ην προσπάθεια εξαγοράς τους από την κυβέρνηση προκειμένου να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού σχολιάζουν οι φαρμακοποιοί.
Ήταν την περασμένη Παρασκευή όταν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε «κίνητρα» για τους επαγγελματίες της υγείας και συγκεκριμένα για τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς προκειμένου να ενισχυθεί περισσότερο το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και με στόχο την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 σημείωσε πως κάθε γιατρός που συμμετέχει στην καμπάνια των κατ’ οίκον εμβολιασμών θα λαμβάνει 50 ευρώ.
Επίσης, από τα 3 ευρώ, το ποσό αυξάνεται στα 20 ευρώ για τον εμβολιασμό σε ιατρείο. Τέλος, επιβράβευση της τάξεως των 10 ευρώ για κάθε πολίτη που θα πείθουν να εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 θα λαμβάνουν φαρμακοποιοί και γιατροί.
Οι φαρμακοποιοί Σπύρος Μηχανός, Ευανθία Γιάκαλου και Παναγιώτης Δαρβίρης μίλησαν στο Sputnik για τα μπόνους του υπουργού Υγείας.
«Θέλω να πείσω με την επιστημονικότητά μου και όχι λόγω χρημάτων»
Ο κ. Μηχανός δήλωσε πως τα 10 ευρώ που θα έχει ως κέρδος από κάθε ραντεβού που θα κλείνει δεν αποτελούν επιπλέον κίνητρο γι αυτόν.
«Προσωπικά για μένα δεν αλλάζει κάτι. Από την πρώτη μέρα τον αγώνα που κάνω εγώ για να πείσω τους πελάτες μου, τον κάνω άνευ χρημάτων» συνέχισε και ανέφερε πως το χρηματικό «μπόνους» έρχεται δεύτερο.
«Δεν το βρίσκω ιδιαίτερα θετικό, το ότι πρέπει να δώσεις κάποια χρήματα παραπάνω για να πείσει ο φαρμακοποιός τον άλλον να κάνει εμβόλιο» συμπλήρωσε εξηγώντας πως με αυτό το μέτρο το κράτος στην ουσία πληρώνει τους φαρμακοποιούς για να πείσουν τους πελάτες τους να εμβολιαστούν.
«Δεν με βρίσκει σύμφωνο, θέλω να πείσω τον άλλον με την επιστημονικότητά μου και όχι λόγω χρημάτων, δεν είναι έξτρα κίνητρο» καταλήγει.
«Δεν θα κάνω περισσότερη προσπάθεια εξαιτίας των χρημάτων»
Η κ. Γιάμαλου βλέπει το μέτρο θετικά αλλά δεν το θεωρεί έξυπνο. «Από την αρχή που δεν υπήρχε κανένα οικονομικό κίνητρο εγώ την ίδια προσπάθεια έκανα» δήλωσε και ανέφερε πως έχει περάσει αρκετές ώρες συζητώντας με τους πελάτες της και προσπαθώντας να μετριάσει τους φόβους τους και να τους πείσει να εμβολιαστούν.
«Το ότι αμοιβόμαστε για μια υπηρεσία που έτσι κ αλλιώς προσφέρουμε δεν έχει ξαναγίνει» συνέχισε και εξήγησε δεν αλλάζουν κάτι αυτά τα επιπλέον 10 ευρώ.
«Δεν είναι ότι θα προσπαθήσω να πείσω κ άλλο κόσμο επειδή θα έχω τα 10 ευρώ» συμπλήρωσε.
«Φυσικά και υπάρχει ανάγκη για τα χρήματα, δεν θέλω να το παίξω αλτρουίστρια, ειδικά εμείς που είμαστε μικρό φαρμακείο. Η προσπάθεια που θα κάνω όμως για να πείσω κάποιον που δεν θέλει να εμβολιαστεί δεν θα είναι περισσότερη εξαιτίας των χρημάτων» επισημαίνει.
«Απλά μέσω αυτού του μέτρου νιώθω ότι ίσως να αναγνωρίζεται και η προσπάθεια που κάναμε εμείς οι φαρμακοποιοί» τόνισε υπογραμμίζοντας όμως πως δεν πρέπει να ξεχαστεί το γεγονός πως αυτή η προσπάθεια γίνεται χωρίς χρήματα από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι εμβολιασμοί.
«Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να βρουν τρόπους να πείσουν το υπόλοιπο 60% που δεν έχει εμβολιαστεί» αναφέροντας πως ίσως το «έξτρα οικονομικό κίνητρο» έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους επαγγελματίες της υγείας που δεν ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν και να πείσουν τον κόσμο.
«Εγώ ξέρω αρκετούς συναδέλφους και γιατρούς και φαρμακοποιούς που δεν τους ένοιαζε να μιλήσουν στον κόσμο, ίσως έτσι το κάνουν» καταλήγει.
«Είναι ξεφτίλα»
Ο κ. Δαρβίρης από την άλλη είναι έκδηλα αντίθετος και οργισμένος με το μέτρο. «Όχι μόνο δεν μου έδωσε κίνητρο αλλά με σταμάτησε» δήλωσε οργισμένος και ανέφερε πως αυτό το μέτρο δίνει άλλο ένα «πάτημα» σε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν ότι οι επαγγελματίες της υγείας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο για τα χρήματα.
«Έχουμε κάνει τόσο αγώνα να πείσουμε τον κόσμο και τώρα δίνουμε επιχειρήματα στους αντιεμβολιαστές» συμπλήρωσε.
«Εγώ το μόνο κίνητρο που έχω είναι η υγεία των ασθενών μου και των γύρω μου» συνέχισε εξηγώντας πως από τον Ιανουάριο «έχει μαλλιάσει η γλώσσα του» να προσπαθεί να πείσει τους πελάτες του και έχει τσακωθεί με αρκετούς που δεν θέλουν να πειστούν.
«Πλέον μετά το δεκάρικο σταματάω, είναι ξεφτίλα» καταλήγει