Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία ειδικά μετά την απάτη με τα τεθωρακισμένα Marder είναι βέβαιο ότι θα γίνει αντικείμενο εξεταστικής. Εάν όμως επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Μητσοτάκη να στέλνει και Leopard στην Ουκρανία, οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται.

Έντονο είναι το παρασκήνιο σε διεθνές επίπεδο μετά το «πράσινο φως» της Γερμανίας για αποστολή 14 Leopard 2 στην Ουκρανία, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε δημοσίως χθες τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, για την απόφαση για την αποστολή των αρμάτων μάχης, όμως την ίδια στιγμή ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες που έχουν Leopard σε λειτουργία «να παράσχουν όσα περισσότερα είναι δυνατόν».

 

Η Ελλάδα όχι μόνο είναι μεταξύ αυτών, αλλά διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό τανκς αυτού του τύπου στην Ευρώπη και σίγουρα το Κίεβο περιμένει από τη χώρα μας να προχωρήσει σε μία αντίστοιχη απόφαση.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του έγκυρου, kyivpost.com, το οποίο σε σημερινό του δημοσίευμα συγκαταλέγει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών από τις οποίες περιμένει Leopard. Σε αυτό αναφέρεται ότι τα Leopard που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για να αποκρουστεί με επιτυχία η εισβολή των Ρώσων δεν θα είναι μόνο από τη Γερμανία, αλλά θα προέρχονται κι από άλλες χώρες.

Ποιες είναι αυτές; Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Πολωνία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Σουηδία και η Ολλανδία,επισημαίνοντας ότι αξιωματούχοι αυτών των χωρών έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για αποστολή Leopard, μαζί με τη Γερμανία.

WELT: Η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των Leopard

Η γερμανική WELT έγραψε χθες ότι «η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των Leopard», επισημαίνοντας όπως προαναφέραμε ότι «η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα τανκς αυτού του τύπου στην Ευρώπη».

«Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν διαθέτει τόσα άρματα μάχης τύπου Leopard, όσα η Ελλάδα: Περίπου 350 τύπου Leopard 2 και 500 τύπου Leopard 1. Ανάμεσά τους και 183 τύπου Leopard 2A4, ενός παλαιότερου μοντέλου, για το οποίο οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση στην Ουκρανία».

Και υπενθυμίζει ότι το Κίεβο, χρειάζεται «μερικές εκατοντάδες» κύρια άρματα μάχης για να ανακαταλάβει τις περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία.

«Η Αθήνα από μόνη της θα μπορούσε να προμηθεύσει ένα μεγάλο μέρος τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του Σπύρου Πλάκουδα, ειδικού σε θέματα Άμυνας, ο οποίος διδάσκει στο Rabdan Academy στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία από την πρώτη μέρα της εισβολής», είπε στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Πλάκουδας, τονίζοντας ωστόσο ότι «η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να στείλει όπλα ή οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, εκτός εάν οι σύμμαχοί της τα αντικαταστήσουν με παρόμοια ή καλύτερα συστήματα».

Ο λόγος, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, είναι «ο εξ Ανατολών γείτονας της Ελλάδας, η Τουρκία. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τους φυσικούς πόρους. Πριν από περίπου δύο χρόνια, οι εντάσεις οδήγησαν σχεδόν σε στρατιωτική σύγκρουση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »