Η Άγκυρα “απειλεί” για… διάλογο, το ΝΑΤΟ επιμένει στην πρότασή του
Νέα πρόταση από το ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση, καθώς η Συμμαχία “φλέγεται” όπως φαίνεται για να τερματιστούν οι εντάσεις στην περιοχή της Α. Μεσόγείου, που όσο περνά ο καιρός, εντείνεται και ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος.

Εχθές, η ελληνική αντιπροσωπεία έδωσε τα σχόλια της στο ΝΑΤΟ, για την προηγούμενη πρόταση του Γενς Στολτενμπερκ. Εχθές αργά το βράδυ, το ΝΑΤΟ έστειλε απάντηση στα σχόλια με νέα έγγραφα στα οποία και πάλι δεν αναφέρεται πουθενά η αποχώρηση του Oruc Reis από την επίμαχη περιοχή αναφέρει το κεντρικό δελτίο του Open.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εν είναι ικανοποιημένοι από τις προτάσεις, εφόσον δεν αναγράφεται η απόσυρση του ερευνητικού πλοίου.
Όρους έβαλε η Τουρκία για να επιστρέψει στον διάλογο
Με μία ανακοίνωση νωρίτερα, η Άγκυρα στέλνει ένα αρκετά επιθετικό μήνυμα για… διάλογο. Τονίζει και θέτει όρους πως για να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, πρέπει να γίνει συζήτηση εφ΄΄ολης της ύλης,

Προκειμένου να μειωθεί λοιπόν η ένταση σύμφωνα με την Άγκυρα, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου και να θέσει τέρμα στην αυξανόμενη πίεση στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης.

Οι Τούρκοι «ψάχνονται» για θερμό επεισόδιο – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
Σε ανάρτησή του στο twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι «τα ερευνητικά πλοία Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός, τα οποία συνεχίζουν τις σεισμικές δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, και τα τρυπάνια Γιαβούζ και Φατίχ, εξακολουθούν να συνοδεύονται και να προστατεύονται από τις ναυτικές δυνάμεις μας», κλιμακώνοντας την ένταση και ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί και πάλι σε συναγερμό «κόκκινου» επιπέδου, με στελέχη να χαρακτηρίζουν πιο κρίσιμες από ποτέ τις επόμενες ώρες, τις οποίες αναμένουμε και την έκδοση νέας NAVTEX για το Oruc Reis, κατά την οποία εκτιμάται πως θα βρεθεί μια “ανάσα” από το Καστελόριζο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »