Έρχονται τα εγκεκριμένα άλευρα (από έντομα και σκουλήκια) στα οποία αναφέρεται εδώ και χρόνια ο Λιακόπουλος

Την ώρα που τα βασικά τρόφιμα ακριβαίνουν συνεχώς (ΕΔΩ), νέα… πρωτεϊνούχα συστατικά έρχονται να προστεθούν στο διαιτολόγιο, στα κρυφά, για να εμπλουτίσουν με άγνωστες γεύσεις και ίσως με άγνωστες/γνωστές ασθένειες (ΕΔΩ) τους χρήστες αυτών των καλά μετασκευασμένων υλών σε άλευρα!

Η έναρξη χρήσης των ουσιών αυτών τοποθετείται στο 2015, αλλά μόλις στις 4 Ιανουαρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμπερίληψη ενός νέου παρασκευάσματος σκόνης γρύλου σε μια σειρά παρασκευασμάτων, όπως: ψωμιά, ξηρά μπισκότα, μπάρες δημητριακών, σάλτσες, πίτσες, πιάτα με βάση τα όσπρια και τα λαχανικά, υποκατάστατα κρέατος, σούπες, μπύρα και άλλα παρόμοια ποτά, ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι, σοκολατένια είδη ζαχαροπλαστικής.

Τα άλευρα από έντομα ετοιμάζονται να μπουν για τα καλά στις ζωές μας!!!

Πριν δύο χρόνια μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε μιλήσει ο Rafael Perez, επικεφαλής της ομάδας Novel foods τονίζοντας τον αυξανόμενο ρόλο που θα διαδραματίσουν τα έντομα ως μέρος μιας πιο… υγιεινής, πιο βιώσιμης διατροφής, τονίζοντας φυσικά την υποτιθέμενη προστασία του περιβάλλοντος!!!

Όπως είχε πει:

Γιατί επιτρέπονται τα έντομα ως τρόφιμα;

Μετά την πρόσφατη έγκριση, οι αλευροσκούληκες θεωρούνται πλέον ως «νέο τρόφιμο», ως τρόφιμο που δεν έχει καταναλωθεί ευρέως από τους ανθρώπους στην ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός για τα νέα τρόφιμα.

Μια αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση (σ.σ. το ίδιο αυστηρή με τα εμβόλια COVID;;;) που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οδήγησε τα κράτη μέλη να δώσουν στην Επιτροπή το πράσινο φως να επιτρέψει σε έναν υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων, ο οποίος είχε υποβάλει αίτηση για αυτήν την άδεια, να διαθέσει το προϊόν στην αγορά της ΕΕ .

Φυσικά, εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν αν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι, αλλά η κατανάλωση εντόμων δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς ήδη περιλαμβάνονται σε δίαιτες σε πολλά μέρη του κόσμου.

Είναι τα έντομα ως τρόφιμα ασφαλή; 

Ναί (σ.σ. διαβάστε ξανά ΕΔΩ καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασθενειών)! Τα νέα τρόφιμα μπορούν να εγκριθούν μόνο εάν δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Πώς θα γνωρίζουν οι καταναλωτές εάν τα έντομα περιέχονται στο φαγητό τους; 

Το σχέδιο νομικής πράξης καθορίζει τις απαιτήσεις επισήμανσης για τα τρόφιμα που θα περιέχουν τα νέα τρόφιμα (σ.σ. δηλαδή τα έντομα). 

Εν ολίγοις, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι μόλις αυτά τα προϊόντα εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ μας, θα φέρουν σαφή σήμανση, ενημερώνοντας τον καταναλωτή για το ακριβές περιεχόμενο των αγορών τους. Η ΕΕ είναι σταθερή στην δέσμευσή της για διαφάνεια (σ.σ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίθει διαφάνειας! Τι όχι;;;).  

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα;

Σύμφωνα με τον FAO, περισσότερα από 1900 είδη εντόμων φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή στον κόσμο. Όσον αφορά τους αλευροσκούληκες, η Επιτροπή έχει λάβει αρκετές αιτήσεις για την έγκριση άλλων ειδών εντόμων, όπως οι   προνύμφες  Alphitobius diaperinus (μικρή αλευροσκουλήκια), Gryllodes sigillatus  (τροπικός γρύλλος),  Acheta domesticus  (οικιακός γρύλος),  Locusta migratoria  (μεταναστευτική ακρίδα) και  Hermetia illucens  larvae (μαύρη μύγα στρατιώτη (σ.σ. ΕΔΩ άρθρο του ΕΛ με γάλα από μύγες) σύμφωνα με τον νέο κανονισμό για τα τρόφιμα.

Τα επόμενα χρόνια, τα είδη εντόμων που εγκρίνονται βάσει του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα θα γίνουν ολοένα και πιο σημαντική πηγή εναλλακτικής πρωτεΐνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »