Αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα και μεροληπτική η διακήρυξη λέει η Άγκυρα – Εκνευρισμός από την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
Έκτακτη ανακοίνωση βγήκε πριν από λίγο στην Άγκυρα για την χθεσινή διακύρηξη των χωρών της Μεσογείου που υπεγράφη χτες στην Αθήνα.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι αυτή η διακήρυξη είναι μεροληπτική χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα. «Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης» σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των χωρών του νότου της ΕΕ (EUMED9).
Κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά προς την Κύπρο, την Ελλάδα και συνολικά την περιοχή και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα καταγράφονται σε όλα τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων «και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης λέγοντας ότι πρέπει να χαράξει το δικό της δρόμο στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας και της υγείας.
Παρακολουθείστε τις ομιλίες των ηγετών:
Δεν θα επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε η διακήρυξη των ηγετών της EUMED9 είναι ξεκάθαρη απέναντι σε υβριδικές απειλές όπως είναι η εκμετάλλευση μεταναστευτικών ροών και η μετατροπή τους σε μοχλό πίεσης «με άλλους στόχους».
Στάθηκε στη σημασία της προστασίας των συνόρων με εντατικοποίηση τις συνεργασίας με χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Αφγανιστάν όπως η Τουρκία.
«Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Κοινή άμυνα στην κλιματική αλλαγή
Σχετικά με την κλιματική αλλαγή ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού δεν άφησαν αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα, ενώ ο βορράς δοκιμαζόταν από καταστροφικές πλημμύρες. Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, αποδεικνύει ότι η κλιματική κρίση «μας αφορά όλους» και απαιτείται κοινή άμυνα.
Αναφέρθηκε στις σχετικές κατευθύνσεις της διακήρυξης των χωρών της Μεσογείου που είναι οι εξής:
Συντονισμός για την προστασία δασών και θαλασσώνΔιεκδίκηση ισχυρότερου μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας
Ανταλλαγή τεχνολογίας και μέσων πρόληψης για την αντιμετώπιση των επιθέσεων της φύσης
Προώθηση των πράσινων ευρωπαϊκών στόχων για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προστασία της θάλασσας και αντιμετώπιση της υπεραλίευσης
Από κοινού αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου που επηρεάζει τις τιμές ρεύματος σε όλες τις χώρες
«Όχι» νέα lockdown – Σε τροχιά ανάπτυξης οι μεσογειακές χώρες
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και πως η μετα-Covid εποχή, απαιτεί σταθερό βηματισμό στους τομείς της δημόσιας υγείας και της οικονομίας.
Ειδικά για τον τομέα της Υγείας, η σύνοδος χαιρέτισε την ευρωπαϊκή εμβολιαστική στρατηγική. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι κίνδυνοι περιορίζονται πρωτίστως πλέον στους ανεμβολίαστους πολίτες και απαιτείται «να κερδίσουμε τη μάχη της πειθούς»
Για τον τομέα της οικονομίας, τόνισε ότι δεν μπορεί να ανασταλεί η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στις χώρες της Μεσογείου και πως όλες, με την Ελλάδα από τις πρώτες, έχουν τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.
Το άμεσο στοίχημα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να συνεχιστεί η κοινωνική πρόοδος παράλληλα με την εξάπλωση εμβολιασμών.