Το διασυνοριακό μέσο θα επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και να εγγράφονται στο πανεπιστήμιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει σχέδια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής «ταυτότητας» που οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και την εγγραφή τους στο πανεπιστήμιο.
Κάθε πολίτης της ΕΕ, κάτοικος και επιχείρηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει την ψηφιακή ταυτότητα, αν και δεν θα είναι υποχρεωτικό. Το εργαλείο θα είναι δωρεάν και θα ισχύει και στα 27 κράτη μέλη.
Οι χρήστες θα μπορούν να εμφανίζουν εύκολα το νέο αναγνωριστικό στις οθόνες του τηλεφώνου τους και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Η Επιτροπή θέλει οι πολίτες να χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα για κάθε είδους καθημερινές εργασίες, όπως να ζητούν πιστοποιητικά γέννησης, να αναφέρουν αλλαγή διεύθυνσης, να νοικιάσουν αυτοκίνητο, να κάνουν αίτηση για δάνειο ή να κάνουν check in σε ξενοδοχείο.
Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι μεγάλες ιδιωτικές πλατφόρμες θα υποχρεωθούν να το αποδεχτούν.
Το νέο μέσο δεν θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή ταυτότητα που εκδίδεται από τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά θα παρέχει στους πολίτες ένα επιπλέον εργαλείο που μπορούν να διαχειριστούν και να χρησιμοποιήσουν διασυνοριακά, λέει η Επιτροπή. Οι χρήστες θα επιτρέπεται να συνδέσουν την εθνική τους ταυτότητα με άλλα έγγραφα, όπως διπλώματα και άδειες οδήγησης.
“Η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα μας επιτρέψει να κάνουμε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος όπως κάνουμε στο σπίτι χωρίς επιπλέον κόστος και λιγότερα εμπόδια. Είτε το να νοικιάσουμε ένα διαμέρισμα είτε να ανοίξουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό εκτός της χώρας μας”, δήλωσε η Margrethe Vestager, η Κομισιόν. εκτελεστικός αντιπρόεδρος, το απόγευμα της Πέμπτης.
«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να μας πάει όλους πιο μπροστά στο να βιώσουμε τι σημαίνει να ζεις στην Ευρώπη και να είσαι Ευρωπαίος».
Ασφαλής ψηφιακή ταυτότητα;
Οι Βρυξέλλες θέλουν αυτή η νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα να είναι «έμπιστη και ασφαλής» σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) του μπλοκ.
Το στέλεχος λέει ότι το ψηφιακό πορτοφόλι θα επιτρέπει στους ανθρώπους να επιλέξουν τι είδους προσωπικά δεδομένα θέλουν να συμπεριλάβουν και να μοιραστούν.
Όπως και ο GDPR, η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα θα υποστηρίζεται από έναν κανονισμό, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να υιοθετήσουν το εργαλείο υπό τις ίδιες συνθήκες για την αποφυγή αποκλίσεων.
Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε θα εισέλθει σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ των συννομοθετών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Η Επιτροπή πιστεύει ότι η ψηφιακή ταυτότητα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος της, εφόσον οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες εκτελούνται από τις κυβερνήσεις παράλληλα με τον ιδιωτικό τομέα.
Η τελευταία κίνηση από τις Βρυξέλλες έρχεται καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνει την ψηφιοποίηση των οικονομιών και των κοινωνιών. Ωστόσο, η πρόταση δεν είναι εντελώς νέα και βασίζεται σε έναν προκάτοχο, που ονομάζεται κανονισμός eIDAS.
Ο κανονισμός eIDAS, που εγκρίθηκε το 2014, έθεσε τις βάσεις για διασυνοριακή ηλεκτρονική ταυτοποίηση και έλεγχο ταυτότητας. Ωστόσο, το σύστημα δεν διέθετε διατάξεις για να καταστήσει όλα τα εθνικά συστήματα συμβατά μεταξύ τους.
Επίσης, απέκλεισε τη χρήση για ιδιωτικές υπηρεσίες και την ενσωμάτωση με κινητές συσκευές.