Εφιαλτική αύξηση των κρουσμάτων
Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς χρειαζόμαστε μια εβδομάδα τουλάχιστον για να έχουμε μια εικόνα περί του αν η κατάσταση έχει αναστραφεί.

Στο κόκκινο έχει φτάσει η αγωνία για την πορεία εξάπλωσης του κορονoϊού, μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ με 269 νέα κρούσματα κοροναϊού που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των νέων μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και στην Αττική τα μεσάνυχτα, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν τα φώτα και κάλεσαν τους θαμώνες να αποχωρήσουν.

Όμως, ο αριθμός νέων κρουσμάτων στις πρώτες 18 ημέρες του Αυγούστου προκαλεί φόβο. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 3.054 νέα κρούσματα, τη στιγμή που ολόκληρο τον Μάρτιο, όταν είχαμε την «έκρηξη» του ιού στη χώρα και είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα είχαμε 1.307 κρούσματα, ενώ ολόκληρο τον Απρίλιο 1.277.

Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς χρειαζόμαστε μια εβδομάδα τουλάχιστον για να έχουμε μια εικόνα περί του αν η κατάσταση έχει αναστραφεί.

Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα επιδράσει εξάλλου και η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.

Μάλιστα δεν αποκλείεται, μέχρι την Παρασκευή να υπάρξουν ανακοινώσεις για την επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων, για την τηλεργασία και για τα τοπικά lockdown.

Εφιαλτικό ρεκόρ 269 κρουσμάτων την Τρίτη

Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ 269 κρουσμάτων με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων να ανέρχεται σε 7472 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων 55.3% άνδρες.

Από τα 220 εγχώρια, τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν: 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 232
θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25 (72.0% άνδρες).

Με αφορμή τη νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού και τα κρούσματα είναι σταθερά στα 200, ενώ επεσήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι το έχουν, επιβεβαιώνοντας όσα είχε δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης για τα χιλιάδες κρούσματα ασυμπτωματικών στην Ελλάδα.

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας στην Ελλάδα ανέφερε πως είναι λίγο παραπάνω από 1 και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters.

«Συναγερμός» για το μπαράζ κρουσμάτων σε υγειονομικούς
Την ίδια ώρα, ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Ειδικότερα, μετά την εμφάνιση 14 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε μέχρι και τις 21/8 το νοσοκομείο να μην δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης.

Την ίδια ώρα, «συναγερμός» έχει σημάνει και στο «Παπαγεωργίου», καθώς και στα νοσοκομεία Κιλκίς και Ρίου, καθώς και εκεί έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα σε εργαζομένους. Μάλιστα, θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε και ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς, μετά την επιστροφή του από διακοπές.

Κίνδυνος από τους ασυμπτωματικούς – Έως 15.000 στην Ελλάδα
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση των ασυμπτωματικών και των νεότερων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, στην Ελλάδα κυκλοφορούν έως 15.000 άτομα που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού, Τακέσι Κασάι, ανέφερε: «Η επιδημία αλλάζει. Οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι γίνονται ολοένα και περισσότερο οι κύριοι μεταδότες του ιού. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί». «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους πιο ευάλωτους».

Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία

Εν τω μεταξύ, ύστερα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.). Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το Υπουργείο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως «ήταν ομόφωνη η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα».

Εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα θα παρθούν για να είναι ασφαλείς όλοι. Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Ωστόσο, οι τελικές λεπτομέρειες για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Παράταση των μέτρων στις εκκλησίες
Επιπλέον, με νέα Υπουργική Απόφαση παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε εκκλησίες και χώρους λατρείας.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι ΚΥΑ για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, για τους περιορισμούς του αριθμού των ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες τελετές, καθώς επίσης και για την αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω διενέργειας πομπής.

Έτοιμη για σκληρότερα μέτρα η κυβέρνηση
Ενόψει και της μαζικής επιστροφής των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ο πρωθυπουργός έχει δώσει ρητές εντολές προς όλους τους εμπλεκόμενους για τη λήψη και νέου «πακέτου» περιοριστικών μέτρων, εφ’ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σημαντική ημερομηνία για μια τέτοια προοπτική φαντάζει το τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα, η Παρασκευή 21 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει σκληρότερα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του ιού.

Αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε πως συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κλπ ενώ έκανε έκκληση προς του πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »