Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακρόασης της Εύας Καϊλή από τον Βέλγο δικαστή, για την εμπλοκή της στην υπόθεση του Qatargate, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, για την εμπλοκή της στο Qatargate. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η Εύα Καϊλή δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, ενώ για τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενούς της η απόφαση για την περαιτέρω ποινική τους αντιμετώπιση αναμένεται έως τις έξι το απόγευμα σήμερα (ώρα Ελλάδας).

Το πρωί είχε γίνει γνωστό ότι ίσως να μην ήταν δυνατή η μεταφορά της Ελληνίδας πολιτικού στο δικαστήριο, λόγω απεργίας που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, με τους δικηγόρους της να ζητούν αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας για την επόμενη Τρίτη, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, η Εύα Καϊλή εκπροσωπήθηκε από διαφορετικό δικηγόρο στο δικαστήριο, από τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Σε εξέλιξη έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο

Οι βελγικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές ανεβάζουν στο φουλ τις μηχανές των ερευνών για την υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων και νέες αποκαλύψεις βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Ήδη η κ. Καϊλή αποτελεί παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ, την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και χθες, Τρίτη και 13, καθαιρέθηκε και από αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικρατεί αναβρασμός με τους ευρωβουλευτές σε κατάσταση ακόμη και σοκ να προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο Σώμα τασσόμενοι υπέρ της διεξαγωγής πλήρους εσωτερικής έρευνας, σε συνεργασία με τις βελγικές αρχές και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Συνολικά, έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ από τις οικίες Καϊλή και Παντσέρι στη βελγική πρωτεύουσα με 600.000 να έχουν κατασχεθεί μόνο στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή. 150.000 ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι Καϊλή – Τζιόρτζι και άλλες 750.000 ευρώ σε μία βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου των Βρυξελλών στην κατοχή του πατέρα της πρώην πλέον αντιπροέδρου του ΕΚ, Αλέξανδρου. Η βελγική εισαγγελία δημοσιοποίησε αποδεικτικό υλικό  από τις έρευνες με δεσμίδες με χαρτονίσματα των 200, των 100, των 50, των 20 ακόμη και των… 10 ευρώ.  Όταν ο δικηγόρος της κ. Καϊλή ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι “δεν γνωρίζω εάν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα χρήματα έχουν βρεθεί”.

Και οι τέσσερις συλληφθέντες, Εύα Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και ο αποκαλούμενος Φ. είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικος χρήματος και διαφθορά.

 

 

Νέος γύρος ερευνών έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες με τις βελγικές αρχές να έχουν κατασχέσει σκληρούς δίσκους και ηλεκτρονικά στοιχεία από τα γραφεία δέκα εργαζόμενων του ευρωκοινοβουλίου στη βελγική πρωτεύουσα ενώ, χθες το μεσημέρι νέες έφοδοι έγιναν και σε γραφεία ευρωβουλευτών και βοηθών τους στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο όπου και, σύμφωνα με πληροφορίες, σφραγίστηκαν τουλάχιστον δύο γραφεία κοινοβουλευτικών βοηθών.

H Eύα Καϊλή έχει μεταφερθεί πλέον σε δεύτερο σωφρονιστικό κατάστημα, στην περιοχή Χάρεν με τις συνθήκες κράτησής της να φέρεται να είναι καλύτερες με τον κ. Δημητρακόπουλο, δικηγόρο της κ. Καϊλή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ να αναφέρει ότι όσο παρέμενε στις φυλακές του Σαν Ζιλ δεν της δόθηκε η δυνατότητα του τηλεφωνήματος. Την ίδια στιγμή, και όσο ο δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλάει για την ανησυχία της κ. Καϊλή για την μόλις δύο ετών κόρη της η οποία φιλοξενείται σε “φιλικό σπίτι” λεπτομέρειες της κατάθεσης του συντρόφου και πατέρα της μικρής βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την ιταλική Corriere Della Sera στην πολύωρή κατάθεσή του ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ήταν ένας ποταμός αποκαλύψεων και φέρεται να επιβεβαίωσε στις βελγικές αρχές τα στοιχεία που είχαν συλλέξει κατά την έρευνά τους. Η ιταλική Rai 2 τον χαρακτηρίζει “βαθύ λαρύγγι”, ως εκείνον δηλαδή ο οποίος συνεργάζεται τις αρχές και τους επιτρέπει ακόμη και να ανοίξουν περαιτέρω την έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιταλικό Τύπο ο Τζιόρτζι φέρεται να είναι εκείνος ο οποίος ενημέρωσε τον πατέρα της κ. Καϊλή για τις εφόδους.

 

 

Η σκιά του “Qatargate” πέφτει βαριά στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο τονίζοντας ότι σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του για το Κατάρ “κάθε λέξη είναι 100% συμβατή με τις πολιτικές της Κομισιόν”. Ειδικότερα, σε ερώτηση για το εάν έλαβε δώρα από τη Ντόχα ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι “ναι, μου έδωσαν μία μπάλα ποδοσφαίρου και ένα κουτί σοκολάτες”.

Οι έρευνες των βελγικών ομοσπονδιακών αρχών συνεχίζονται και σήμερα το βλέμμα όλων θα στραφεί στην τύχη των τεσσάρων. Η Εύα Καϊλή, ο σύντροφος της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο αποκαλούμενος Φ θα μάθουν εάν θα συνεχίσουν να παραμένουν στη φυλακή ή όχι…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »