Nέα εξέλιξη
Ανανέωση 14:15

Το δικαστήριο ξεκίνησε τη συνεδρίαση του στις 12:30 σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η εισαγγελέας προέβη σε επαναδιατύπωση της πρότασής της για τα ελαφρυντικά μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019) για τους εξής κατηγορούμενους:

– Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα

– Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες όπως δολοφονία Φύσσα και λοιπά.

Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη των ελαφρυντικών για όλους τους ενόχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ενώ για τους 11 που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ζητήθηκε μόνο για τρία άτομα και συγκεκριμένα τους Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο να ισχύσει ένα μόνο ελαφρυντικό και συγκεκριμένα αυτό της μη τέλεσης κακουργηματικής πράξης κατά το παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους.

Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.

Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενής) αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

Αντέδρασαν με την πρόταση οι συνήγοροι των υπεράσπισης των καταδικασθέντων

Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο μετά την πρόταση της εισαγγελέως έδρας που ζήτησε την απόρριψη όλων των αιτημάτων για ελαφρυντικά εξαιρώντας μόνο τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι είχα, αιτηθεί συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση με βάση τον παλιό Ποινικό Κώδικα.

Οι υπόλοιπο συνήγοροι υπεράσπισης φώναζαν στο δικαστήριο το οποίο διέκοψε προκειμένου και αυτοί να υποβάλουν αντίστοιχο αίτημα.

Αρχικό κείμενο
Στην αγόρευση της η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου της έδρας πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για την 7αδα των στελεχών της Χρυσής Αυγής , που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής ενέργειας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι συνέστησαν ως οργάνωση για να διαπράττουν ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω για μια τέτοια οργάνωση που εκρίθη κατά αυτό τον τρόπο παράνομη; Προτείνω να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα υπόλοιπα ελαφρυντικά

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Η Εισαγγελέας, δέχθηκε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου για τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής , Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »