Νέες προκλητικές δηλώσεις
Σε νέα θρασύτατη πρόκληση προέβη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να επικρίνει τις επισκέψεις ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά, κάνοντας λόγο για «επισκέψεις και υπερβολικές τελετές σε ορισμένες βραχονησίδες».

Οι σχέσεις με τη Γαλλία

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας απάντησε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Λιβύη, σε ερωτήματα της δημοσιογράφου του BBC Ορλα Γκουερίν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, την αντιπαράθεση της Τουρκίας με τη Γαλλία και την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στο περιστατικό με το γαλλικό πολεμικό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, ο Ακάρ αρνήθηκε ότι υπήρξε παρενόχληση από τα τουρκικό ναυτικό.

«Δεν παρενοχλήσαμε το γαλλικό πλοίο. Το γαλλικό σκάφος, πλέοντας με ταχύτητα 20 κόμβων, πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα τρία συνοδευτικά πλοία μας», τόνισε ο τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες από το ΝΑΤΟ.

Χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ

Είπε, μάλιστα, ότι η Γαλλία δεν συμμορφώθηκε με την πολιτική του ΝΑΤΟ και υποστήριξε τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, και για να αντισταθμίσει τα πολιτικά λάθη της προσπάθησε να προκαλέσει ένταση με την Τουρκία.

Και πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες, όταν διαπίστωσαν πως οι κινήσεις της Τουρκίας είναι αντίθετες με τα δικά τους συμφέροντα, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο το ΝΑΤΟ για να προωθήσουν τις δικές τους επιδιώξεις.

Μιλώντας για τα σχέδια της Τουρκίας στη Λιβύη, είπε ότι οι δύο λαοί έχουν κοινό παρελθόν 500 ετών, κοινές αξίες και ιστορία και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί τους σε αυτές τις δύσκολες μέρες».

«Υπερβολικές τελετές»

Αναφερόμενος στις εντάσεις στο Αιγαίο, ο Ακάρ επανέλαβε ότι με βάση τη Συμφωνία της Λωζάνης 23 νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Αλλά 16 από αυτά τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν από τον γείτονά μας».

Επέκρινε, μάλιστα, τους έληνες αξιωματούχους «για υπερβολικές τελετές και επισκέψεις σε ορισμένες βραχονησίδες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »