισβάλει και καταλάβει περαιτέρω συριακό έδαφος, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις βάσει του εκτελεστικού διατάγματος 13894, όπως αυτές που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019.
-Να επανεξετάσει την υποστήριξη της εκτελεστικής εξουσίας για την έγκριση από το Κογκρέσο των πωλήσεων F-16 στην Τουρκία, δεδομένης της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »